Aurinko on täällä taas – myönteiset vaikutukset saavat hymyn huulille

shutterstock
Julkaistu 13.03.2014 14:40(Päivitetty 13.03.2014 15:19)

Lisääntyvä valo vaikuttaa ihmisiin positiivisesti. Aamulla on helpompi herätä, mieli on virkeä ja makeanhimokin katoaa.

Päivät pitenevät ja aurinko näyttäytyy yhä useammin. Tutkimusprofessori Timo Partonen Terveyden- ja hyvinvoinninlaitokselta kertoo, että valo tuo meille tarmoa ja lisää sosiaalista aktiivisuutta.

– Suurin osa, eli 85 prosenttia aikuisista suomalaisista kokee, että mieliala muuttuu talvesta kesään päin tultaessa. Suurimmalla osalla positiiviseen suuntaan.

Kaamosmasennuksesta kärsiville valo tuo helpotuksen jo helmikuussa. Pitkään masentuneilla ihmisillä olo taas voi pahentua. Valo tekee levottomaksi ja unettomaksi.

Enemmän liikuntaa, vähemmän herkkuja

Positiivisten vaikutusten lista on pitkä. Valon myötä myös ruokahalu vähenee. Kun talvella tekee mieli makeaa, keväällä makeanhimo alkaa hävitä.

Valo tuo energiaa ja näin ollen fyysistä ja liikunnallista aktiivisuutta.

Partanen toteaa, että valo ei suoraan paranna fyysistä kuntoa, mutta kun valon myötä tulee fyysistä tarmoa lisää ja jaksaa treenata enemmän, jo muutamassa viikossa kunto paranee.

– Kun on enemmän energiaa, jaksaa ja fyysinen kunto nousee.

Myös paino pyrkii valon myötä laskemaan.

Unentarve vähenee ja yöunet lyhenevät kevättä ja kesää kohti.

– Yöunentarve pyrkii normaaliksi. Talvella tulee nukuttaa paljon, liiankin pitkiä unia, vaikka tarvetta ei välttämättä olisi, Partonen toteaa.

Joillakin unet lyhenevät valon myötä kuitenkin liikaa ja tästä seuraa väsymystä. Vaikka päivät pitenevät, sänkyyn on jossain vaiheessa mentävä.

Unen lisäksi aineenvaihdunnantaso muuttuu vuodenaikojen mukaan. Talvella aineenvaihdunta on vilkkaimmillaan.

– Talvella aineenvaihdunta käy suurilla kierroksilla ja keväällä se hidastuu. Syynä tähän ei kuitenkaan ole suoraan valo vaan lämpötilannousu.

Melatoniinin tuotanto vähenee, D-vitamiinin lisääntyy

Melatoniinilla on unettava vaikutus. Sitä erittyy pimeällä, erityisesti yöllä, sillä valo estää sen erityksen. Nyt kun tulee aikaisemmin valoisaa ja valoa kestää pidempään, melatoniinin tuotanto vähenee. Melatoniini vaikuttaa uni-valverytmin säätelyyn.

D-vitamiinin saanti ja tätä myöten sen terveysvaikutukset lisääntyvät kesää kohti mentäessä. D-vitamiinin tuotannon solut aloittavat vasta huhtikuussa kun auringon UVB-säteily lisääntyy. Ja tätä kestää syyskuulle asti.

Lue myös:

Cyrila Cibulka cyrila.cibulka(at)mtv.fi @CyrilaCibulka

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle