Suomen suurin aurinkovoimala otettiin tänään käyttöön Helsingin Kivikossa. Lähes 3000 aurinkopaneelia tuottavat sähköä noin 350 kerrostalokaksion vuosikulutuksen verran.
Suomen suurin aurinkovoimala sijaitsee nyt Helsingin Kivikossa hiihtohallin katolla. Yhden paneelin voi vuokrata 4,4 euron kuukausihinnalla. Paneeleista vajaat puolet on vuokrattu.
– Nyt on ollut hitaampaa talven aikaan, mutta katsotaan nyt, kun keväällä aurinko paistaa taas, niin alkavatko paneelit tehdä kauppaa. Jos ne menevät, tehdään lisää voimaloita, lupaa Helen Oy:n projektin johtaja Atte Kallio.
"Asiakas jää tappiolle, mutta saa vaikuttaa"
Aurinkopaneelin vuokraaminen ei sinänsä ole kannattavaa. Vaikka paneelin tuotto hyvitetään asiakkaalle, asiakas joutuu sähkön hinnasta riippuen maksamaan vuodessa reilut 40 euroa siitä ilosta, että saa edistää aurinkoenergian tuotantoa Suomessa.
– Näin se menee, kun se verkon kautta kiertää. Siihen tulee siirto- ja veromaksu päälle, niin ei siinä plussan puolelle pääse. Asiakas jää siinä muutaman euron ikäänkuin tappiolle, mutta toisaalta, onko se tappio, kun pääsee vaikuttamaan ja saa sitä aurinkosähköä, joka on aika hieno tuote tällä hetkellä, perustelee Atte Kallio.
"Voisi myydä halvemmallakin"
Energiaprofessori Peter Lundin mielestä asiakkaille voisi tarjota aurinkoenergiaa halvemmallakin.
– Jos nyt vertaa suomalaista hintaa vaikkapa Saksan hintaan, niin siinä on tuommoinen 30 prosenttia eroa ja olisi toivottavaa, että tulevissa hankkeissa energiayhtiöt kiinnittäisivät huomiota siihen, että hinta pitäisi saada alaspäin, sanoo Aalto-yliopiston professori Peter Lund.
Helenin mukaan aurinkovoimala ei tuota yhtiölle suuria voittoja.
– Laskettiin, että se on noin plus, miinus nolla. Ei tämä ole meillekään kultakaivos, vakuuttaa Kallio.
Aurinkoenergian osuus kasvaa
Aurinkosähkön merkitys Suomen energiantuotannossa on vielä marginaalinen. Kivikon uusi voimala lisää verkkoon kytketyn aurinkosähkön määrää Suomessa noin 10 prosentilla.
Aurinkoenergian merkitys on kuitenkin kasvamassa.
– Jos 10 vuoden perspektiivillä katsotaan, niin silloin voitaisiin 3-5 prosenttia Suomen sähköstä tuottaa aurinkoenergialla, laskee Peter Lund.
Nettomittarointi parantaisi kannattavuutta
Lundin mielestä paras tapa edistää aurinkoenergian käyttöä Suomessa olisi nettomittaroinnin käyttöönotto.
– Jos saisi nettomittarointiperiaatteen käyttöön - sehän on käytössä lähestulkoon kaikkialla muualla Euroopassa - niin silloin aurinkoenergia olisi jo ilman tukiakin kotitalousmittakaavassa ihan kannattava investointi, toteaa Lund.
Nettomittaroinnissa verkkoon syötetylle aurinkosähkölle saa laskennallisen hyvityshinnan, joka vastaa esimerkiksi 80 prosenttia kotitaloussähkön hinnasta. Tällä hetkellä hinta voi olla lähellä nollaa. Kun aurinkopaneelit tuottavat kesällä enemmän sähköä kuin kotitalous käyttää, ylituotanto menee verkkoon, mutta sähköyhtiö maksaa siitä vain nimellisen korvauksen.
– Tätä kautta voisi tuottaa aurinkosähköä pankkiin ja saada sitä pankista takaisin silloin, kun tarvitsee sähköä. Käytännössä sen voisi toteuttaa niin, että sähkömittari kulkee kahteen suuntaan sen mukaan, tuotetaanko sähköä verkkoon vai otetaanko sitä, kuvailee Lund.