Auschwitzistä selviytyneen Eddyn rakkauskirjeellä traaginen kohtalo – löysi perille vasta 75 vuotta kirjoittamisensa jälkeen

1:46imgPääteasema Auchwitz on tiettävästi ainut kirja, joka on kirjoitettu keskitysleirillä.
Julkaistu 24.01.2020 20:59
Toimittajan kuva

Raija Kantomaa

raija.kantomaa@mtv.fi

@RaijaKantomaa

Hollantilaismiehen kirje keskitysleirillä kadonneelle vaimolleen löytyi Punaisen Ristin arkistosta yli seitsemän vuosikymmentä kirjoittamisensa jälkeen. Harvinainen löytö tehtiin valitettavasti vasta pariskunnan molempien osapuolten kuoleman jälkeen.

Vuonna 1943 hollanninjuutalainen lääkäri ja psykoterapeutti Eddy de Wind ja hänen vaimonsa Friedel kuljetettiin keskitysleirille. Heidän selviytymis- ja rakkaustarinansa on tänään julkaistu Suomeksi nimellä Pääteasema Auschwitz. 

De Wind kirjoitti kirjan Auschwitzissa SS-sotilaiden muistikirjaan parissa viikossa hoitaessaan sairaita vapauttamisen jälkeen. Kirja on tiettävästi ainoa leirillä kirjoitettu. Se on toistaiseksi julkaistu 100 maassa 20 kielellä.

Eddyn poika Melcher de Wind kysyi Punaiselta Ristiltä julkistusta varten, löytyykö arkistoista materiaalia De Windin pariskunnasta.

– Sain postissa isäni hänen silloiselle vaimolleen Friedelille kirjoitetun kirjeen, joka löytyi 75 vuotta kirjeen kirjoittamisen jälkeen. Isäni oli kirjoittanut saatteeksi sen, että toivoo Punaisen Ristin toimittavan kirjeen, jos hänen vaimonsa löytyy elossa, kertoo Eddyn poika Melcher.

Kirje arkistoitiin aina uudelleen ja uudelleen

Melcher ihmettelee, ettei kirjettä koskaan saatu toimitettua Friedelille, joka kuitenkin selvisi elossa leiriltä. 

– Kirje on täynnä reikiä, koska sitä on arkistoitu lukuisia kertoja - aina uudelleen ja uudelleen. Mutta rakkauskirje ei koskaan saavuttanut Friedeliä. He molemmat ovat nyt jo kuolleet, huokaa Melcher de Wind.

Kirjan julkaisukiertuleella olevan de Windin mukaan kirjan sanoma on ajankohtainen tänäkin päivänä, kun toivottomuus ja viha ovat nostaneet eri puolilla maailmaa päätään.

– Näinä aikoina on tärkeää, että on muutakin kuin vihaa ja jopa helvetissä on rakkautta ja toivoa, jotka auttavat selviytymään ja se viesti on jopa lähempänä ihmisillä kuin: Ei enää koskaan Auschwitziä!

Tuoreimmat aiheesta

Kirjallisuus