Australia nosti terroriuhkatasoaan todennäköiseksi – yhä useampi epäilty alaikäinen

Australia nosti maanantaina terrorismin uhkatasoaan mahdollisesta todennäköiseksi. Tiedustelupäällikkö Mike Burgessin mukaan äärimmäiset ideologiat ovat lisääntyneet maassa.

Burgessin mukaan ei ole viitteitä välittömästä hyökkäyksestä, mutta väkivallan uhka on aiempaa korkeammalla tulevien 12 kuukauden aikana.

– Australian turvallisuusympäristö heikkenee ja on epävakaampi ja arvaamattomampi, Burgess kertoi toimittajille.

Uhkataso todennäköinen tarkoittaa sitä, että viranomaiset arvioivat olevan yli 50 prosentin mahdollisuus sille, että seuraavan vuoden aikana tapahtuu terrorihyökkäys tai sellaisen suunnittelu.

Maan tärkeimpiin lukeutuvia turvallisuushuolia ovat olleet vakoilu ja ulkomainen häirintä, mutta tiedustelutiedot viittaavat siihen, että näiden rinnalle on noussut myös poliittisesti motivoitunut väkivalta.

Burgessin mukaan australialaisia radikalisoituu aiempaa enemmän ja he ovat aiempaa halukkaampia käyttämään väkivaltaa asioidensa edistämiseksi.

Kärjistyminen Lähi-idässä pahentaisi tilannetta

Burgess sanoi, että äärimmäiset ideologiat olivat lisääntyneet koronapandemian aikana sekä viime aikoina Israelin ja Hamasin välisen konfliktin aikana. Hänen mukaansa konfliktin kärjistyminen Lähi-idässä, erityisesti Libanonin eteläosissa, pahentaisi jännitteitä.

Neljän viime kuukauden aikana kahdeksalla "hyökkäyksellä tai häiriöllä" on ollut Burgessin mukaan väitetty tai mahdollinen terrorismiyhteys. Hän ei kuitenkaan suostunut kommentoimaan tapauksia yksityiskohtaisesti.

Burgess sanoi, ettei yksikään hänen johtamansa viraston viime vuonna tutkimista terrorijuonista ollut saanut inspiraatiotaan Gazan tapahtumista. Hän sanoi konfliktilla olleen silti vaikutusta muun muassa protesteihin, jakautumiseen ja suvaitsemattomuuteen.

Hän tähdensi, että olisi epätarkkaa väittää, että seuraavan terrori-iskun tai -juonen takana olisi todennäköisesti vääristynyt näkemys tietystä ideologiasta tai uskonnosta.

Sosiaalinen media ja salatut sovellukset vaikeuttavat Burgessin mukaan uhkien ennustamista ja tunnistamista. Internet ja sosiaalinen media olivat ensisijainen alusta radikalisoitumiselle jokaisen hänen virastonsa tutkiman tapauksen yhteydessä.

Alaikäisten osallisuus kasvussa

Burgess viittasi myös alaikäisten osallisuuden kasvuun. Eräässä tuoreista tapauksista epäilty on ollut 14-vuotias.

Huhtikuussa 16-vuotias poika puolestaan puukotti assyrialaista kristittyä piispaa suorana lähetetyn jumalanpalveluksen aikana Sydneyssä.

– Hallitukset ympäri maailmaa ovat huolissaan nuorten radikalisoitumisesta, verkossa tapahtuvasta radikalisoitumisesta sekä uusien sekalaisten ideologioiden noususta, pääministeri Anthony Albanese sanoi.

Albanesen mukaan Australian hallitus työskentelee sosiaalisen median yritysten kanssa äärimmäisen ja väkivaltaisen sisällön poistamiseksi sekä iänvarmistustekniikan kokeilemiseksi.

Hän tähdensi myös Yhdysvaltain ja Britannian kamppailevan äärimmäisten ideologioiden lisääntymisen kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat