Australialainen pussieläinuros ei elä vuotta vanhemmaksi – kirjaimellisesti parittelee itsensä hengiltä: "Ohjelmoitu kuolemaan"

Pati-hamsterin vessapaperitapa ihmetyttää omistajaa – tästä on kyse 0:49
KATSO MYÖS: Pati-hamsterilla on erikoinen vessapaperitapa – tästä on kyse.

Jyrsijän näköinen pussieläinuros elää vain vuoden, mutta ottaa elämänsä viimeisistä viikoista kaiken irti jatkuvasti paritellen.

Australian sademetsissä asuva pieni pussieläin on päättänyt, että nukkumaan ehtii kuolleenakin, jos vaakakupissa on jälkeläisten alullepano, kirjoittaa CNN.

Urospuolinen mustapussikärppä uhraa parittelukautena jopa unensa päästäkseen yhtymään mahdollisimman monen naaraan kanssa, kerrotaan Current Biology -sivustolla julkaistussa tutkimuksessa.

Urokset suhtautuvat suvun jatkamiseen hämmästyttävän innokkaasti huomioon ottaen, etteivät ne selviä ensimmäisestä parittelusesongistaan hengissä.

Kolme viikkoa aikaa lisääntyä

Toisin kuin pitkään elävillä nisäkkäillä, mustapussikärpillä ei ole aikaa edetä hitaasti.

– Niillä [mustapussikärpillä] on superouto lisääntymisjärjestelmä, joka on melko yleinen kärpäsillä ja joillain kaloilla, jossa uros elää vain vuoden, sillä on vain yksi mahdollisuus taata lisääntymisen onnistuminen, ja sitten se kuolee, Melbournessa sijaitsevan La Troben yliopiston eläintieteilijä John Lesku selittää The New York Timesille.

Kun lisääntymiselle on annettu tiukka aikaraja (kolmen viikon parittelukausi), jostain pitää karsia. Mustapussikärppäurokset ovat päätelleet, että vähemmän nukkumalla ehtii paritella useamman naaraan kanssa.

La Troben yliopiston tutkija Erika Zaid kommentoi DailyMailille, että on oikeastaan ihme, etteivät urokset uhraa jopa enempää yöunistaan, sillä eivät ne jää unettomuuden haitoista kärsimään.

Kyseessä on lopulta myös pattitilanne: Jos toiset urokset valvovat paritellakseen, ei toisillakaan ole varaa nukkua ja riskeerata mahdollisuus geeniensä siirtämisestä eteenpäin. Tässä skenaariossa unta ei luonnollisesti suoda myöskään naaraille, vaikka ne voivat lisääntyä useammin kuin kerran.

Uroksia ei siis voi oikein edes syyttää melko yliampuvasta lisääntymishalusta, kun käsillä on niiden ensimmäinen – ja viimeinen – parittelukausi.

Miksi parittelu johtaa kuolemaan?

Australialaistutkimuksessa otettiin verinäytteitä useista mustapussikärpistä, mutta syy urosten lihallisen iloittelun jälkeiseen kuolemaan ei varmuudella selvinnyt.

Mahdollisia syitä ovat esimerkiksi steroidihormoni kortikosteroidin kohonnut taso sekä univaje. 

Tutkijoiden mukaan pelkästään univaje ei kuitenkaan selitä ilmiötä, sillä urokset, jotka tutkimusten mukaan nukkuivat vähiten, eivät olleet pahimmissa kunnossa.

– Mikä sitten tappaa urokset vuoden jälkeen? Nämä urokset on vain ohjelmoitu kuolemaan, päättämään niiden evolutiivinen pitkäikäisyys vuoden jälkeen, John Lesku pohtii New York Timesille.

Katso myös: Koira nylkyttää pehmolelua – mistä yleinen tapa johtuu?

Miksi koira nylkyttää pehmolelua? 1:19
Alma-koira nylkyttää suurta nallepehmolelua – asiantuntija avaa koirien yleisen käyttäytymistavan syitä.

Lue myös:

    Uusimmat