Autokauppiasta epäillään useista petoksista: Erehdyttänyt ainakin kymmentä asiakasta

Länsi-Uudenmaan poliisi epäilee, että ainakin kymmentä vaihtoautoasiakasta on erehdytetty tavalla, joka täyttää petoksen tunnusmerkistön.

Miehen epäillään tehneen espoolaisen, yksityisen autoalan yrityksensä kautta useita petoksia. Tapauksia on ainakin kymmenen erillistä kappaletta ja tekotapa on kaikissa tapauksissa samankaltainen. Yritys on ottanut vastaan vaihtoauton ja luovuttanut vaihdossa toisen auton asiakkaalle. Vaihdossa on sovittu, että yritys lunastaa vaihdossa asiakkaan vanhan auton velat hoitaakseen.

Myöhemmin on kuitenkin käynyt ilmi, että asiakas saa edelleen laskuja vanhaan autoonsa liittyen. Auton haltijatiedot eivät siis ole siirtyneet asiakkaalta yritykselle, vaan se on edelleen asiakkaalla, jolloin myös vanhan auton velkaan liittyvät maksut ohjautuvat edelleen hänelle.

– Velat ovat olleet suuruudeltaan muutamasta tuhannesta eurosta muutamaan kymmeneen tuhanteen euroa, joten rikoshyötyä petoksista on kertynyt kokonaisuudessaan yli 100 000 euroa, kertoo tutkinnanjohtajana toimiva rikoskomisario Aapo Turpeinen.

Tapahtumat ajoittuvat maalis- ja syyskuun 2024 välille. Poliisi tutkii tapahtumien sarjaa törkeinä petoksina.

– Tässä tapauksessa ikävää on se, että ostajien luottamusta yritystoimintaa kohtaan on hyväksikäytetty petolliseen toimintaan, poliisista todetaan.

Poliisi muistuttaa, että yksi keino suojautua tämänkaltaiselta petokselta on autoa myydessä varmistaa luovutusilmoituksella, että maksut päättyvät oikeaan luovutuspäivään myös silloin, jos ostaja ei rekisteröi ajoneuvoa nimiinsä. Lisätietoja ja käytännön ohjeita asiaan liittyen on saatavilla Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin omilta verkkosivuilta.

Lue myös:

    Uusimmat