Autokorjaamoyrittäjää ei hovioikeudessa katsottu syylliseksi 1200 litran öljyvuotoon Helsingissä.
Helsingin Metsälän teollisuusalueelta valui suuri määrä jäteöljyä Maunulanpuroon ja siitä Haaganpuroon marraskuussa vuonna 2016.
Öljy oli päässyt puroon sadevesikaivon ja sitä seuranneen sadevesijärjestelmän kautta. Öljy oli ehtinyt valua sadevesiviemärissä, avo-ojassa ja Maunulanpurossa noin kilometrin ennen ensimmäistä havaintoa.
Öljyä arvioitiin valuneen Helsingin keskuspuistossa sijaitsevaan puroon vähintään 1200 litraa. Öljyntorjunta alueella kesti useita viikkoja.
– Ilman pelastuslaitoksen tekemää nopeaa ja tehokasta öljyntorjuntaa olisi öljy levittäytynyt koko sadevesikaivon purkuputken alapuoliselle Maunulanpuron osuudelle. Päästön vakavat ympäristövaikutukset olisivat tällöin ulottuneet koko puron alapuoliselle osuudelle ja myös merialueelle, tapauksen tutkinnanjohtaja Sampsa Marttila kommentoi poliisin tiedotteessa tapauksen tutkinnan valmistuessa.
Lue myös: Ympäristötutkija: Taimenpuron öljyvahinko näyttää pienemmältä kuin pelättiin
Oikeus: Näyttö ei todistanut öljyn kaatamista
Hovioikeudessa puitiin sitä, oliko autokorjaamotoimintaa harjoittanut päästänyt jäteöljyä sadevesikaivoon. Öljyvuodon lähteeksi paikallistettu sadevesikaivo sijaitsi mainitun autokorjaamon edustalla kiinteistön autokannen alla.
Näyttönä käytettiin esimerkiksi öljyanalyysejä. Muun muassa niiden pohjalta oikeus tuli siihen tulokseen, ettei voitu riittävissä määrin sulkemaan pois vaihtoehtoista tapahtumankulkua, jossa sadevesikaivoon kaadettu öljy olisikin ollut peräisin naapurikiinteistön autokorjaamolta tai jostain muusta lähteestä.
1:40
Öljyä käsiteltiin kuitenkin asiattomasti
Syytteessä olleen autokorjaamon omistaja ei kuitenkaan ollut käsitellyt jäteöljyä kaikilta osin asianmukaisesti. Jätteenkäsittelyä ei oltu järjestetty tai dokumentoitu oikein taikka tilaan järjestetty suoja-allasta jäteöljyvuotojen varalta. Korjaamon omistaja oli pyrkinyt vähättelemään viranomaisille toiminnassaan syntyvän öljyn määrää.
Hovioikeus arvioi, että autokorjaamon öljynkäsittely ja sen dokumentointi oli niin leväperäistä, että autokorjaamon pitäjä syyllistyi ympäristön turmelemiseen. Tämän toiminnassa oli jäänyt kadoksiin niin suuri määrä öljyä, että laiminlyönnit olivat omiaan aiheuttamaan ympäristön pilaantumista.
Käräjäoikeuden tuomio törkeästä ympäristön turmelemisesta kaatui. Vuonna 1982 syntyneen Liridon Mjekun käräjäoikeudelta saama 2 vuoden 2 kuukauden tuomio muuttui hovioikeudessa 8 kuukauden ehdolliseksi vankeusrangaistukseksi ympäristön turmelemisesta, törkeästä kirjanpitorikoksesta ja rekisterimerkintärikoksesta. Käräjäoikeuden määräämä kolmen vuoden liiketoimintakielto pysyi voimassa.
Koska autokorjaamon ei katsottu kaataneen öljyä sadevesikaivoon, hylättiin Helsingin kaupungin useiden kymmenien tuhansien eurojen vahingonkorvausvaatimukset puropäästöstä.
MTV Uutiset julkaisee tuomitun nimen, koska se julkaistiin aiemman käräjäoikeuden tuomion uutisoinnin yhteydessä.
2:01