Auto-onnettomuudessa alaraajahalvaantunut Nette Kiviranta on Suomen ensimmäinen henkilökohtaisen kävelyrobotin käyttäjä.
Nuori alppihiihtäjä oli juuri voittanut alppihiihdon nuorten SM-kisoissa Tahkolla pronssia, kun joutui autokolariin kisamatkalla.
Onnettomuuden myötä hänen alaraajansa halvaantuivat, mikä vei Neten pyörätuoliin.
"Vaikeinta on luottaa omiin jalkoihin"
Juuri 18 vuotta täyttänyt Nette on Suomen ensimmäinen henkilökohtaisen kävelyrobotin käyttäjä. Hän aloitti kuntoutuksen Indego-kävelyrobotilla tänä keväänä Validia Kuntoutuksessa Helsingissä.
Kesän aikana Nette on saanut henkilökohtaisen kävelyrobotin käyttökoulutusta noin 50 tuntia, jotta saa oman laitteen kotiin vielä myöhemmin tässä kuussa.
– Huomaan kyllä edistysaskelia kuntoutuksessani. On ihan omanlaisensa haaste seistä sellaisten jalkojen päällä, joissa ei ole tuntoa, liikettä eikä aktivaatiota, ja löytää niillle tuki, Nette kertoo kuntoutuksesta.
– Vaikeinta oppimisessa on ollut se, että luottaa omiin jalkoihin ja siihen, että laite pitää minut seisoma-asennossa. Pitää myös oppia aktivoimaan heikentyneet keskivartalon lihakset ja niiden avulla löytää uudenlainen tasapaino.
Kesällä Nette harjoitteli jopa 4 kertaa viikossa. Myös laitteen päälle pukeminen ja sen asetusten ja toimintojen opettelu on vienyt aikaa.
Lue myös: Kuusi vuotta pyörätuolissa istunut mies kävelee jälleen – apuna bioniset jalat: "Tunnen itseni normaaliksi"
Robotisoitu ulkoinen tukiranka
Indego-kävelyrobotti on robotisoitu ulkoinen tukiranka, joka mahdollistaa liikuntarajoitteiselle pystyasennon ja itsenäisen kävelyn. Liikkuminen onnistuu sekä sisällä ja ulkona.
Ensimmäinen kävelyrobotti otettiin Suomessa käyttöön vuonna 2017. Kuntoutuskeskuksissa Suomessa on kolme kävelyrobottia ja niitä käyttää useat kuntoutujat.
Kuntoutuskäytössä robottiavusteisen kävelykuntoutuksen tavoitteena voi olla kävelykyvyn palauttaminen, kehittäminen, ylläpito, tai pystyasennosta saatavat hyödyt kuten kipujen lievittyminen, aineenvaihdunnan vilkastuminen ja lihasjäykkyyden vähentyminen.
Robottiavusteinen kävelykuntoutus soveltuu mm. selkäydinvamma-, aivoverenkiertohäiriö- (AVH) ja aivovammakuntoutujille sekä Parkinson ja MS-potilaille.
Indegoa yleisempi kävelyrobotti kuntoutuslaitosten käytössä Suomessa on paikalleen asennettava Lokomat- kävelyrobotti, joista ensimmäinen otettiin käyttöön vuonna 2010.
Kuntoutusrobotit yleistyvät
– Robottiavusteinen kävelykuntoutus on hiljalleen yleistymässä Suomessa. Nyt eletään murrosvaihetta, jossa laitteet ovat vielä suhteellisen pienen joukon käytössä, mutta kovaa vauhtia yleistymässä, kertoo Katri Välimäki laitteen maahantuojalta Fysiolineltä.
Henkilökohtainen kävelyrobotti on ensisijaisesti liikkumisen apuväline, mutta päivittäinen käyttö on samalla myös intensiivistä kuntoutusta.
– Suomessa henkilökohtainen kävelyrobotti on ihan uusi juttu ja onhan se hienoa saada tämmöinen mahdollisuus. Kyllä se antaa minulle paljon motivaatiota.
– Otin tämän uutena haasteena. Vaikka olen jo aika sinut pyörätuolin kanssa, pystyasentoon pääseminen on tosi hieno juttu, kertoo Nette.
"Kuin lipputanko ilman jalustaa"
Nette kertoo, että vaikeinta kuntoutuksessa on ollut kehon tasapainon löytäminen. Kun hän meni ensimmäistä kertaa istumaan hoitopöydän laidalle, hän ei pysynyt pystyssä ilman käsien tukea.
– Olin kuin lipputanko ilman jalustaa, hän kuvaa.
Pystyasento on hyväksi vartalolle ja aineenvaihdunnalle, kun esimerkiksi lonkankoukistajat alkavat kiristää helposti pyörätuolissa istuessa.
Lue myös: Halvaantunut huippuvoimistelija Jari Mönkkönen löysi vihdoin lajin, jota hän voisi harrastaa: "En jaksa joka päivä palloa vierittää"
– Vaikka minulla ei ole juuri ollenkaan tuntoa jaloissa, kävellessä tunnen luiden läpi jonkinlaisen iskun. Tämä tekee kävelystä vielä siistimpää.
– Aluksi kävelyni robotilla oli tosi haparoivaa. Nyt kävely alkaa olla vakaampaa ja huomaan kehityksen.
Nette kertoo mikä on parasta pystyasentoon pääsemisessä:
– On kiva päästä välillä muiden ihmisten tasolle. Pikkusiskokin on edelleen minua lyhyempi.
Pieniä, mutta tärkeitä suunnitelmia
Nette uskoo liikkuvansa kouluun Mäkelänrinteen urheilulukioon pyörätuolilla jatkossakin. Hänen toiveenaan on päästä oman kävelyrobotin avulla ulos retkelle ennen lumentuloa.
Joissakin Helsingin vanhoissa kerrostaloissa on niin kapeat hissit, että niihin mahtuminen pyörätuolilla on mahdotonta. Nette onkin miettinyt, kuinka kätevää olisi mennä kävelyrobotilla hissiin ja vaikka kylään kavereille.
– Luulen, että aloitan omalla kävelyrobotilla tällaisista pienistä, mutta tärkeistä jutuista.