Leikkausrobotti ei tee vielä päätöksiä, vaan se on täysin kirurgin hallinnassa.
Väestön ikääntyessä leikkaustarpeet kasvavat ja leikkausrobotit yleistyvät myös keskussairaaloissa. Suomessa robotteja on tullut sairaaloihin kuitenkin selvästi hitaammin kuin muissa Pohjoismaissa korkean hinnan vuoksi.
Pohjois-Karjalan keskussairaalassa uskotaan, että kaksi miljoonaa euroa maksava robotti olisi kustannustehokas pidemmällä aikavälillä.
– Me pystymme leikkaamaan nopeammin, tehokkaammin ja vähemmillä komplikaatioilla, niin kyllä se tulee sinne suomalaisten kukkaroon se hyöty, sanoo kirurgian ylilääkäri Tanja Hulmi.
Joensuussa uuden karhealla leikkausrobotilla pystytään operoimaan muun muassa munuaisleikkaus.
– Pikkusen puukkoa vielä tarvitaan, mutta ei paljon. Sisäänmenovaiheessa pitää se iho saada auki niin siihen puukkoa tarvitaan, mutta sen jälkeen kaikki toimii jo varsin modernisti.
Lue myös: Sairaalatoiminnan leikkauksista voi tulla hallitukselle vielä todella kiusallinen paikka
Kymmenen kertaa tarkempi näkyvyys
Urologian ylilääkärin Jukka Kuokkasen mukaan potilaat ovat ottaneet robotin lämpimästi vastaan Pohjois-Karjalan keskussairaalassa.
– Ei tässä nyt ole ketään tarvinnut tähän suostutella, hän toteaa.
Robotti tuottaa kirurgille kymmenen kertaa aiempaa tarkemman näkyvyyden esimerkiksi kudoskerrosten verisuoniin ja hermoihin.
– Kirurgi pääsee erittäin mukavassa ergonomisessa työasennossa työskentelemään ja hyvin lähellä sitä leikkauskohdetta, Kuokkanen sanoo.
Roboteista on eniten hyötyä hankalissa operaatioissa.
Katso artikkelin videolta, miten leikkausrobotti toimii.