Mercedes vältti 35 miljoonan euron sakot paljastamalla juonen EU-komissiolle.
Kaikkiaan 15 suurta autovalmistajaa ja autoalan eurooppalainen etujärjestö ACEA saavat yhteensä 458 miljoonan euron sakot osallistumisesta romutusjärjestelmään liittyvään kartelliin.
EU-komission määräämät sakot koskevat muun muassa saksalaisia autojättejä BMW:tä ja Volkswagenia sekä Toyotaa, Volvoa ja Fordia.
Lue myös: Tunnetko autosi historian? Näin monessa Suomeen tuodussa autossa on merkintä vauriokorjauksesta
Mercedes oli 15 muun yhtiön tavoin kartellissa mukana, mutta välttyy sakoilta koska käräytti kartellin EU:n kilpailuosastolle. Yhtiölle olisi muuten langennut 35 miljoonan euron sakot. Stellantis, Mitsubishi ja Ford tekivät tutkinnassa yhteistyötä ja saivat alennusta sakoistaan.
Kartelli toimi komission mukaan yli 15 vuoden ajan, vuodesta 2002 vuoteen 2017.
Kaikki mukana olleet autovalmistajat ovat tunnustaneet osallistuneensa kartelliin. Etujärjestö ACEA toimi kartellin vetäjänä ja järjesti osanottajien kesken useita kokouksia.
Ei maksua romuttajille
Mukana olleet autoyhtiöt sopivat keskenään, että ne eivät maksa autojen romuttamisesta mitään vaan katsovat, että autoista irtoavat raaka-aineet ja kierrätettävät osat riittävät maksuksi romuttajille. Autoyhtiöt myös jakoivat tietoa romuttajien kanssa tehdyistä sopimuksista ja sopivat yhteisiä toimintalinjoja.
Lisäksi autoyhtiöt sopivat, etteivät ne markkinoinnissaan tuo esille tietoa siitä, kuinka paljon romutettavasta autosta voidaan käyttää uudelleen. Tavoite oli komission mukaan estää kuluttajia ottamasta kierrätysmahdollisuutta huomioon, kun he olivat hankkimassa uutta autoa. Näin autovalmistajilla olisi vähemmän painetta mennä kierrätyksessä minimivaatimuksia pitemmälle.
EU:n romuautodirektiivin mukaan romutettavan ajokin viimeisen omistajan on voitava päästä eroon autosta maksutta. Tarvittaessa autonvalmistajien tulee kattaa kulut.
Katso myös video: Ikääntyvä autokanta vaarantaa liikennettä
10:24Huomenta Suomen keskustelu ikääntyvästä autokannasta.