Muistatko vielä Airiston Helmen? Oikeus päätti vihdoin, mistä oli kyse: Venäläismiljonäärille tuomio

1:19imgNäin Airiston Helmi -miljonäärin asianajaja luonnehti asiakkaansa suhdetta Paraisiin.
Julkaistu 24.02.2025 15:08
Toimittajan kuva
Miikka Hujanen

miikka.hujanen@mtv.fi

Syyttäjä vaati pitkää vankeustuomiota.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus on antanut ratkaisunsa jo vuosia jatkuneessa Airiston Helmeen liittyvässä tapauksessa.

Asia koski laajaa verorikoskonaisuutta, jossa syytettyinä oli kahdeksan ihmistä ja Airiston Helmi -yhtiö. Pääsyytetty on venäläismiljonääri Pavel Melnikov.

Syyttäjäpuoli vaatii miehelle viiden vuoden vankeusrangaistusta muun muassa törkeästä veropetoksesta ja törkeästä kirjanpitorikoksesta. Melnikov kiisti kaikki syytteet.

Melnikov oli Airiston Helmen pääomistaja ennen kuin yhtiö lopetti toimintansa Suomessa ja asetettiin selvitystilaan vuonna 2019. Syyttäjien mukaan Airiston Helmeä käytettiin kulissiyhtiönä, joka oli perustettu Melnikovin johtaman järjestäytyneen rikollisryhmän toiminnan peittelemiseksi. 

Ryhmä oli syyttäjien mukaan tarkasti ohjeistettu, valvottu ja johdettu Pietarista käsin. Syyttäjien mukaan organisaatio käytti peitekieltä, ankaria tietoturvamääräyksiä ja -käytäntöjä sekä matkustusohjeita. Esimerkiksi peitekielessä toiminnalle annettavaa naamiota on kutsuttu "legendaksi" ja ryhmän jäseniä ja sen toiminnan todellisen tarkoituksen tietäviä henkilöitä on kutsuttu "viisaiksi", syyttäjät esittivät.

Melnikovin mukaan minkäänlaista rikollisorganisaatiota ei ole ollut olemassa.

Käräjäoikeus päätyi tuomitsemaan Melnikovin törkeästä veropetoksesta ja törkeästä kirjanpitorikoksesta. Rangaistukseksi se määräsi 1,5 vuotta ehdollista. Melnikovin syytteet törkeästä työeläkevakuutuspetoksesta oikeus sen sijaan hylkäsi.

Neljän muun syytetyn syytteet oikeus hylkäsi.

Käräjäoikeus kävi tuomiota varten yli 9000 sivua käsittelevän aineiston ja kuuli 16 henkilöä. Se katsoi asiassa jääneen näyttämättä, että vastaajat olisivat muodostaneet väitetyn rikollisorganisaation tai osallistuneet sellaisen toimintaan.

Rangaistusta alentavina seikkoina se otti oikeudenkäynnin viivästymisen, rikoksesta kuluneen pitkän ajan sekä sen, että rikoksella vältetyt verot on maksettu  täysimääräisesti eikä lopullista vahinkoa ollut aiheutunut.

Tuomio ei ole lainvoimainen. Syyttäjä aikoo valittaa siitä.

– Katsomme vielä tarkemmin perusteet ja kohdat, kun olemme perehtyneet ratkaisuun kunnolla, erikoissyyttäjä Petri Raunio kertoo MTV Uutisille.

1:30imgIlmakuvat näyttävät, miten Airiston Helmen omistamat saarikohteet muuttuivat vuosien varrella. Juttu jatkuu videon jälkeen.

Kaikki alkoi vuonna 2018

Airiston Helmi -tutkinta tuli julkisuuteen viranomaisten syyskuussa vuonna 2018 tekemän mittavan operaation myötä. Sadat viranomaiset osallistuivat keskusrikospoliisin johdolla Airiston Helmen tiloihin tehtyihin kotietsintöihin. Operaatiossa oli mukana ainakin KRP:n, Rajavartiolaitoksen ja Lounais-Suomen poliisin edustajia.

Viranomaiset tekivät kotietsintöjä tehtiin kaikkiaan 17 kohteessa sekä Turun saaristossa että mantereella Airiston Helmi -yhtiön tiloissa. Viranomaisoperaatiossa löytyi suuri määrä asiakirjoja ja sähköisiä tallennusvälineitä sekä useita miljoonia käteistä rahaa.

Venäläistaustainen Airiston Helmi toimii rekisteritietojen mukaan kiinteistöalalla. Viimeisinä vuosinaan yhtiö on raportoi tappiollisista tuloksista. 

Yhtiö kiinnosti turvallisuusviranomaisia myös siksi, että osa yrityksen tekemistä saariostoista sijaitsi Suomen puolustuksen ja huoltovarmuuden kannalta tärkeiden vesiväylien varrella. Melnikov taas on perustellut saarien hankintaa useilla syillä. Hän kertoi ihastuneensa Turun saaristoon purjehdusmatkoillaan.

– Ihmisillä on erilaisia kokoelmia. Toiset keräävät taidetta, toiset autoja, mutta minä kerään saaria. Pidän niistä. Saarilla on aitoa villiä luontoa, hän sanoi Helsingin Sanomien haastattelussa kesällä 2019.

Airiston Helmen Melnikov perusti vuonna 2007, koska halusi vuokrata loma-asuntoja. Hän kertoi hankkineensa saaria syväväylän varrelta siksi, että hänen veneessään on suuri syväys ja myös leväongelma on pienempi. Melnikov myös rakennutti saarilleen järeitä laitureita.

– Tykkään uida, ja uin saaren ympäri laiturilta toiselle. Tuulisella säällä ankkuroin veneen joskus eteläpuolelle, joskus pohjoispuolelle, hän sanoi.

Suojelupoliisi on arvioinut, että vieraiden valtojen edustajien maakaupat saattavat olla turvallisuusriski Suomelle. Se ei ole ottanut mitään kantaa Airiston Helmen mahdolliseen merkitykseen kansalliselle turvallisuudelle.

Airiston Helmen toisessa tutkintahaarassa KRP tutki epäiltyjä rahanpesurikoksia. Huhtikuussa 2022 keskusrikospoliisi ei kuitenkaan enää nähnyt edellytyksiä jatkaa rahanpesututkintaa. Syyttäjät kertoivat kesäkuun 2022 tiedotteessaan päättäneensä tutkinnan rajoittamisesta.

0:38imgVenäläismiljonääri Pavel Melnikov esiintyi oikeudenkäynnissä kahden rannekellon taktiikalla.

Lue myös: Syvästi järkyttynyt perhe paljastaa MTV Uutisille: Airiston Helmen poliisiratsia oli kuin suoraan elokuvista, lapsiakin osoitettiin aseella – "Poikamme näkee yhä painajaisia"

Airiston Helmen venäläisomistajan asianajaja: "Hän olisi ostanut kaikki saaret ja kiinteistöt"

Airiston Helmi perustettiin peittelemään järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaa, syyttäjä sanoo – pääsyytettynä olevan venäläismiljonäärin odotetaan saapuvan tänään oikeuden kuultavaksi

Video paljastaa: Näin valtavasti Airiston Helmi kasvoi salaa muutamassa vuodessa

Tuoreimmat aiheesta

Airiston helmi