Auttoiko Venäjä Pohjois-Koreaa vakoilusatelliitin laukaisussa? Diktatuuri julkaisi heti Yhdysvalloille uhoavia kuvia

Pohjois-Korea on kertonut laukaisseensa onnistuneesti ensimmäisen vakoilusatelliittinsa, mikä voi paljastaa merkittävää lisätietoa sen teknologisesta valmiudesta. Etelä-Korea on vakuuttunut, ettei sen saavutus olisi ollut mahdollinen ilman Venäjän avustusta.

Pohjois-Korean valtionmedian KCNA:n mukaan satelliitti laukaistiin tiistaiyönä paikallista aikaa Sohaen satelliittilaukaisukeskuksesta. Tiedustelusatelliitti Malligyong-1 saavutti kiertoratansa 12 minuuttia myöhemmin, KCNA raportoi.

Satelliitin onnistunutta laukaisua ei ole pystytty vahvistamaan, mutta torstaina Etelä-Korea julkaisi Yonsein yliopiston kuvaaman videon raketista, jonka uskotaan kantavan Pohjois-Korean satelliittia.

Videolla näkyy Chollima-1-raketti lentämässä taivaalla ja satelliitin irtautuminen kantoraketista.

Raketti näyttää irtautumisen jälkeen räjähtävän taivaalla. Todennäköisesti se on tarkoituksellista, jotta se ei päätyisi pudotessaan muiden valtioiden käsiin. Etelä-Korea on aiemmin saanut haltuunsa pohjoiskorealaisen kantoraketin osia epäonnistuneen laukaisun jälkeen.

Pohjois-Korea julkaisi kuvia laukaisusta maan johtajan Kim Jong-unin valvomana. Kuvissa insinöörit ja tutkijat hurraavat valkoisissa takeissaan ja Kim hymyilee leveästi.

Muu maailma yrittää nyt kuumeisesti selvittää, oliko Pohjois-Korean laukaisu todellakin onnistunut. Takana on jo kaksi epäonnistunutta laukaisua touko- ja elokuussa.

Onnistunut laukaisu antaisi viitteitä siitä, että Pohjois-Korea kiertää Yhdysvaltojen pitkäaikaisia Pohjois-Korean ydinaseohjelman kieltäviä päätöslauselmia.

Etelä-Korean, Japanin ja Yhdysvaltojen asevoimat tutkivat parhaillaan laukaisua ja satelliitin mahdollista sijaintia.

Uhosi heti Yhdysvalloille

Pohjois-Korean mukaan vakoilusatelliitti on sille välttämätön Etelä-Korean ja Yhdysvaltojen muodostaman uhan vuoksi.

Keskiviikkona Pohjois-Korean valtionmedia julkaisi kuvia, joissa sen mukaan Kim tarkastelee vakoilusatelliitin ottamia kuvia Yhdysvaltojen sotilastukikohdasta Guamista Tyynellämerellä. Ei ole tietoa, ovatko kuvat aitoja.

Voit katsoa valtionmedian julkaisemat kuvat videolta artikkelin alusta.

Asiantuntijat ovat kuitenkin epäilleet, että vaikka Pohjois-Korean satelliitti saavuttaisikin kiertoratansa, se todennäköisesti olisi pienikokoinen ja matalaresoluutioinen optinen satelliitti. Sillä tuskin pystyisi vakoilemaan kovin tarkkoja tietoja vihollisten asejärjestelmistä.

Toki Pohjois-Korea varmasti pyrkii parhaillaan kehittämään tehokkaampaa satelliittia ja rakettia, asiantuntijat arvioivat muun muassa CNN:lle ja Al Jazeeralle.

Auttoiko Venäjä?

Pohjois-Korea on viime aikoina tiivistänyt välejään Venäjään. Etelä-Korea uskoo, että vakoilusatelliitin laukaisu oli mahdollista Venäjän avustuksen ansiosta.

Vasta syyskuussa Kim vieraili Vostotshnyin laukaisukeskuksessa ja asetehtaissa Venäjällä osana tapaamistaan presidentti Vladimir Putinin kanssa. Tapaamisen jälkeen Putin kertoi Venäjän olevan valmis auttamaan Pjongjangia satelliittien rakentamisessa, ja sanoi Kimin "osoittavan suurta kiinnostusta rakettiteknologiaan".

Kyse voisi olla vastapalveluksesta, sillä Pohjois-Korean on syytetty toimittavan aseita Venäjälle.

YK:n päätöslauselmissa Pohjois-Koreaa kielletään kehittämästä tai käyttämästä ballistista ohjusteknologiaa. Päätöslauselmat kieltävät myös asekaupat Pohjois-Korean kanssa sekä sellaisen tieteellisen tai teknologisen yhteistyön, joka voi johtaa tällaisten aseiden kehittämiseen.

Venäjä mahdollisesti jollain tapaa auttaa Pohjois-Koreaa sen avaruudenvalloituksissa, mutta osallisuus tiistain laukaisuun on kuitenkin kiistanalaista monen asiantuntijan mielestä. 

Al Jazeeran haastatteleman Etelä-Korean ilmailu- ja avaruusalan yliopiston professorin Chang Young-keunin mukaan on mahdotonta, että Pohjois-Korea olisi ehtinyt parissa kuukaudessa rakentaa satelliittia Venäjältä saamalla teknologialla.

– Mutta Venäjä on saattanut tarjota analyysia aiemmista epäonnistumisista ja telemetristä dataa, Chang sanoo.

Katso myös: Pohjois-Korea on vakoillut Suomen puolustusteollisuutta – Kyberturvallisuuden työelämäprofessori Mikko Kiviharju haastattelussa.

Lue myös:

    Uusimmat