Avarnin järjestyksenvalvoja Saku lataa täyslaidallisen yrityksen "yltiömaskuliinisesta" työkulttuurista: "Johdolle valehdellaan, jotta asioihin ei puututtaisi"

Järjestyksenvalvojien pahoinpitelyvyyhdin paljastuminen ei ole yllättänyt alan sisällä toimivia vartijoita. MTV Uutisten haastatteleman järjestyksenvalvojan mukaan oli vain ajan kysymys, milloin turvallisuusalan yritys Avarn Securityssa nyt ilmi tullut väkivaltainen toiminta paljastuu.

Järjestyksenvalvojana jo useiden vuosien ajan Avarn Securityssa työskennelleen Sakun (nimi muutettu) mukaan nyt julki tulleiden kaltaiset pahoinpitelytapaukset eivät ole vain yksittäistapauksia.

MTV Uutiset ei julkaise Sakun oikeaa nimeä asian arkaluonteisuuden takia. Toimitus on kuitenkin nähnyt hänen työsopimuksensa, joka on edelleen voimassa.

– Meno on ollut jo vuosien ajan tällaista ja oikeastaan se on mennyt vain huonompaan suuntaan. Tällaisia pahoinpitelyjä ei todellakaan ole tapahtunut vain kuuden hengen toimesta, Saku kertoo.

Yltiömaskuliininen työilmapiiri

Itä-Uudenmaan poliisi epäilee ainakin kuutta yksityisen turvallisuusalan yrityksen työntekijää useista pahoinpitelyistä. Kolme epäillyistä vangittiin eilen ja kaksi miestä tänään. Yhden osalta vangitsemisvaatimus peruttiin.

Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet järjestyksenvalvojien työaikana yrityksen valvonta-alueilla pääradan lähettyvillä Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla. Poliisin mukaan kaikkia tapauksia yhdistää järjestyksenvalvojien toimivallan räikeä ylittäminen sekä rikoksen uhrien nöyryytys ja alistaminen.

Uhreja on esimerkiksi lyöty teleskooppipampulla ja potkittu.

Saku on itsekin tehnyt töitä järjestyksenvalvojana nimenomaan pääradan lähettyvillä.

– Tuossa työporukassa vallitsee yltiömaskuliininen ilmapiiri, jossa koko työyhteisö ihannoi väkivaltaa ja voimankäyttötilanteita. Lisäksi on ollut tilanteita, että jo raudoitettuun kohdehenkilöön käytetään väkivaltaa niin, ettei henkilö itse pysty puolustautumaan mitenkään. Nyrkeillä lyöminen ja kaasuttaminen on suhteellisen yleistä, Saku kertoo.

Välillä voimakasta vastarintaa

Saku huomauttaa, että järjestyksenvalvojien työ on usein vaarallista ja riskialtista. Parhaimmillaan järjestyksenvalvojat kohtaavat työvuoronsa aikana useita kymmeniä aggressiivisia henkilöitä, joihin puhe ei tehoa ja jotka uhkaavat muita ihmisiä.

– Välillä raju fyysinen väkivalta meitä kohtaan alkaa heti ja kohdehenkilö saattaa hyökätä järjestyksenvalvojan kimppuun ennen kuin tätä ehditään edes puhutella. Samat henkilöt häiritsevät myös muita junamatkustajia ja junien henkilökuntaa. Osa heistä on varustautunut myös välineillä, kuten puukoilla.

– Työssämme kohtaamme todellisia tilanteita, kun on pakko käyttää rajua voimaa. Tavallisen kansalaisen silmiin tilanne voi näyttää rajulta väkivallalta, mutta se ei ole sitä, vaan tilanteen vaatimaa voimankäyttöä. Tällaiset tilanteet ovat arkipäivää meille, Saku kertoo.

Sakun mukaan on silti myös yleistä, että järjestyksenvalvojat käyttävät liian voimakkaita otteita kohdehenkilöihin.

– Kaikki toimenpiteet eivät ole tarpeellisia. On arkista, että esimerkiksi junaan sammuneen ihmisen poistamisesta yritetään saada iso keissi aikaiseksi. Järjestyksenvalvojat voivat itse uhitella ja kohdella henkilöä kovakouraisesti siinä toivossa, että henkilö pistäisi vastaan ja saataisiin kunnon paini aikaiseksi.

Pahoinpitelyjä tallentunut videolle

Nyt paljastuneessa pahoinpitelyvyyhdissä ainakin osa järjestyksenvalvojien väkivaltaisesta kuvamateriaalista on peräisin niin kutsutuista bodycameista eli vartalokameroista. Sakun mukaan järjestyksenvalvojat ovat hankkineet näitä vartalokameroita salaa työnantajalta.

– Omat painit ja isot keissit halutaan saada videolle, jotta niitä voidaan näyttää työkavereille myöhemmin. Kaikki järjestyksenvalvojat tietävät hyvin, että haalarikamerat ovat kiellettyjä, mutta niitä käytetään salaa.

Sakun mukaan työntekijät rikkovat Avarnin ja VR:n ohjeita.

–Johdolle valehdellaan, jotta asioihin ei puututtaisi.

Sakun mukaan yleinen käytäntö on, että järjestyksenvalvojat sopivat keskenään, miten voimankäyttötilanteesta raportoidaan tapahtumailmoitukseen, joka jokaisesta tilanteesta täytyy tehdä.

– Heti kohteessa sovitaan yhdessä, mitä kerrotaan poliisille ja mitä kirjataan raporttiin, jotta kaikki osaavat kertoa saman tarinan. Aika yleistä on, että valehdellaan tai liioitellaan kohdehenkilön käyneen ensin väkivaltaisesti järjestyksenvalvojan kimppuun.

– Se on melkoinen koreografia, että aluksi otetaan faktat tiskiin siitä, mitä tapahtui ja sitten lähdetään muotoilemaan sitä, mitä tapahtumaraporttiin kirjoitetaan ja poliisille kerrotaan. Tavoite on tietenkin, ettei kukaan joudu syytetyn penkille.

Ylin johto on tietämätön

Saku kuvailee koko alalla vallitsevaa työkulttuuria tietyllä tapaa vääristyneeksi.

– Uusien työntekijöiden rajoja ja oikeustajua testataan usein. Yleensä katsotaan, pärjääkö uusi työntekijä paineessa ja soveltuuko hän porukkaan. Jos henkilö ei istu tiettyyn muottiin, häntä saatetaan alkaa savustaa ulos. Ei ole mikään sattuma, että kohteessa työskentelee lähinnä suomalaisia valkoihoisia parikymppisiä bodaavia heteromiehiä.

Saku väittää, että myös firman lähiesimiehet tietävät ainakin jollain tasolla tapahtuneista väärinkäytöksistä, mutta yrityksen korkein johto on asiasta täysin tietämätön.

– Todellisuudessa esimiehillä ei ole aikaa perehtyä siihen, mitä kentällä tapahtuu. Esimiesten pitäisi mielestäni tehdä kenttätyötä paljon aktiivisemmin, jotta he ymmärtäisivät, mitä siellä tapahtuu.

Avarn Security on päättänyt pahoinpitelyistä epäiltyjen järjestyksenvalvojien työsuhteet. Yhtiön toimitusjohtaja Niclas Sacklén kommentoi aiemmin MTV Uutisille, että yrityksessä kaikki voimankäyttötilanteet käydään läpi.

– Prosessi etenee meillä niin, että jos työntekijän havaitaan käyttäytyneen tai toimineen arvojemme vastaisesti, annetaan hänelle suullinen tai kirjallinen varoitus. Vakavissa tapauksissa se voi olla peruste työsuhteen purkamiselle tai irtisanomiselle, hän kertoi aiemmin.

Johto: "En tunnista tällaista kulttuuria"

Sacklén kertoi tänään MTV Uutisille, että hän ei tunnista Sakun kuvaamaa työkulttuuria Avarn Securityssa.

– En tunnista tällaista toimintamallia tai kulttuuria. Tuomitsemme kaiken epäammattimaisen käytöksen ja laittomuuksille sekä väkivaltaan meillä on nollatoleranssi. Olemme käynnistäneet sisäisen tutkinnan julkisuudessa olleisiin yksittäisiin tapauksiin liittyen. Me keskitymme nyt auttamaan poliisia tutkinnassa, Sacklén viestittää MTV Uutisille.

– Meillä on nollatoleranssi väkivallalle. Koulutuksia on paljon ja erittäin harvoin vartijat tai järjestyksenvalvojat menevät rajan yli. Ikävää, mutta toisaalta hyvä, että näitä tapauksia tulee esiin, mutta ikävä, että tällaista edes tapahtuu, toimitusjohtaja kertoi aiemmin tällä viikolla.

Saku halusi itse aikanaan töihin turvallisuusalalle, koska hän halusi tehdä hyvää yhteiskunnan eteen.

– Tavallaan se on katkeroittanut, kun olen nähnyt, millaista tämä touhu on. Työ on raskasta ja erittäin pienipalkkaista. Samaan aikaan työ katkeroittaa, turruttaa ja saa kyllästymään moniin asioihin.

Saku uskoo kuitenkin, että suurin osa turvallisuusalan ammattilaisista tekee työtään halusta tehdä muiden ihmisten elämästä turvallisempaa. Hänen mukaansa koko alan koulutus pitäisi uusia ja tehtäviin pitäisi vaatia nykyistä pitempi koulutus. Tällä hetkellä koulutus on vain viikon mittainen.

Tilanne kerrottua pahempi

Nyt paljastuneet pahoinpitelyepäilyt eivät ole ensimmäiset turvallisuusalalla.

MTV Uutiset uutisoi aiemmin väkivaltaisesta yhteenotosta, joka tapahtui Helsingin rautatieasemalla lokakuussa 2018.

Tuolloin illanvietossa olleet sukulaiset ajautuivat väkivaltaiseen kahakkaan rautatieaseman vartijoiden kanssa. Tilanteesta kuvattu video herätti paljon kuohuntaa julkisuudessa. Yksi tilanteessa ollut järjestyksenvalvoja tuomittiin pahoinpitelystä.

Sakun mukaan järjestyksenvalvojat ovat silti löytäneet töitä, vaikka ylilyöntejä olisikin tapahtunut.

– Jos ja kun joku on saanut potkut ylilyönnin takia, hänen uransa alalla ei silti ole päättynyt. Tiedän, että yhdestä firmasta potkut saaneita järjestyksenvalvojia työskentelee nyt toisissa turvallisuusalan firmoissa järjestyksenvalvojina. Osa on myös perustanut omia vartiointiyrityksiä potkujen jälkeen tai hakeutunut poliisiksi, Saku kertoo.

Saku jatkaa edelleen työtään järjestyksenvalvojana ja enimmäkseen hän pitää työstään. Hän on tyytyväinen, että pahoinpitelyepäilyt tulivat nyt julkisuuteen ja ovat poliisitutkinnassa.

– Tämä on arkipäivää eikä mikään yksittäistapaus. Tilanne on oikeasti todella paljon pahempi, kuin mitä poliisi tai Avarn Securityn johto vielä tietää, hän sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat