Avaruudessa havaittu outoja radiopulsseja - ET vai vakoilusatelliitti?

Radiopulssit Avaruus
Kuva: Michael Hippke, Wilfried Domainko, John LearnedMichael Hippke, Wilfried Domainko, John Learned
Julkaistu 01.04.2015 17:45

MTV UUTISET

Tutkijat ovat havainneet avaruuden radiopulsseissa outoja säännönmukaisuuksia. Onko kyseessä ET, pulsari vai vakoilusatellitti, arvuuttelee New Scientist -lehti. 

New Scientist kertoo tutkijoiden havaitsemasta kymmenestä radiopulssista (FRB), joissa ilmenee matemaattista säännönmukaisuutta.

Tutkijoiden mukaan jokaisen pulssin ensimmäisen ja viimeisen aallon saapumisajoissa on viive, joka on numeron 187,5 monikerta. Mikään tiedossa oleva luonnollinen prosessi ei selitä ilmiötä.

Teleskoopit ovat poimineet radiopulsseja vuodesta 2001. Ne kestävät vain muutaman millisekunnin ja niissä purkautuu energiamäärä, joka vastaa auringosta kuukauden aikana vapautuvaa energiaa. Toistaiseksi viimeinen pulssi on havaittu viime vuonna New South Walesissa Australiassa.

Pulssien alkulähde on toistaiseksi mysteeri. Pulssin lyhytaikaisuus viittaa tutkijoiden arvion mukaan lähteen pienikokoisuuteen, mikä sulkee pois esimerkiksi tähden. Lisäksi pulssin arvioidaan tulevan Linnunradan ulkopuolelta.

Tutkijoita oudoksuttaa se, ettei radiopulssien kaava tunnu istuvan avaruusfysiikan nykytulkintoihin.  

Yksi selitys radiopulsseille voisi olla pulsari eli pyörivä neutronitähti. Niiden radioaaltopurkaukset eivät kuitenkaan ole säännöllisiä eikä niin voimakkaita kuin havaitut radiopulssit.

Toinen selitys voisi olla salainen vakoilusatelliitti.

Kiehtovin vastaus pulssien alkulähteeksi olisi kuitenkin epäilemättä joku eikä jokin. Se on vaihtoehto, joka jää jäljelle, jos jatkotutkimus sulkee luonnolliset selitykset pois.

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat