Tutkijat ovat havainneet avaruudesta tulevan radiosignaalin, joka toistuu säännöllisesti 16 vuorokauden välein. Nopeat, vain millisekuntien pituiset radiopurkaukset (FRB = fast radio burst) on paikannettu tulemaan 500 miljoonan valovuoden päästä Maasta.
Tapauksesta uutisoi muun muassa CNN. Ryhmä kanadalaistutkijoita havaitsi syyskuun 2018 ja lokakuun 2019 välillä 16,35 vuorokauden välein tasaisesti toistuvan radiopurskeen. Ensimmäisen signaalin jälkeen samasta lähteestä kuuluu lyhyt purske tunnin välein neljän vuorokauden ajan.
Sitten lähde vaikeni 12 päiväksi.
– Radiopurkaus on kirkas, avaruudessa tapahtuva räjähdys, joka kestää vain millisekunteja, astrofyysikko Evan Keane avasi CNN:lle.
Tutkimus on esitelty arXiv-palvelussa, joten sen tuloksia ei ole vielä voitu vertaisarvioida ja sitä kautta täysin vahvistaa.
Ensimmäinen purkaus lähti kääpiögalaksista
Löydös on historiallinen, sillä aiemmissa havaituissa avaruuden radiosignaaleissa ei ole ollut vastaavaa säännöllisyyttä.
Ennen tätä tapausta radiopurkauksia oli havaittu 16 kertaa, ensimmäisen kerran 12 vuotta sitten. Ensimmäisen purkauksen syntypaikka pystyttiin rajaamaan tähdistä ja metalleista koostuvaan kääpiögalaksiin kolmen miljardin valovuoden päähän.
Uusimman purkaustutkimuksen yhteydessä havaittiin kaikkiaan kahdeksan erilaista toistuvaa radiosignaalisarjaa.
Aiempien purkauksien syntyä selvittäessään tutkijat paikansivat niiden synnyn hyvin erilaisiin kohteisiin. Tämä teki purkauksien tutkimisesta yhä vaikeampaa.
Tutkijoiden teorioissa radiopurkaukset ovat saaneet mahdollisesti alkunsa tähtien kiertoradoilta tai galaksin laidoilla pyörivistä tunnistamattomista objekteista. Yhden teorian mukaan signaalit tulevat supernovan kaltaisista universumin pienimmistä tähdistä, neutrontähdistä.
Tutkijat toivovat, että radiopurkausten syntypaikkoja ja kulkuratoja selvittämällä paljastuu myös tärkeää tietoa universumin synnystä sekä siitä, kuinka materia kulkee universumin halki.