Tänään uutisiin noussutta maapallon ulkopuolelta löytynyttä mystistä radiosignaalia ei ole tiettävästi pystytty havainnoimaan kuin yhden kerran. Signaalin varmentaminen onkin tiedemiesten seuraava tehtävä.
Turun yliopiston tähtitieteen dosentin, eksoplaneetta-asiantuntija Harry Lehdon, mukaan signaali pitäisi nyt löytyä uudelleen, jotta siihen voitaisiin suhtautua vakavasti.
– Myös maaperäiset signaalin lähteet pitäisi sulkea pois. Taajuus on nimittäin lähellä digi-tv:n taajuuksia. Myös kaikki muut signaalin lähteet kuten sotilaalliset ja kaupalliset signaalien aiheuttajat pitäisi pystyä sulkemaan pois, Lehto sanoo.
Lehto kertoo MTV uutisten haastattelussa myös tapauksesta, jossa ulkoavaruuden radiosignaaliksi arvioitu viesti olikin mikroaaltouunin aiheuttama.
2:41
Havainnon tehnyt teleskooppi "asiallinen"
Lehdon mukaan tämänkertaisen havainnon tehnyt Kaukasusvuorten pohjoispuolella olevalla tasangolla sijaitseva teleskooppi on asiallinen tämänkaltaiseen tutkimukseen. Sen läpimitta on 600 metriä.
– Signaali kesti 2-3 sekuntia eikä se ollut kovin voimakas. Toisaalta se erottui taustakohinasta, Harry Lehto sanoo.
– Signaali tuli läheltä HD164595-nimistä tähteä, jota kiertää Neptunuksen kokoinen planeetta, joten lähistöllä voi olla myös kokonainen planeettakunta ja muita planeettoja, Lehto sanoo.
Signaalin lähtöpaikka on Lehdon mukaan järkevä tutkimuksen kannalta. HD164595 sijaitsee Herkuleksen tähdistössä 95 valovuoden päässä Maasta ja on 6,3 miljardia vuotta vanha.
1:49
Signaalin varmistamiseen menee aikaa
Lehdon mukaan radiosignaalien nappaamisesta kuluu pitkä aika ennen kuin voidaan varmistua niiden olevan todella viestejä toiselta sivilisaatioilta.
– Jos pystyisimme havainnoimaan signaalin uudelleen vaikkapa Kalifornian Allen-teleskoopilla, tämä muuttuisi astetta mielenkiintoisemmaksi. Silloin voisi varmentua siitä, että signaali ei ole maasta tai aurinkokunnasta. Lisäksi pitäisi vielä varmistua, että kyse ei ole luonnon itsensä tuottama signaali vaan todellakin jonkun älyllisen elämän lähettämä, Lehto jatkaa.
Erilaisia ulkoavaruuden radiosignaaleja havaitaan paljon, mutta ne ovat yleensä selitettävissä luonnollisina kohteina – tähtinä ja galakseina. Poikkeavia signaaleja havaitaan toisinaan, mutta ne pystytään yleensä selittämään jonkin häiriön kuten maanpäällisen kohteen tai mittauskohinan aiheuttamiksi. Harvat niistä johtavat jatkotutkimuksiin.
Nyt havaittu signaali herätti tietokirjailijan mielenkiinnon koska se sijaitsi suunnilleen samalla suunnalla kuin tähti jolta on löytynyt planeettoja.
4:55
Maailmankaikkeudessa on elämää
Vaikka Harry Lehto on epäileväinen, että nyt uutisoitu signaali olisi älyllisen sivilisaation aikaansaama, hän pitää hyvin mahdollisena, että ulkoavaruudessa on maapallon kaltaista elämää.
– Pidän hyvin todennäköisenä, että ulkoavaruudessa on elämää. Jokaisen tähden ympärillä on arvioitu olevan maan kaltainen planeetta, joten miksipä ei jossain niissä olisi elämää, Lehto sanoo.
Alunperin signaalin havaitsi venäläinen radioteleskooppi RATAN-600 toukokuussa viime vuonna, mutta tuolloin asia pidettiin salassa.
Alkujaan löydöksestä kertoi julkisuuteen tietokirjailija Paul Gilster blogissaan.