Jupiterin tunnusomainen suuri punainen pilkku saattaa ulottua jopa syvemmälle planeetan kaasukehään, kuin on aiemmin uskottu.
Jupiterin suuri punainen pilkku on megaluokan pyörremyrsky, joka on yli 16 000 kilometrin halkaisijallaan koko maapallon halkaisijaa selvästi suurempi.
Nasan Juno-luotain viuhahti myrskyalueen ohi kahteen otteeseen vuonna 2019. Nyt luotaimen lähettämiä tietoja on analysoitu. Business Insider kertoo, että uusimmat ohilennot kertovat myrskyn rakenteesta paljon yksityiskohtaisemmin kuin teleskooppitutkimukset.
0:34Vau! Nasan Juno-luotain teki näyttävän lennon Jupiterin vierestä
Lue myös: Nasa aikoo lähettää Lucy-luotaimen tutkimaan Jupiterin mystisiä troijalaisasteroideja
Tulosten mukaan myrsky ulottuu kauas Jupiterin pilvipeitteen alapuolelle, jopa 500 kilometrin syvyyteen planeetan kaasukehässä.
Jupiterin jättimyrskyyn liittyy toinenkin mielenkiintoinen piirre: sitä ympäröivät suihkuvirtaukset ulottuvat nimittäin jopa 3000 kilometrin syvyyteen Jupiterin kaasukehään. Kyseiset suihkuvirtaukset pitävät suuren punaisen pilkun voimaa yllä. Tutkijat eivät toistaiseksi tiedä, miksi suihkuvirtaukset ovat niin paljon syvempiä kuin itse myrskyalue.