Onko Maan ulkopuolella elämää? Yksi mitätön jäähiutale saattaa riittää paljastamaan asian

Saturnusta ja Jupiteria kiertäviä, jään peittämiä kuita pidetään varteenotettavina tutkimuskohteina, kun pyritään selvittämään onko Aurinkokunnassamme mahdollisesti Maan ulkopuolista elämää.

Washingtonin yliopiston ja Berliinin Freie Universitätin tutkijat kertovat osoittaneensa laboratoriokokeissa, että kuista irtoavat yksittäiset jäähiutaleet voivat sisältää riittävästi materiaalia elämän merkkien havaitsemiseksi. Tutkimuksesta kertoo Phys.org-julkaisu.

Tutkijoiden mukaan he ovat saaneet ensimmäistä kertaa osoitettua, että jo äärimmäisen pieni määrä jäistä materiaalia riittää, jotta kuiden tuntumaan saapuvan luotaimen laitteistolla kyetään havaitsemaan elämän jälkiä.

– Tuloksemme antaa meille varmuutta siitä, että kykenemme havaitsemaan samankaltaisia elämänmuotoja kuin Maassa. Uskomme kasvavissa määrin, että sellaista (elämää) voi esiintyä meriä sisältävissä kuissa, kertoo johtava tutkija Fabian Klenner avaruustieteiden laitokselta.

Tutkimus on julkaistu Science Advances -julkaisussa. Kansainväliseen tutkimusryhmään on kuulunut myös tutkijoita Britanniasta, Nasan Jet Propulsion -laboratoriosta, Coloradon yliopistosta ja Leipzigin yliopistosta.

Nasan Europa Clipper -luotain on tarkoitus lähettää kohti Jupiterin jäistä Europa-kuuta ensi marraskuussa. Tutkijat ovat pyrkineet selvittämään, mitä uuden sukupolven tutkimuslaitteilla on mahdollista löytää.

Lue myös:

    Uusimmat