Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueen toimijoiden tulee huomisesta alkaen varmistaa, että yli 10 hengen tiloissa pystytään pitämään kahden metrin turvaväli. Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) teki päätöksen asiasta tänään.
Etelä-Suomen avi on tehnyt tänään päätöksen velvoittaa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin toimijoita, esimerkiksi yksityisiä elinkeinonharjoittajia, varmistamaan, että asiakkaille ja toimintaan osallistuville tarkoitetuissa tiloissa ei tule lähikontaktia.
Aluehallintovirasto kertoo, että päätös koskee yksityisiä yhteisöjä, säätiöitä ja muita oikeushenkilöitä, yksityisiä elinkeinonharjoittajia, kuntia ja kuntayhtymiä, uskonnollisia yhdyskuntia ja julkisoikeudellisia laitoksia. Edellä mainittuihin kuuluvat muun muassa ruokakaupat ja yksityiset kuntosalit.
Se koskee sisätiloja, joissa yli 10 asiakasta tai osallistujaa oleskelee samanaikaisesti, ja rajattuja ulkotiloja, joissa oleskelee yli 50 samanaikaisesti.
Päätös ei sen sijaan koske ravintoloita, joiden toiminnan rajoittamisesta päättää valtioneuvosto.
Lähikontaktilla tarkoitetaan fyysistä kontaktia tai oleskelua kasvotusten samassa tilassa alle kahden metrin etäisyydellä yli 15 minuutin ajan.
Toimijoilta vaaditaan kirjallista suunnitelmaa
Toimijoiden pitää tehdä kirjallinen suunnitelma siitä, miten ne estävät yleisön ja asiakkaiden lähikontaktit. Jos toimintaa ei ole mahdollista järjestää lain edellyttämällä tavalla, tiloja ei voi aluehallintoviraston mukaan käyttää.
Määräys on voimassa huomisesta 14. maaliskuuta saakka.
Aluehallintovirasto perustelee päätöstään sillä, että HUS-alueella koronavirustartuntojen ilmaantuvuus on selvästi korkeampi kuin minkään muun sairaanhoitopiirin alueella.
– Uusien tartuntojen viikoittainen määrä on noussut nopeasti ja suuri osa tartunnoista jää jäljittämättä. Myös herkästi tarttuvien virusmuunnosten osuus kaikista tartunnoista on kasvanut nopeasti, tiedotteessa kerrotaan.
Aluehallintovirasto voi tehdä päätöksen, kun ilmaantuvuus on 100 000 asukasta kohden 25 viimeisimmän kahden viikon aikana tai kun alueella todetaan tautiryppäitä, joiden tartuntaketjuja ei pystytä luotettavasti jäljittämään.