Avustusjärjestö: Gazalaisten vedensaanti pudonnut 6 prosenttiin alkuperäisestä

Joka neljäs gazalainen sairastuu vakavasti puutteellisen veden ja huonon sanitaation seurauksena, arvioi kansainvälinen avustusjärjestö Oxfam.

Israel on tuhonnut puhtaan veden tuodannosta Gazassa 94 prosenttia, kertoo kansainvälinen hyväntekeväisyysjärjestö Oxfam raportissaan.

Israel on järjestön mukaan tuhonnut 100 prosenttia Gazan jätevedenpuhdistamoista ja 70 prosenttia alueen jätevesipumpuista.

Äärimmäisen vesipulan ja huonon sanitaation seurauksena, joka neljäs gazalainen tulee järjestön mukaan sairastumaan vakavasti.  

Keskiverto gazalaisella on järjestön mukaan käytössään nyt alle viisi litraa vettä päivässä, mikä on vähemmän kuin mitä keskimäärin kuluu yhden vessan vetämiseen.

"Tappavia seurauksia"

Kansainvälinen rikostuomioistuin (ICJ) määräsi tammikuussa Israelia parantamaan muun muassa Gazan humanitaarista tilannetta.

Oxfamin mukaan Israel on sivuuttanut ICJ:n vaatimukset.

Puhtaaseen veteen ja sanitaatioon erikoistunut Oxfamin asiantuntija Lama Abdul Samad vaatii kansainvälistä yhteisöä puuttumaan Gazan siviilien hätään.

– Olemme jo nähneet, että Israel rankaisee gazalaisia kollektiivisesti ja että maa käyttää nälkää aseenaan sodassa. Nyt todistamme, miten Israel käyttää vettä aseena, jolla on nyt tappavia seurauksia, Samad sanoo tiedotteessa.

Kansainvälinen rikostuomioistuin tutkii Etelä-Afrikan pyynnöstä, syyllistyykö Israel Gazassa kansanmurhaan.

Kanteen tuomioistuimeen nostaneen Etelä-Afrikan mukaan Israelin toimet Gazassa ovat kansanmurhanomaisia, sillä niiden tarkoituksena on hävittää merkittävä joukko Gazassa asuvia palestiinalaisia. 

Israel on jyrkästi kiistänyt syytökset kansanmurhasta.

Päätöstä kansanmurhakanteeseen saadaan odottaa vuosia.

Lue myös:

    Uusimmat