CNN: Näillä tavoin Israel estää avun pääsyä Gazaan – "Emme ole koskaan nähneet mitään vastaavaa"

Useat tahot ovat vaatineet Gazaan tulitaukoa, jotta humanitäärisen avun perille pääseminen onnistuisi. Tulitauko ei kuitenkaan pelkästään auta, sillä uutistoimisto CNN:n selvityksen mukaan Israel estää tahallisesti eri keinoilla tärkeiden avustustarvikkeiden pääsyn kaistalle. 

Mahdollisimman vähäinen humanitaarinen apu. 

Se on määrä, jonka Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu kertoi Israelin sallivan Gazan kaistalle, humanitaarista hätää kärsiville palestiinalaisille. 

– Jos haluamme saavuttaa sotatavoitteemme, annamme minimaalista apua, Netanjahu jatkoi vastaustaan toimittajien kysymykseen lehdistötilaisuudessa 13. tammikuuta.

CNN tutki humanitaarisen avun pääsemistä perille Gazaan useita viikkoja ja haastatteli yli kahtakymmentä humanitäärisen järjestön työntekijää ja kriisin parissa työskenteleviä hallinnon virkahenkilöitä. Useimmat CNN:n lähteistä haluavat pysyä nimettöminä, sillä he pelkäävät Israelin kostavan ja rajoittavan avustuksia entisestään. 

CNN:n mukaan selvityksessä kävi ilmi, että Netanjahun laskelmoivat sanat pitävät paikkansa. 

Israel kontrolloinut tuontia jo vuosia

Israel on kontrolloinut tavaroiden pääsyä Gazaan sen jälkeen, kun se asetti kaistan saartoon vuonna 2007. Syynä tietyn tuotteen kiellolle voi olla esimerkiksi se, että esinettä tai asiaa voitaisiin käyttää myös sotilaalliseen käyttötarkoitukseen. Toisaalta myös ruoka-aineiden tai rakennustarvikkeiden pääsy kaistalle on voitu estää.

Nyt avustustarvikkeiden pääsyä Gazaan hallinnoi Israelin hallituksen politiikkaa toimeenpaneva COGAT-virasto. CNN:n haastateltavien mukaan virasto asettaa mielivaltaisia ja ristiriitaisia kriteerejä tarvikkeiden pääsemiselle Israelin tarkastuspisteiden läpi Gazaan. 

Julkisesti COGAT on kertonut noudattavansa vuonna 2008 laadittua listaa, jossa eritellään kiellettyjä "kaksikäyttötuotteita", joita Gazan kaistalle ei saa viedä. CNN:n selvityksen mukaan COGAT:n viranomaiset noudattavat vuoden 2008 ohjeita toisinaan, ja toisinaan taas pitävät kyseisiä ohjeita tarpeettomina ja vanhentuneina. 

Estäessään tarvikkeiden kulkua virasto vetoaa toisinaan byrokraattisiin ongelmiin, toisinaan tuotteiden taas katsotaan olevan vuoden 2008 listan mukaisia "kaksikäyttötuotteita". Useimmiten syytä hylkäämiselle ei anneta ollenkaan. 

CNN:n haastattelemien avustusjärjestöjen työntekijöiden ja hallinnollisten virkahenkilöiden mukaan onkin selvää, että Israel tietoisesti estää kriittisen tärkeän ja ihmishenkiä pelastavan avun perille pääsyä Gazaan.

Haamulista ja taatelien epäilyttävät siemenet

Israel on estänyt esimerkiksi nukutuslääkkeiden, happipullojen, hengityskoneiden ja vedensuodatusjärjestelmien pääsyn Gazaan, selviää CNN:n tutkimista asiakirjoista. 

Gazaan ei aina päästetä myöskään esimerkiksi taateleita. Lähi-idässä yleiset taatelit ovat ravintorikkautensa vuoksi tärkeä ravinnonlähde aliravitsemuksesta kärsivälle.

Neljä lähdettä kertoi CNN:lle tapauksesta, jossa taateleiden läpikulku estettiin, koska niiden siemeniä pidettiin röntgentarkastuksissa epäilyttävinä esineinä.

Useiden raporttien mukaan Gazassa lääkärit ovat joutuneet leikkaamaan ja jopa amputoimaan potilaitaan ilman nukutusta. Koska Gazassa on valtava puute puhtaasta juomavedestä, asukkaat – etenkin lapset – menehtyvät nestehukkaan ja saastuneen juomaveden aiheuttamiin tauteihin.

Gazan terveysministeriön mukaan kymmenen lasta oli perjantaihin mennessä nääntynyt Gazassa kuoliaaksi.  Osa tarvikkeista, jonka pääsyn Gazaan Israel estää, ovat siis luonteeltaan sellaisia, että niillä voisi pelastaa ihmishenkiä. 

Perusteet eri tarvikkeiden hylkäämiselle ovat erikoisia. CNN:n mukaan kyseessä onkin "haamulista" johdonmukaisten linjausten sijasta. 

Save the Children -järjestön pääjohtaja Janti Soeripto kertoo CNN:lle, että esimerkiksi makuupusseja hylättiin Israelin tarkastuspisteillä, sillä niissä on vetoketjut, ja terveyssiteiden pääsy Gazaan estettiin, koska hygieniapakkauksen mukana tuli kynsisakset. 

– Emme ole koskaan nähneet mitään vastaavaa, kun humanitaarista apua vaikeutetaan näin paljon, Soeripto sanoo.

Toisessa tapauksessa COGAT hylkäsi rekkalastillisen makuupusseja niiden vihreän värin vuoksi.

– Vihreä tarkoittaa sotilaallista käyttöä, ja vuoden 2008 luettelon mukaan sotilaallinen käyttö on kaksikäyttötarkoitusta, humanitäärisen avun työntekijä kertoi COGAT:in perusteista CNN:lle. 

Viikkojen prosessi voi alkaa alusta

Avustustarvikkeiden pääsy Gazaan on vaikea prosessi myös byrokraattisesti. 

Avustusjärjestöjen on ensin haettava lupa lähetyksilleen. Jos lupa heltiää, tarvikekuljetusten on läpäistävä kaksi eri COGAT:n hallinnoimaa tarkastuspistettä. Pisteille taasen saattaa joutua jonottamaan hyvin pitkään. CNN:n lähteiden mukaan lahjoituksia on hylätty molemmissa pisteissä, ja avustusrekkoja on käännytetty pisteiltä mielivaltaisin perustein, jolloin avustusten on käytävä jopa viikkoja kestävä prosessi uudestaan. 

Helmikuussa otetussa satelliittikuvassa avustusrekkojen jono ulottuu neljän kilometrin päähän Rafahin rajanylityspaikalta. Rekat ovat ruuhkauttaneet kuukausien ajan valtatietä, joka kulkee Egyptin Arishista rajanylityspaikalle. 

– Se on suunniteltu kaaos, avustusjärjestöjen lahjoituksia koordinoiva lähde sanoo CNN:lle. 

Myös YK on syyttänyt Israelia avustusrekkojen systemaattisesta estämisestä. Pääsihteeri Antonio Guterresin mukaan Egyptin rajalla lähes tuhat avustustarvikkeita kuljettavaa rekkaa odottaa pääsyä Gazaan.

"Oppikirjamainen sotarikos"

Yhdysvaltalainen senaattori Chris Van Hollen kertoi CNN:lle, rekkalastillisen käännyttämiselle takaisin prosessin alkuun riittää se, että tarvikkeiden joukossa on vain yksikin kielletyksi katsottu asia.

Van Hollen vieraili Egyptin puolella Rafahin rajanylityspaikalla tammikuussa. Hän kertoi CNN:lle nähneensä COGAT:n hylkäämien tarvikkeiden joukossa äitiyspakkauksia ja vedensuodatusjärjestelmiä.

– Missään järkevässä maailmassa näitä ei voida pitää kaksikäyttötuotteina tai minkäänlaisena sotilaallisena uhkana, Van Hollen kommentoi CNN:lle viitaten COGAT:n kieltoperusteisiin. 

Van Hollen kuvasi tilannetta aiemmin tässä kuussa "oppikirjamaiseksi sotarikokseksi".

CNN kertoo, ettei COGAT ole vastannut uutistoimiston pyyntöön kommentoida selvityksen tuloksia. Virasto kertoo kuitenkin viestipalvelu X:ssä päästävänsä avustusrekkoja Gazaan ja tekevänsä "yhteistyötä kumppaneidensa kanssa", jotta apu pääsee Gazaan. 

Israelilaisjärjestö vaatii maan hallitukselta avoimuutta

Israelilainen ihmisoikeusryhmä GISHA pyysi helmikuun alussa Israelin hallitusta julkaisemaan yksityiskohtaiset tiedot kaikista niistä avustusrajoituksista, jotka on otettu käyttöön 7. lokakuuta 2023 jälkeen, jolloin terrorijärjestö Hamas hyökkäsi Israeliin.

– Uskomme, että Israelilla on Gazan miehittäjävaltiona velvollisuus huolehtia siviiliväestön tarpeista Gazan kaistaleella, GISHAN toiminnanjohtaja Tania Hary sanoi CNN:lle.

– Israelilaisilla on oikeus tietää, mitä heidän nimissään Gazassa tehdään.

Lue myös:

    Uusimmat