Kansainväliset avustusjärjestöt valmistelevat laajaa Nepalin avustusoperaatiota.
Samaan aikaan maanjäristyksen vaatimien kuolonuhrien määrä on ylittänyt jo 4000:n. Loukkaantuneita on viranomaisten mukaan yli 7500.
YK:n ruokaohjelman WFP:n tiedottaja kertoo uutistoimisto AFP:lle, että operaatiosta tulee massiivinen. WFP:n asiantuntijat saapuivat maan pääkaupunkiin Kathmanduun sunnuntaina, ja heidän mukaansa Nepalissa tarvitaan ensi vaiheessa ihmisten asuinsuojia ja lääkintätarvikkeita.
Järjestön koneeseen on Dubaissa lastattu muun muassa energiapitoisia keksejä. Koneen on määrä saapua Nepaliin huomenna. Koska ruuasta tulee pian puute, WFP on mobilisoinut kaikki ruokavarastonsa alueella.
WFP:n asiantuntijat tutkivat myös satelliittikuvia, jotta järistyksen aiheuttamien tuhojen laajuus selviäisi.
Maailman terveysjärjestö WHO puolestaan arvioi, että sillä on Nepalissa nyt lääkintätarvikkeita 80 000 ihmisen tarpeisiin kolmen kuukauden ajaksi.
Kansainvälinen Punainen Risti on vedonnut yli 30 miljoonan euron hätäavun saamiseksi Nepalin uhreille.
Maaseutu kärsinyt eniten
Kuolleiden ja loukkaantuneiden määrän pelätään edelleen kasvavan, sillä maassa on useita syrjäisiä kyliä, joihin ei ole vielä saatu yhteyttä.
-Maaseutu kärsi suuremmista tuhoista, ja siellä pelastustoimet ovat vasta alkamassa, sanoo Suomen Nepalin-suurlähettiläs Asko Luukkainen.
AFP kertoo, että maanvyörymät ovat tukkineet teitä ja monet ruokavarannoillaan sinnittelevät kylät ovat jääneet ilman apua, sähköä ja vettä.
Kathmandussa vapaaehtoistyöntekijänä oleva Pauliina Savola kertoo, että tieyhteydet ovat normaalitilanteessakin surkeat.
-Esimerkiksi 80 kilometrin päässä olevaan Pokharaan matkustin pari viikkoa sitten turistibussilla yhteensä 7-8 tuntia.
Vuoristoihin johtavat tiet ovat monin paikoin poikki ja avun saanti perille vienee kauan, kehitysjärjestö Kepan vapaaehtoistyöntekijänä työskentelevä Savola kertoo.
Missä viranomaiset?
Tilanne Kathmandussa alkaa Savolan mukaan pikku hiljaa normalisoitua. Osa pääkaupungin pikkukaupoista oli tänään auki, ja Savola kuvailee ilmapiiriä vähemmän raskaaksi kuin edellisinä päivinä.
Hän kuitenkin ihmettelee Nepalin viranomaisten näkymättömyyttä ja sitä, ettei yksikään poliitikko ole astunut julkisuuteen.
-Ihmisiä hallinnon hiljaisuus ja näkymättömyys ärsyttää, joskaan ei yllätä - skeptisyys poliitikkoja kohtaan oli jo ennen maanjäristystä varsin suurta, Savola kertoo.
Myös uutistoimisto AFP:n haastattelema nepalilainen opiskelija Sarga Dhaoubadel kritisoi, että hallinto on jättänyt kansalaiset yksin.
-Kukaan hallituksesta ei ole edes tullut tarjoamaan vesilasillista. Olemme täysin omillamme.
Tuhannet ihmiset ovat myös lähteneet Kathmandusta, ja siksi tiet olivat tukossa. Jotkut kantoivat lapsiaan, yrittivät sulloutua busseihin tai liftasivat autokyytiä tasankoseuduille.
-Me pakenemme, sanoi tienristeyksessä seissyt Krishna Muktari AFP:lle.
Järistyksen vaikutusalueella on 230 suomalaista, joista kymmenkunta on edelleen tavoittamatta.
Suomen ulkoministeriön mukaan ei ole tiedossa, että suomalaisia olisi loukkaantunut tai kuollut järistyksessä.