Noin 300 000 ihmistä on loukussa Syyrian suurimmassa kaupungissa Aleppossa. Syyrian armeija katkaisi viimeisen huoltoreitin ja humanitaarisen avun väylän lähes kolme viikkoa sitten.
Joensuulainen terveystieteiden tohtori Mikko Häkkinen palasi alkuviikolla Suomeen Turkin Gaziantepistä, jossa hän tapasi kuukauden ajan useita Syyriassa työskenteleviä terveydenhuollon ammattilaisia.
– Moni on tuonut perheensä Turkin puolelle turvaan ja käy edelleen tekemässä muutaman viikon jaksoja Syyrian puolella, Häkkinen kertoo MTV Uutisten haastattelussa.
Myös sairaalat iskujen kohteina
Lääkärit ja sairaanhoitajat ovat jo tähän saakka olleet sodan runtelemassa maassa erityisessä ahdingossa, sillä monet sairaalat ovat joutuneet ilmaiskujen kohteeksi.
Physicians For Human Rights-järjestön raportin mukaan maaliskuun 2011 ja toukokuun 2016 välillä yhteensä 265 sairaalaan iskettiin ja näissä iskuissa kuoli ainakin 750 terveydenhuollon ammattilaista.
Aleppon tilanne entistäkin synkempi
Heinäkuun 7. päivä Aleppon kaupungista kantautui kuitenkin yhä huolestuttavampia uutisia: Presidentti Bashar al-Assadin joukot sulkivat sodan päänäyttämöksi muodostuneen Aleppon kaupungin keskeisen tien, Castello Roadin, ja maan suurimman kaupungin itäosat saarrettiin täysin.
– Käytännössä tämä tarkoittaa, että ihmiset elävät nyt varastoitujen elintarvikkeiden varassa, haavoittuneet eivät pääse jatkohoitoon turvallisimmille alueille ja lääkkeet ovat lopussa.
"Kuoleman tie"
Häkkisen syyrialaisten kanssa käymistä lukuisista aineistonkeruuhaastatteluista ja epämuodollisista keskusteluista on käynyt selväksi, ettei keskeinen Castello Road ole ollut aiemminkaan turvallinen.
– He kutsuvat sitä kuoleman tieksi. Monet kertoivat sanallisesti miltä se näyttää. He kertoivat, että se on tie, jossa on paljon pommien kraatereita, palaneita autoja ja tien varsien taloissa on sala-ampujia.
Lääkäreistä on Syyriassa on suuri pula. Valtava määrä lääkäreitä on paennut maasta ja nyt kun Castello Road on suljettu myöskään Turkin puolella asuvat lääkärit eivät pääse Aleppoon.
Keskonen menehtyi paossa
Häkkinen kertoo kuulleensa, että ilmaiskujen takia Aleppon kaupungin sairaaloiden ylimmät kerrokset eivät ole enää käytössä.
Potilaita hoidetaan ainoastaan katutasossa tai kellarikerroksessa. Viimeksi viikonloppuna Assadin joukkojen ilmaiskut pommittivat neljää väliaikaista sairaalaa Aleppon kaupungissa. Sairaalaiskuissa kuoli muiden muassa kahden päivän ikäinen vauva.
Syyrialaiset terveydenhuollon ammattilaiset kertoivat Häkkiselle, että yksi keskeisimmistä ongelmista on lääkehapen puute.
– Kun sairaaloita on pommitettu, niiden lääkehappijärjestelmät ovat tuhoutuneet. Eräskin kertoi tapauksesta, jossa vastasyntynyt keskonen jouduttiin ilmaiskun takia ottamaan pois keskoskaapistaan. Lääkäri otti lapsen syliinsä ja juoksi suojaan, mutta vauva menehtyi hänen käsiinsä.
"Kaupunki on täysi helvetti"
YK:n humanitaarisen avun päällikkö Stephen O'Brien vetosi maanantaina YK:n turvallisuusneuvostoon, jotta Aleppoon voitaisiin tehdä viikoittainen 48 tunnin tulitauko, jonka aikana humanitaarinen apu pääsisi perille.
– Ruuan odotetaan loppuvan Itä-Aleppossa ensi kuun puolessa välissä. Kansainvälinen yhteisö ei yksinkertaisesti saa seurata sivusta kun Alepposta tulee jälleen yksi, ja toistaiseksi suurin, saarrettu alue, O'Brien sanoi.
Syyrian vuonna 2011 alkaneessa konfliktissa on kuollut ainakin 280 000 ihmistä. Yli puolet Syyrian asukkaista on joutunut siirtymään asuinsijoiltaan.
Häkkinen kertoo, että Syyriasta paenneet kuvailevat Aleppon tämän hetkistä tilannetta katastrofaaliseksi.
– Jotkut ihan suoraan sanoivat, että siellä on täysi helvetti, missä ei kertakaikkiaan pysty olemaan.