Avustustyön ammattilaiset tapaus Adhamista: Kun luottamus menee, kaikkien turvallisuus voi vaarantua

2:13img
Julkaistu 21.10.2016 11:46

MTV UUTISET–STT

Avustusjärjestöjen työntekijöiltä vaaditaan neuvottelutaitoja, diplomatiaa sekä ennen kaikkea puolueettomuutta ja luotettavuutta, kun sota-alueella yritetään saada apu perille avuntarvitsijoille.

Erityisesti ilman puolueettomuutta avustusjärjestöjen työ konfliktialueilla ei olisi mahdollista, sanovat Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen avustustoiminnan johtaja Kalle Löövi ja Kirkon Ulkomaanavun humanitaarisen avun päällikkö Eija Alajarva.

– Jotta pystymme operoimaan ympäri maailman erilaisissa konfliktitilanteissa, ei riitä, että me sanomme olevamme puolueettomia, vaan meidän on oltava, Löövi kiteyttää.

Kumpikin järjestö on sitoutunut toiminnassaan ohjenuoraan, joka mahdollistaa puolueettomuuden. Tämä ohjeistus, Code Of Conduct, on pääosassa erityisesti konfliktialueilla. Samaa koodistoa seuraa Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun lisäksi yli 600 avustusjärjestöä ympäri maailmaa.

Lelusalakuljettajan ihmeelliset vaiheet 

Avustustyö sota-alueella on noussut julkisuuteen erityisesti syyrialaistaustaisen "lelusalakuljettajan" Rami Adhamin tapauksen vuoksi, kun Helsingin Sanomat uutisoi Adhamin yhteyksistä jihadisteihin. Lehti jatkoi aiheesta perjantaina ja kertoi Adhamin lavastaneen loukkaantumisensa Syyriassa. Lehden haltuunsa saaman aineiston mukaan Adham apureineen suunnitteli tarinan loukkaantumisesta myydäkseen sen Suomessa suurelle yleisölle. Adham on kiistänyt lehden väitteet. STT on aiemmin kertonut Adhamin rikoshistoriasta. 

Löövi ei sinällään halua ottaa kantaa Adhamiin, mutta korostaa luottamusta.

– Jos avustustoimijana esiintyy taho, joka tekeekin jotain muuta ja pettää lahjoittajat, tarkoittaa se, että kaikilla muilla toimijoilla on sen jälkeen kauhean vaikea vakuuttaa, että me toimimme eri tavalla.

Löövi pitää avustustoiminnan petoksia törkeinä ja muistuttaa, että niissä petetään hädänalaiset avun saajat.

-Kun avunsaajat ovat sitä mieltä, että näihin auttajiin ei voi luottaa, se voi vaarantaa muiden toimijoiden turvallisuuden, hän muistuttaa.

Apu viedään itse perille 

Puolueettomuus on Löövin mukaan mahdollista vain, kun Punainen Risti toimii sota-alueilla kaikkien osapuolien kanssa ja vie itse avun perille. Osapuolille kerrotaan avoimesti keitä ollaan ja mitä tehdään, jotta puolueettomuus ei vaarantuisi. Tavoite avun saamisesta perille on tärkein. Taistelijoille kerrotaan myös kansainvälisesti määritellyt velvoitteet siviilejä kohtaan. 

– Sodan osapuolten tulee välttää siviilien turhaa vahingoittamista. Se taho, jolla on valta alueella, on vastuussa myös väestöstä ja sen huollosta, Löövi kertoo.

Kirkon Ulkomaanavun Alajarva jatkaa, että avustustoiminnalle on saatava usein hyväksyntä valtaa pitäviltä.

– Erityisesti konfliktitilanteissa on tilanteita, että ei voida mennä tietyille alueille, koska avun perillemenoa tai avustustyöntekijöiden turvallisuutta ei voida taata, tai ei ole selvää, minkä tahon kanssa sovittaisiin avustustoiminnan järjestämisestä.

Alajarvan mukaan avustustyötä ei voida tehdä, jos ulkopuoliset tahot alkavat määritellä, kuka saa apua tai ei saa.

– Syyriassa emme luovuta avustuksia taisteleville osapuolille, vaan toimitamme avun sitä eniten tarvitseville yhdessä yhteistyöjärjestöjen kanssa.

  10:29img

11:29img

0:49img

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa