Vaaraviestit kantautuvat suorana Syyriasta Helsinkiin – "En voi jättää menemättä, se on velvollisuuteni"

Aleppo 1
Vapaaehtoiset pelastustyöntekijät kuljettivat menehtyneitä Syyrian hallituksen ilmaiskun jälkeen 17. toukokuuta al-Sukarin kaupunginosassa Aleppossa.AFP / Lehtikuva
Julkaistu 24.05.2016 19:38
Toimittajan kuva

Eetu Ruonakoski

eetu.ruonakoski(at)mtv.fi

@eeturuonakoski

Vapaan Syyrian armeijan taistelijoiden väliset radiopuhelinkeskustelut kantautuvat Helsinkiin saakka, avustustyöntekijä Rami Adhamin kännykkään. Viime sunnuntaina viesteissä kerrottiin, että venäläishävittäjät pommittivat ankarasti huoltotietä, joka on kapinallisten ainoa väylä sodan runtelemaan Aleppoon.

Se on sama tie, jota pitkin Adham joutuu kuljettamaan kaupunkiin ruoka-apua ensi viikolla alkavalla avustusmatkallaan.  

Hyväntekeväisyysjärjestö Suomi Syyria Yhteisön perustaja Rami Adham on tunnettu hyväntekijä niin Suomessa kuin kotimaassaan Syyriassakin. Mies on vienyt Suomessa kerättyjä lahjoituksia ja ruoka-apua maahan yhteensä 25 kertaa viimeisten neljän vuoden aikana.

Avustustyönsä vuoksi hän on ansainnut Vapaan Syyrian armeijan, eli Syyrian maltillisten kapinallisryhmien kattojärjestön luottamuksen – miehelle on myönnetty pääsy satelliittiyhteyden yli välitettyihin tiedustelutietoihin, jotka antavat kuvaa kotikonnuilla vaanivista uhkista.

Adhamin puhelimessa on sovellus, jonka kautta hän pääsee osallistumaan yksityiseen, 128 ihmisen väliseen radiopuhelinkeskusteluun. Tiedot pommituksista ja ilmaiskuista tulevat kännykkään reaaliajassa, suoraan sotatantereelta.

– Jos vaikka Suhoi lentää matalalla, siellä kerrotaan, kuinka matalalla hävittäjä lentää ja mistä se on lähtenyt. He pystyvät ennakoimaan, minne kone on matkalla, hän kertoo.

Avustustyöntekijä Rami Adham jakamassa leluja Syyrian pakolaisleirillä

Suomensyyrialainen avustustyöntekijä Rami Adham (kuvassa oikealla) on vieraillut sodan runtelemassa Syyriassa yhteensä 25 kertaa viimeisen neljän vuoden aikana. Seuraavan kerran hän lähtee avustusmatkalle ensi viikolla. Kuva: Rami Adham.

"Nyt seis, ei saa liikkua sataakaan metriä"

Kenellä tahansa keskusteluun ei ole pääsyä, sillä Syyrian kapinallisjoukot hyödyntävät samaa tiedustelutietoa taisteluissa maan hallituksen joukkoja vastaan. Adham tahtoo kuitenkin korostaa, että maasta käsin hävittäjiä vastaan käydyt kamppailut ovat melko yksipuolisia.

– Eihän heillä mitään oikeaa ilmatorjuntaa ole, vaan ainoastaan pieniä tykkejä. Niillä joudutaan ampumaan tuurilla, mutta joskus onnistutaan. He ovat pudottaneet useita taistelukoneita viime aikoina.

Itse Adham ei osallistu taisteluihin, mutta suhteista kapinallisjoukkoihin on apua.

Edellisellä avustusmatkallaan Adham oli pyrkimässä Aleppoon, kun hän sai kapinallisilta varoituksen lähistöllä liikkuvista kurdijoukoista. Taistelijat olivat katkaisseet tien ja kuuleman mukaan ampuivat herkästi.

– Varoitukset tulivat ajoissa, kun (radiossa) sanottiin, että ”nyt seis, ei saa liikkua sataakaan metriä tai se on sitten siinä”, Adham muistelee.

Matkalaiset majoittuivat yöksi hylättyyn rakennukseen ja odottelivat varmistusta reitin turvallisuudesta.

– Olin siellä kaikkien tavaroiden, lelujen ja rahojen kanssa. Vihreä valo tuli vasta melkein kuudelta aamulla. Sitten hyppäsimme autoon ja kaahasimme melkein 180 kilometrin tuntivauhtia, kunnes olimme turvallisella puolella.

Loukkaantunut Rami Adham

Rami Adham loukkaantui ilmaiskussa avustusmatkallaan Aleppossa tammikuussa. Adhamin mukaan samassa pommituksessa menehtyi useita lapsia ja nainen. Kuva: Rami Adham.

"Ajetaan yöllä, ilman valoja ja kovaa vauhtia"

Viime sunnuntaina tiedustelukanavalla kerrottiin taas huonoja uutisia, kun Venäjän hävittäjät moukaroivat kapinallisten huoltotietä Aleppon liepeillä erityisen raivokkaasti.

Castellon tienä tunnettua huoltoreittiä pommitettiin viime viikon aikana useaan otteeseen, mutta iskuista tuhoisimmat tehtiin sunnuntaina.

Syyrian sotaa tarkkailevan Syrian Observatory for Human Rights -järjestön mukaan hävittäjät iskivät tielle ainakin 40 kertaa.

Tie on kapinallisille erityisen tärkeä, sillä se on heille ainoa väylä Aleppoon. Myös Adham joutuu käyttämään reittiä pyrkiessään Aleppoon ensi viikolla. Tuolloin on tiedossa miehen järjestyksessään 26. avustusmatka Syyriaan.

 – Paikalliset kontaktini ovat kertoneet, että joudun ryömimään Aleppoon. Aika monta kilometriä. Sinne ei voi mennä pää pystyssä, Adham nauraa, mutta vakavoituu pian.

Ilmaiskujen lisäksi tien käyttäjiä ovat viime aikoina uhanneet läheisellä Sheikh Maqsoudin alueella toimivat YPG-kurdijoukkojen tarkka-ampujat, jotka valvovat kaikkea tiellä kulkevaa liikennettä.

Uutistoimisto Reutersin mukaan tarkka-ampujien uhreiksi on joutunut myös siviilejä.

– Onneksi minulla on ammattitaitoinen kuljettaja. Tie täytyy osata ulkoa ja melkein silmät kiinni. Siellä ajetaan yöllä, ilman valoja ja kovaa vauhtia. Päivällä Aleppoon ei ole mitään asiaa. Yöllä lämpöohjukset ovat ainoa uhka, hän kertoo.

Huoli siviilien puolesta

Adhamin mukaan Castellon tien pommitukset ovat osoitus Syyrian hallituksen pyrkimyksistä saartaa Aleppo.

Kapinallisjoukkojen huoltoreitin katkeaminen olisi selkeä erävoitto presidentti Bashar al-Assadin joukoille, mutta samalla alueen noin 300 000 siviiliä olisivat vaarassa joutua ahdinkoon.

– Sitä pitkin tulee kaikki avustukset ja raakamateriaalit Turkista ja maailmalta. Se on ainoa henkireikä. Jos se katkaistaan, niin Aleppo on suurin saarrettu alue Syyriassa, Adham kertoo.

Myös Yhdystyneiden kansakuntien humanitäärinen neuvonantaja ja Norjan pakolaisneuvosto NRC:n pääsihteeri Jan Egeland on ilmaissut huolensa Aleppossa asuvien siviilien puolesta.

Aiemmin tässä kuussa Syyrian hallitus kieltäytyi päästämästä avustustyöntekijöitä useille saartamilleen tai lähes saarrossa oleville alueille. Mukana olivat myös Aleppon itäiset, kapinallisjoukkojen hallitsemat osat.

– Meillä näyttäisi olevan uusia mahdollisia saarrettuja alueita tarkkailtavana. On satoja avustustyöntekijöitä, jotka eivät pääse Aleppoon, Egeland kertoi Reutersille toukokuun alussa.

– On häpeällistä nähdä, kuinka Aleppon asukkaat kärsivät ja miten heidän mahdollisuutensa paeta ovat samaan aikaan huonommat kuin koskaan aiemmin, hän jatkoi.

Lelut tärkeitä – avustukset tärkeämpiä

”Lelusalakuljettajana” tunnettu Adham kertoo keränneensä tulevaa avustusmatkaansa varten noin tuhat pehmolelua, jotka hän aikoo viedä maahan sodan jaloissa eläviä lapsia ilahduttaakseen.

– Nyt hierotaan vähän Turkish Airlinesin kanssa, että jos he vähän joustaisivat matkatavaroiden sallitun painon kanssa, hän kertoo.

adham lelut

Adham on saanut kerättyä suuren määrän pehmoleluja, jotka hän aikoo toimittaa Syyriaan sodan jaloissa eläville lapsille. Kuva: Rami Adham.

Leluja tärkeämpiä ovat kuitenkin raha- ja ruoka-avustukset. Niitä Adham pyrkii toimittamaan Suomi Syyria Yhteisön perustamiin kouluihin ja Aleppon huono-osaisille. Matkalla käydään myös tapaamassa järjestön kummiprojektiin kuuluvia orpolapsia.

– Pyrimme menemään paikalle, jakamaan varat itse ja dokumentoimaan koko projektin. Tahdomme, että kummitkin näkevät, miten heidän kummilapsensa pärjäävät ja saavat tuoreita kuvia niistä iloisista hetkistä, kun leluja ja ruokaa jaetaan.

Adhamin mukaan avun toimittaminen henkilökohtaisesti on tärkeää, sillä se on ainoa keino varmistua siitä, että apu todella löytää sinne, missä sitä tarvitaan.

Tuleva matka jännittää miestä kuitenkin erityisen paljon, sillä Syyrian hallituksen ja Venäjän yhteistyössä tekemät ilmaiskut ovat kiihtyneet Yhdysvaltojen ja Venäjän solmiman aselevon purkaannuttua.

Taistelut ovat jatkuneet kiivaina etenkin juuri Aleppon alueella, missä arvoiden mukaan noin 300 siviiliä on kuollut viimeisen kuukauden aikana.

– Kyllä pulssi on korkealla ja perhoset vatsassa ovat aika isoja. En voi jättää kuitenkaan menemättä, koska se on minun velvollisuuteni. Olen sitoutunut tähän ihan täysin. Tämä homma viedään loppuun asti, mutta otamme tietysti kaikki turvallisuusasiat tarkkaan huomioon.

Eniten miestä jännittää Castello-huoltotien ylittäminen.

– Sen jälkeen en enää pelkää samalla tavalla. Jos jotain sattuu, se on sattuakseen ja silloin minulla on sama kohtalo kuin muilla 450 000:lla (Adhamin oma arvio) kaupungissa asuvalla.

Tuoreimmat aiheesta

Syyria