Bangladeshin presidentti hajotti parlamentin – Nobel-voittaja halutaan väliaikaishallinnon johtoon

AOP 29.12377420 Bangladesh mielenosoitukset opiskelijat
Julkaistu 06.08.2024 13:37(Päivitetty 06.08.2024 19:21)

MTV UUTISET – STT

Opiskelijaliike haluaa maan johtoon Nobel-palkitun Muhammad Yunusin. Maassa on raportoitu hinduihin kohdistuneista hyökkäyksistä pääministerin syrjäyttämisen jälkimainingeissa.

Bangladeshissa presidentti on hajottanut maan parlamentin. Presidentti Mohammed Shahabuddinin tiedottaja kertoi asiasta lausunnossa.

Maata 15 vuotta johtanut pääministeri Sheikh Hasina, 76, erosi ja pakeni maasta maanantaina sen jälkeen kun mielenosoittajat olivat vallanneet pääministerin edustushuoneiston.

Opiskelijaliikkeen johtohahmot sanoivat tiistaina haluavansa Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 2006 saaneen Muhammad Yunusin, 84, tulevan väliaikaishallinnon johtajaksi.

– Luotamme tohtori Yunusiin, perusteli SAD-opiskelijaliikkeen johtohahmoihin kuuluva Asif Mahmud Facebookissa.

Yunus sanoi uutistoimisto AFP:lle antamassaan kirjallisessa lausunnossa olevansa valmis johtamaan maan väliaikaishallitusta. Yunus peräänkuulutti myös vapaita vaaleja.

Huolta vähemmistöihin kohdistuneista hyökkäyksistä

Euroopan unionin diplomaatit Bangladeshissa sanovat lausunnossaan olevansa erittäin huolissaan vähemmistöryhmiä vastaan ​​tehdyistä hyökkäyksistä. EU:n Bangladeshin-suurlähettiläs jakoi diplomaattien lausunnon asiasta viestipalvelu X:ssä.

Silminnäkijöiden mukaan joihinkin hindujen omistamiin yrityksiin ja koteihin hyökättiin maanantaina. Joidenkin mukaan muslimienemmistöisen maan hindut ovat olleet ex-pääministerille läheinen ryhmä.

– Olemme tyytyväisiä opiskelijaliikkeen ja muiden pyrkimyksiin suojella vähemmistöjä, EU-diplomaattien lausunnossa sanotaan.

Maanantai oli tappavin levottomuuksien päivä sitten mielenosoitusten alettua heinäkuun alussa. Poliisin ja sairaalalähteiden mukaan päivän aikana kuoli yli sata ihmistä.

Poliisin mukaan väkijoukot tekivät kostohyökkäyksiä Hasinan liittolaisia vastaan, ja silminnäkijöiden mukaan Hasinan puolueen toimistoja eri puolilla maata poltettiin ja ryöstettiin.

Bangladeshissa heinäkuussa alkaneissa opiskelijamielenosoituksissa vastustettiin alun perin julkisen sektorin työpaikkojen kiintiöjärjestelmää, mutta myöhemmin ne laajenivat koko hallinnon vastaisiksi protesteiksi. Parlamentin hajottaminen ja pääministerin ero ovat kuuluneet mielenosoittajien päävaatimuksiin.

Etujärjestö: Poliisit menevät lakkoon

Maan poliisien etujärjestö puolestaan kertoi jäseniensä menevän lakkoon. Poliisit puolustivat mielenosoitusten aikana pääosin Hasinan hallintoa. Sadat ihmiset saivat surmansa väkivaltaisissa yhteenotoissa turvallisuusjoukkojen kanssa.

Etujärjestön mukaan lakko päättyy vasta, kun poliisien turvallisuus saadaan taattua. Etujärjestö katsoo, että poliisit pakotettiin ensin avaamaan tuli mielenosoittajia vastaan ja nyt heidät on leimattu syntipukeiksi.

Bangladeshin mielenosoituksissa on kuollut sitten heinäkuun pitkälle yli 400 ihmistä.

Presidentti Shahabuddin määräsi jo maanantaina, että kaikki mielenosoituksien yhteydessä vangitut on vapautettava. Samalla pääsi vapaaksi koko joukko poliittisia vankeja, myös maan entinen pääministeri ja nykyinen oppositiojohtaja Khaleda Zia, 78.

Zia, joka kuuluu Hasinan keskeisiin vastustajiin, tuomittiin vankilaan korruptiosta vuonna 2018. Hänen terveytensä on pitkään ollut huono.

Presidentti tapasi myöhään maanantaina myös Waker-Uz-Zamanin ja keskeisiä oppositiojohtajia. Armeija puolestaan kertoi, että yöllinen ulkonaliikkumiskielto päättyi tiistaiaamuun.

Bangladeshissa on aikaisemminkin vaihtunut valta voimakeinoin. Tammikuussa 2007 armeija julisti maahan poikkeustilan laajojen levottomuuksien jälkeen. Sotilaiden tukema väliaikaishallitus oli tämän jälkeen vallassa kaksi vuotta.

Lue lisää: Perhelähde kiistää: Bangladeshista paennut pääministeri ei ole matkaamassa Suomeen

Yli 50 ihmistä on kuollut tänään väkivaltaisuuksissa Bangladeshissa, jonka pääministeri erosi ja lähti maasta

Bangladeshin pääministeri pakeni helikopterilla maasta

YK:n ihmisoikeusvaltuutettu vaatii loppua Bangladeshin väkivaltaisuuksille ja mielenosoitusten tukahduttamiselle

Tuoreimmat aiheesta

Bangladesh