Bangladeshista paenneen pääministerin väitettiin tulevan Suomeen – perhelähde kiistää

Paenneen pääministerin sukuun kuuluva henkilö kiistää huhut, joiden mukaan Sheikh Hasina olisi tulossa Suomeen.

Perhelähde kiistää maailmalla liikkuneet huhut, joiden mukaan Bangladeshin eronnut ja maanpakoon lähtenyt pääministeri Sheikh Hasina, 76, olisi suuntaamassa Suomeen.

Maanantaina Hasina pakeni ensimmäiseksi Intiaan, kertoi BBC, jonka mukaan Intian ulkoministeri vahvisti hänen olevan maassa. Ulkoministeri ei kertonut, kuinka kauan Hasina siellä viipyy. Hasina pakeni maasta maanantaina sen jälkeen, kun hallitusta vastustavat mielenosoittajat olivat vallanneet pääministerin edustushuoneiston.

Muiden muassa pakistanilainen News One -kanava sekä Intian CNBC-TV18 ovat väittäneet Hasinan aikovan tulla turvaan Suomeen. Myös muita mahdollisia kohdemaita on esitetty maanpakoon lähteneelle Hasinalle.

– Näillä tietämin hän ei ole menossa Suomeen. Se huhu vaikutti olevan puhtaasti spekulaatiota, vastasi perhelähde STT:n kysymyksiin vahvistetusta työsähköpostistaan.

Lähde puhui asiasta sillä ehdolla, ettei hänen nimeään julkisteta. Hänen henkilöllisyytensä on toimituksen tiedossa.

– Mitään muuta tietoa (Hasinan suunnitelmista) minulla ei nyt valitettavasti ole, hän sanoi.

Suomi kakkosvaihtoehto?

Suomessa ylläpidetyn Daily Finland -verkkosivuston mukaan Hasina on käynyt Suomessa useamman kerran yksityishenkilönä. Hänen nuoremmalla sisarellaan Sheikh Rehanalla on suomalainen miniä, joka työskentelee ulkomailla.

Daily Finlandin perustajan, bangladeshilaisen toimittajan Ofiul Hasnatin tiedossa on, että entinen pääministeri olisi käynyt Suomessa ainakin kolmesti ja tavannut myös presidentti Sauli Niinistön. Kuva tapaamisesta Niinistön kanssa kesällä 2019 julkaistiin presidentinkanslian verkkosivuilla.

Toimittaja kertoi STT:lle kuulleensa Hasinan puolueen Awami Leaguen jäseniltä, että Hasina aikoo ensisijaisesti Lontooseen mutta harkitsisi Suomea toisena vaihtoehtona.

– Hasina on nyt Intiassa ja suunnittelee menevänsä Lontooseen, jossa hänen nuorempi sisarensa asuu pysyvästi. Hasinan puolueen Awami Leaguen jäsenet ovat kertoneet minulle, että Suomi on Hasinalle kakkosvaihtoehto, jos asiat menevät pieleen Lontoossa. Mutta mitään vahvistettua tietoa tästä ei ole, hän sanoi puhelimitse Vantaalta.

Hasnatin mukaan puolueen jäsenet piileskelevät nyt maassa, ja osa on paennut ulkomaille Hasinan tavoin. Eronneella pääministerillä ei ole perhettä Bangladeshissa, vaan hänen lapsensa asuvat ulkomailla, Hasnat kertoo.

Hasnat itse on asunut ja opiskellut Suomessa vuodesta 2007 työskenneltyään sitä ennen toimittajana englanninkielisissä medioissa Bangladeshissa, kuten Bangladesh Observerissa sekä Daily Starissa.

UM: Suomeen voi tulla viisumilla

Suomen ulkoministeriöstä sanottiin myös STT:lle, ettei Suomessa ole tietoa Hasinan suunnitelmista. Suomeen voi toki kuka tahansa tulla, jos omaa voimassa olevan viisumin, konsulipäällikkö Jussi Tanner tähdensi.

– Yleisesti voi sanoa, että viisumilla tai Schengen-viisumilla voi tulla Suomeen ja heti ulkorajalla eli lentoasemalla voi hakea turvapaikkaa Suomesta, Tanner sanoi puhelimitse.

– Kaikenlaisia huhuja ilmeisesti liikkuu, ja niihin kannattaa suhtautua terveellä epäluulolla. Suomi on mainittu lehdistössä yhtenä mahdollisena kohteena eikä ainoana, Tanner huomauttaa.

Bangladeshilainen toimittaja Ofiul Hasnat pitää Hasinaa syyllisenä siihen, että laajoiksi hallituksenvastaisiksi protesteiksi yltyneet opiskelijamielenosoitukset tukahdutettiin verisesti. Bangladeshin mielenosoituksissa on kuollut viime kuusta lähtien pitkälle yli 400 ihmistä.

– Mielestäni hän on täysin vastuussa kuolemista opiskelijamielenosoituksissa, sillä hän olisi voinut hallita tilanteen, jos olisi halunnut, Hasnat uskoo.

Lue myös:

    Uusimmat