Jo satoja kuollut – YK:n ihmisoikeusvaltuutettu vaatii loppua Bangladeshin väkivaltaisuuksille ja mielenosoitusten tukahduttamiselle

0:53img
Eilen kerroimme, että Bangladeshin mielenosoituksissa on kuollut kymmeniä. Tältä Bangladeshin pääministerin eroa vaativat mielenosoitukset näyttävät.
Julkaistu 05.08.2024 07:51

MTV UUTISET – STT

Bangladeshin järkyttävien väkivaltaisuuksien on loputtava, vaati YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Volker Türk sunnuntaina.

Hän vaati, että Bangladeshin hallinto lopettaa rauhanomaisiin mielenosoittajiin kohdistetut tukahduttamistoimet sekä turvaa kokoontumis- ja sananvapauden.

Sunnuntai oli yksi verisimmistä päivistä Bangladeshissa viime viikkoina. Levottomuuksissa sai surmansa ainakin lähes 80 ihmistä, mukaan lukien toistakymmentä poliisia. Paikalliset tiedotusvälineet ovat kertoneet viranomaislähteisiin pohjaten, että sunnuntaisten kuolonuhrien määrä voi olla yli 90:n.

Viime kuussa alkaneet opiskelijamielenosoitukset vastustivat alkujaan julkisen sektorin työpaikkojen kiintiöjärjestelmää. Mielenosoitusten on sittemmin katsottu kasvaneen laajemmaksi tyytymättömyyden ilmaukseksi maan pääministerin Sheikh Hasinan itsevaltaista hallintoa kohtaan.

Bangladeshilaiset ovat vaatineet muun muassa 76-vuotiaan Hasinan eroa.

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan Hasina vaikutti sunnuntaina erovaatimuksista huolimatta uhmakkaalta. Hän muun muassa väitti, etteivät mielenosoittajat ole opiskelijoita vaan terroristeja, jotka pyrkivät horjuttamaan kansakuntaa.

Hasina on ollut vallassa jo 15 vuoden ajan. Tuoreet levottomuudet lukeutuvat hänen valtakautensa pahimpiin.

Lue myös: Lähes sata ihmistä on kuollut hallituksen vastaisissa mielenosoituksissa Bangladeshissa

Hallituksen vastustajia kohti ammuttiin

Sunnuntaina sadattuhannet maan hallintoa vastustaneet mielenosoittajat ottivat yhteen hallinnon kannattajien kanssa. Kilpailevat protestiryhmät olivat varustautuneet kepein ja veitsin, kun taas turvallisuusjoukot ampuivat kivääreillä.

BBC:n mukaan sekä poliisin että joidenkin hallitsevan puolueen kannattajien on nähty ampuneen hallituksen vastaisia mielenosoittajia kohti. Poliisin kerrotaan käyttäneen lisäksi kyynelkaasua ja kumiluoteja.

Dhakassa kuoli poliisin ja sairaalalähteiden mukaan ainakin 12 ihmistä ja useilla heistä kerrotaan olleen ampumahaavoja. Parisenkymmentä sai puolestaan surmansa Bangladeshin pohjoisosassa sijaitsevalla Sirajganjin alueella.

Poliisin mukaan mielenosoittajat olivat hyökänneet Sirajganjissa paikalliselle poliisiasemalle ja toistakymmentä poliisia sai surmansa.

Uutistoimisto AFP:n toimittajat Bangladeshin pääkaupungissa Dhakassa kertoivat kuulleensa jatkuvaa tulitusta sunnuntaina pimeän jälkeen, kun mielenosoittajat uhmasivat valtakunnallista ulkonaliikkumiskieltoa.

Sunnuntaina laki- ja oikeusministeri Anisul Huq sanoi BBC:lle, että viranomaiset ovat osoittaneet itsehillintää.

– Jos emme olisi osoittaneet maltillisuutta, olisi syntynyt verilöyly. Mutta kärsivällisyydellämme lienee rajansa, hän lisäsi.

Lue myös: Bangladeshin korkein oikeus kumosi mellakoita aiheuttaneita kiintiösääntöjä

Lähes 300 kuollut levottomuuksissa

Türk tähdensi lausunnossaan, että maanantaille on suunniteltu suurmielenosoitusta Dhakaan ja hallitsevan puolueen nuorisiipi on kutsuttu paikalle vastustamaan mielenosoittajia. Türk kertoi olevansa syvästi huolissaan mahdollisista hengenmenetyksistä ja laajemmista tuhoista.

Levottomuuksissa on kuollut viime viikkojen aikana yhteensä lähes 300 ihmistä.

– Vastuuvelvollisuus ihmisoikeusloukkauksista – myös niille, joilla on esimies- ja komentovastuu – on ratkaisevan tärkeää. Kansainvälisen yhteisön on tehtävä selväksi, ettei tällä ratkaisevalla hetkellä esiinny rankaisemattomuutta, Türk painotti.

Türk vaati myös, että hallinto vapauttaa välittömästi mielivaltaisesti kiinniotetut ihmiset ja luo olosuhteet merkitykselliselle vuoropuhelulle. Hän vaati myös internetyhteyksien palauttamista. Mobiiliyhteyksiä on tiukasti rajoitettu ympäri Bangladeshia.

– Jatkuvat pyrkimykset kansan tyytymättömyyden tukahduttamiseksi, mukaan lukien liiallinen voimankäyttö sekä väärän tiedon levittäminen ja väkivaltaan yllyttäminen, on lopetettava välittömästi, Türk vaati.

Viime viikkojen mielenosoitukset ovat kasvaneet laajemmaksi hallituksen vastaiseksi liikehdinnäksi Etelä-Aasiassa sijaitsevassa Bangladeshissa, jossa on noin 170 miljoonaa asukasta.

Lue myös: "Protestimme jatkuu" – Bangladeshissa ulkonaliikkumiskielto

Bangladeshissa liki 40 kuollut opiskelijoiden mielenosoituksissa

Tuoreimmat aiheesta

Bangladesh