Barack Obaman muistelmien ensimmäinen osa julkaistaan tänään 25 eri kielellä. Kirjassa entinen Yhdysvaltain presidentti kertoo Otavan kustannuspäällikkö Jarkko Vesikansan mukaan varsin avoimesti matkastaan valkoiseen taloon.
Yhdysvaltain 44. presidentti Barack Obaman muistelmien ensimmäinen osa julkaistaan tänään. 900-sivuisessa kirjassa Obama käy läpi elämäänsä aina ensimmäisen presidenttikautensa puoliväliin, vuoteen 2011 saakka.
Muistelmien kirjoittaminen on ollut työn alla siitä lähtien, kun Obama jätti Valkoisen talon taakseen. Otavan kustannuspäällikkö Jarkko Vesikansan mukaan pitkä kirjoitusprosessi näkyy lopullisessa tuotoksessa.
– Hän kun on todellinen mestarikirjoittaja ja kyllä se näkyy noilla sivuilla.
Poliittisen uran lisäksi muistelmissa käsitellään myös henkilökohtaisempia aiheita, kuten Obaman perhettä. Vesikansan mukaan teoksessa korostuu avoimuus.
– Kirja valottaa hänen luonteenpiirteitään, toimintatyyliään ja ajatuksiaan todella hyvin. Yllättävän avoin hän on kaikessa.
Sillanrakentaja joutui pettymään
Obama kertaa teoksessa omia tavoitteitaan presidenttinä. Yksi Obaman suurimmista tavoitteista presidenttinä oli amerikkalaisten yhdistäminen.
Vesikansan mukaan unelma jäi kuitenkin toteutumatta, sillä kahtiajako jyrkkeni vahvasti myös Obaman poliittisen uran aikana.
– Hän pyrki olemaan sillanrakentaja, mutta tavoite ei lähtenytkään toteutumaan hänen presidenttikaudellaan.
Vesikansan mukaan Obama ei peittele muistelmissaan omaa pettymystään jakautuneesta kansasta. Entinen presidentti tarkastelee mennyttä uraansa myös kriittisestä näkökulmasta.
– Se kyllä huokuu noilta sivuilta, miten koville se otti. Hän on kivalla tavalla itsekriittinen ja miettii omaa toimintaansa ja sitä, olisiko hän voinut toimia joissakin asioissa toisin.
Salaliittoteorioita kansalaisuudesta
Vaikka julkaistu teos päättyy jo vuoteen 2011, Obama käsittelee muistelmiensa ensimmäisessä osassa myös seuraajaansa, presidentti Donald Trumpia.
Trump nousee esiin, kun Obama kertaa kirjassaan salaliittoteoriaa omasta kansalaisuudestaan. Salaliittoteorioiden mukaan Obaman syntymätodistus olisi ollut väärennös, eikä hän ollutkaan Yhdysvaltain kansalainen. Spekulointiin osallistui muun muassa Trump.
– Se tuli Obamalle suurena järkytyksenä, että niin laajat piirit alkoivat uskoa teorioihin.
Obama ei ole viime vuosien aikana ottanut juurikaan kantaa Trumpin toimintaan. Vesikansan mukaan taka-alalla pysyminen on ollut tietoinen valinta.
– Yleensä Amerikassa väistyneet presidentit eivät ole halunneet hankaloittaa seuraajiensa työtä. Se on kuulunut perinteeseen, että heille on jätetty toimintatila, eikä ole käyty vahvasti kritisoimaan. Sitä periaatetta Barack Obama selvästi koitti noudattaa.
Tilaa nuoremmille sukupolville
Obama täyttää ensi vuonna 60 vuotta. Ikänsä puolesta vuosia politiikassa vielä riittäisi, mutta Vesikansan mukaan kirja antaa ymmärtää, että aktiiviset vuoden politiikan keskiössä ovat jo takana päin.
– Kyllä hän varmasti poliittinen ihminen tulee aina olemaan.
Vesikansan mukaan kirja viestii lukijalle myös siitä, että Obama haluaa siirtää viestikapulaa eteenpäin nuoremmille sukupolville.
– Hän on optimistinen, että nuoret sukupolvet pystyisivät ylittämään näitä yhteiskunnassa vallitsevia kuiluja ja raja-aitoja.