Baskien itsenäisyyttä ajava ETA ilmoitti kirjeitse olevansa lakkautettu – järjestön takana yli 50 vuoden verinen historia

ETA Kirje
Julkaistu 02.05.2018 22:30
Toimittajan kuva

Juuso Parviainen

juuso.parviainen@mtv.fi

Baskien itsenäisyyttä ajava ETA ilmoitti tänään kirjeitse lopettaneensa toimintansa.

– ETA on hajoittanut täydellisesti kaikki rakenteensa ja lopettaa poliittisen toimintansa, kirjeessä kerrotaan.

Ilmoitus oli odotettu, koska Baskimaan yleisradioyhtiö ETB uutisoi lopettamisesta jo huhtikuussa. Yleisradioyhtiö kuitenkin kertoi, että järjestö ilmoittaa virallisesti asiasta toukokuun ensimmäisenä viikonloppuna.

ETA ilmoitti vuonna 2011 haluavansa tulitauon ja huhtikuussa 2017 se luovutti aseensa viranomaisille, jolloin se myös pyysi anteeksi kärsimystä ja vahinkoa, jota on terrorinsa kautta aiheuttanut.

Vuonna 1959 perustetun järjestön tavoitteena oli saada baskeille itsenäisyys. Baskit ovat Pohjois-Espanjassa ja Etelä-Ranskassa asuva kansa, jotka puhuvat omaa kieltään eli baskia.

Järjestön verisen historian varrelta löytyy yli 800 kuollutta

– En usko ETA:n loppuun, koska jäljellä on vielä paljoan kuolemia, jotka eivät ole tulleet päivänvaloon, paljon murhia, joita ei ole selvitetty, paljon uhreja, joita ei ole hyvitety, baskikaupunki San Sebastianissa asuva Carmen kertoi Reutersille. 

Järjestön väkivalta kärjistyi 1960-luvulla, jolloin se salamurhasi politiikkoja ja virkamiehiä sekä terrorisoi julkisia paikkoja pommein. 

Iskut herättivät paljon huomiota ja kauhua niin Espanjassa kuin ulkomaillakin, kuten esimerkiksi vuoden 1987 autopommi Barceloonassa, joka tappoi raskaana olevan naisen sekä kaksi lasta.

ETA:n toiminta alkoi loppua vähitellen, kun sen johtajat saatiin vangittua. Viimeisemmet pidätykset ovat tapahtuneet 2010-luvulla.

Espanjan hallituksen edustaja Inigo Mendez de Vigo sanoi, että Espanja jatkaa edelleen ETA:n rikoksiin syyllistyneiden metsästämistä.

– Me emme ikinä käännä silmiämme näistä terroristeista emmekä ikinä taivu maahan.

Pyrkimykset itsenäisyyteen jatkuvat

Baskien itsenäisyydestä on tehty useita mittauksia ja niiden tulokset vaihtelevat. Esimerkiksi marraskuussa Deuston yliopiston tutkimuksessa 14 prosenttia kannatti itsenäisyyttä.

Edes Katalonian itsenäisyyspyrkimykset eivät ole herättäneet baskeissa vahvoja tuntemuksia mielipidemittausten mukaan. The New York Timesin mukaan marraskuussa 44 prosenttia baskeista halusi suurempaa autonomiaa Madridista, mutta vain 23 prosenttia halusi itsenäisyttä.

Vaikka ETA on lopettanut virallisesti toimintansa, sen mukaan pyrkimykset itsenäisyyteen jatkuvat.

– Konflikti ei alkanut ETA:sta eikä se lopu ETA:n loppumiseen, kirjeeseen oltiin kirjoitettu.

Näin espanjalaiset kommentoivat Katalonian itsenäistymispyrkimyksiä joulukuussa

2:00img

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat