Baskien separatistijärjestö Eta on vahvistanut, että se luopuu aseistaan lauantaina. Vuosikymmeniä Baskimaan itsenäisyyden puolesta taistellut Eta ilmoitti asiasta BBC:n haltuunsa saamassa kirjeessä.
Eta osoitti viestinsä kirjeessä kansainväliselle yhteisölle. Etan mukaan se on luovuttanut kaiken aseistuksensa, eli aseet ja räjähteet, "baskien kansalaisyhteiskunnan edustajille".
Myöhemmin järjestö kuitenkin lisäsi, että prosessi on edelleen kesken ja virallisesti aseista luovutaan lauantaina.
Eta ilmoittaa olevansa tästä eteenpäin aseista riisuttu organisaatio. Nyt itsenäistymistaistelua käydään poliittisin keinoin. Yksipuolisen tulitauon järjestö julisti jo vuonna 2011.
Kyselyiden perusteella yhä harvempi baski äänestäisi itsenäisyyden puolesta, jos asiasta järjestettäisiin kansanäänestys. Baskit ovat yleisesti erittäin EU-myönteisiä, ja itsenäisenä maa joutuisi ainakin väliaikaisesti irti unionista.
Iskuilla yli 800 kuolonuhria
Espanjan Baskimaan itsenäisyystaisteluiden lähihistoria on verinen: Etan terroriteoissa kuoli vuosina 1968-2010 yli 800 ihmistä.
Itsenäisyyttä ajavat baskipuolueet ovat nykyisin järjestäytyneet separatistiseksi vasemmistoliittoumaksi, jonka nimi on EH Bildu. Maltillisemmat baskit pyrkivät puolestaan saamaan lisää päätösvaltaa Espanjan keskushallinnolta.
Eta on vaatinut armahduksia tai parempia oloja noin neljällesadalle jäsenelleen, jotka istuvat vankilatuomioita Espanjassa ja Ranskassa.
Valtaosa baskialueesta sijaitsee Espanjan luoteisrannikolla, mutta Baskimaa ulottuu myös Ranskan puolelle.
Espanjassa Baskimaan itsenäisyystaistelu on vaikuttanut myös Katalonian itsenäisyyshankkeeseen.
Espanjan keskushallinto vastustaa ankarasti Baskimaan ja Katalonian itsenäistymistä.