BBC: Israelin panttivankioperaatiossa tapettiin kymmeniä naisia ja lapsia – silminnäkijät kertovat yön tapahtumista

0:37img
Katso myös: Israelin erikoisjoukot rynnäköivät sairaalaan Gazassa
Julkaistu 22.02.2024 15:08

Outi Jaatinen

outi.jaatinen@mtv.fi

Israelin armeijan erikoisjoukot vapauttivat kaksi terroristijärjestö Hamasin kidnappaamaa panttivankia 12. helmikuuta Rafahissa Gazassa. Uutiskanava BBC kertoo, että operaatiossa kuoli yli 70 ihmistä.

Lue myös: Guardian: Britannia harkitsee Israelin asevientilisenssien asettamista tauolle

Perheenäidin kokemus

Yksi tilanteen todistaneista Rafahissa oli perheenäiti Nawara al-Najjar. Hän perheineen oli ollut Rafahissa viimeiset viisi viikkoa heidän paettuaan kotoaan Khan Younisista Palestiinan Gazan kaistalla. He olivat paenneet kotoaan Rafahiin, koska Israelin armeija oli ohjeistanut, että Rafah oli turvallinen paikka.

Heidän telttansa sijaitsi muutaman sadan metrin päässä iskun kohteen olleesta rakennuksesta.

Al-Najjar kertoo BBC:lle, että perhe heräsi keskellä yötä, noin kello kahden aikaan paikallista aikaa, ampumisen ääniin. Aviomies Abdel meni ulos katsomaan, mitä oikein tapahtui.

– Vanhin poikamme sanoi hänelle, että isä, älä mene ulos, hän kertoo BBC:lle.

Isä oli vielä yrittänyt rauhoitella poikaansa. 

Sitten Al-Naijjar kertoo tunteneensa päässään polttavaa kipua. Räjähdyksen sirpaleet olivat osuneet perheen telttaan.

Hän kertoo, että perheen isä kuoli myöhemmin samana iltana sairaalassa iskussa saamiinsa vammoihin. 13-vuotiaan tyttären toinen silmä sokeutui silmään lentäneestä sirpaleesta. Neljä muuta lasta sai lieviä vammoja.

– Minusta tuli leski 27-vuotiaana, raskaana oleva Al-Najjar kertoo.

Lue myös: Israelin parlamentti vastusti ylivoimaisesti Palestiinan valtion yksipuolista tunnustamista

Tiedot tapahtumista

BBC kertoo, että Hamasin alaisen Gazan terveysministeriön mukaan iskussa sai surmansa ainakin 74 ihmistä. Uutiskanavan mukaan ei voida varmasti sanoa, kuinka moni kuolleista oli taistelijoita ja kuinka moni siviilejä. Silminnäkijöiden ja lääketieteellisten lähteiden mukaan valtaosa kuolleista olisi ollut muita kuin taistelijoita.

Gazassa toimiva riippumaton Palestinian Centre for Human Rights -organisaatio kertoo sairaalaluetteloista saamiensa tietojen perusteella, että kuolleiden joukossa oli 27 lasta ja 22 naista.

Toisen kokijan kertomus

Tapahtuneen todistaneiden joukossa oli myös kymmenen lapsen isä Mohammed al-Zaarab. Hän kertoo heränneensä teltassaan hyökkäyksen ääniin.

– He pommittivat helikoptereilla ja F-16-suihkukoneilla.... Poikaani ammuttiin käteen. Naapuriamme ammuttiin päähän, hän kertoo BBC:lle.

Silminnäkijöiden joukossa lääkäri

BBC haastatteli International Medical Corps -avustusjärjestön lääkäriä Javed Alia, joka kertoo heränneensä ensimmäisiin iskuihin ja menneensä suojaan työntekijöille tarkoitettuun tilaan lähelle sairaalaa. Hän kertoo kuulleensa ilmaiskujen ja panssarivaunujen ääniä.

Alia kertoo, että sairaalan yläpuolella olisi lentänyt taisteluhelikopteri. Lisäksi hän kertoo kuulleensa tulitusta. 

– Se oli hyvin, hyvin pelottavaa. Luulimme, että tämä oli tässä.

Kuullessaan ambulanssien äänen lääkintähenkilökunta päätti lähteä auttamaan ihmisiä. Haavoittuneiden mukana tuli naisia ja lapsia, jotka etsivät suojaa.

– Sairaala on sekin telttarakennelma, joten huolia oli paljon. On selvää, että jos sairaalaan kohdistuu isku, se on tuhoisa. Meidän oli kuitenkin tehtävä päätös pelastaaksemme mahdollisimman monta potilasta.

Toinen anonyyminä pysyttelevä lääkäri kertoo BBC:lle olleensa lastensa päällä suojatakseen heitä lentäviltä sirpaleilta. Hän kertoo nähneensä ympärillään ruumiinosia.

Näin Israel kommentoi

BBC kertoo, että Israelin puolustusvoimien hyökkäyksen alettua Gazaan armeija on syyttänyt Hamasia siviiliväestön käyttämisestä ihmiskilpinä sekä sairaalarakennusten käyttämisestä sotilasoperaatioiden salaamiseen ja panttivankien piilottamiseen.

Israelin puolustusvoimien tiedottaja kertoo BBC:lle lähettämässään lausunnossa, että puolustusvoimat ovat sitoutuneet "lieventämään siviileille aiheutuvia vahinkoja" sotilasoperaatioiden aikana. Lausunnon mukaan sotilasjuristit neuvoivat komentajia, jotta iskut olisivat kansainvälisten oikeudellisten velvoitteiden mukaisia.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat aiemmin syyttäneet Israelia suhteettomasta voimankäytöstä. Joulukuussa Yhdysvaltain presidentti Joe Biden varoitti Israelia "umpimähkäisistä pommituksista" Gazassa.

Lue myös: WHO: Gazan "kuolemanvyöhykkeen" humanitaarinen tilanne on epäinhimillinen

Tuoreimmat aiheesta

Israelin ja Hamasin sota