Tämä seuranta on päättynyt. Tiistai 5. joulukuuta seurantaan pääset tästä.
MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa äärijärjestö Hamasin hyökkäyksestä seurannutta yhteenottoa Israelin kanssa maanantaina 4. joulukuuta 2023.
1:31 |
20.23: Tietoliikenneyhteydet Gazassa jälleen poikki
Gazan kaistalla katkaistiin tietoliikenneyhteydet jälleen samantien, kun vika oli juuri saatu korjattua.
Asiasta tiedotti maanantaina palestiinalainen teleyhtiö Paltel.
– Valitettavasti joudumme ilmoittamaan, että Gazan kaistaleen viestintä- ja internetpalvelut on katkaistu kokonaan, koska aiemmin uudelleen kytketyt pääväylät katkaistiin jälleen, yhtiö kertoi.
20.00: Israelilaisaktivisti BBC:lle: Hamas suunnitteli seksuaalisen väkivallan käyttöä sodankäynnin aseena
Aktivisti ja professori Ruth Halperin-Kaddari kertoo BBC:lle nähneensä kuvamateriaalia naisista, joiden kunnosta käy ilmi, että heidät on raiskattu.
Hamas ampui Israeliin tuhansia raketteja 7. lokakuuta ja iski muun muassa Etelä-Israelissa järjestettyyn Supernova-musiikkifestivaaleile. Israel on tutkinut todisteita seksuaalirikoksista iskujen yhteydessä.
Israelin poliisi kertoo keränneensä tähän mennessä yli 1 500 todistajan ja lääkintämiesten lausuntoa.
Kuva- ja videomateriaali osoittaa Halperin-Kaddarin mukaan iskujen karmean luonteen.
– Näin useita silminnäkijäkertomuksia, esimerkiksi erään eloonjääneen, joka piiloutui pusikkoon ja näki, kuinka useat miehet raiskasivat hänen vieressään olevan naisen, professori Halperin-Kaddar sanoi BBC Radio 4:n Today-ohjelmassa.
Israelilaiset naisten oikeuksien ja oikeusjärjestöjen aktivistit ovat vaatineet keskeisiä kansainvälisiä järjestöjä tunnustamaan julkisesti raportit sukupuoleen perustuvasta väkivallasta.
Halperin-Kaddar uskoo, että teot olivat suunnitelmallisia, sillä tapauksia oli vuorokauden sisällä useita, lukuisissa eri paikoissa.
– Ei jätä epäilystäkään, että tällainen tapausten keskittyminen, ei voinut olla mitään muuta kuin ennalta harkittu suunnitelma käyttää seksuaalista väkivaltaa sota-aseena, professori sanoo.
BBC:n mukaan Hamas sanoo tuomitsevansa jyrkästi raportit seksuaalisen väkivallan käytöstä. Hamas viestitti Telegram-sovelluksessa väitteiden olevan Israelin "valheita", joilla pyrittiin vääristelemään Hamasin "inhimillistä" tapaa kohdella israelilaisia panttivankeja.
Hamas otti noin 240 ihmistä panttivangiksi 7. lokakuuta, heistä 110 vapautettiin viime viikolla osana Israelin kanssa solmittua aselepoa.
19.11: Netanjahun korruptio-oikeudenkäynti jatkui maanantaina
Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun korruptio-oikeudenkäynti jatkui maanantaina Israelin ja äärijärjestö Hamasin sodasta huolimatta.
Oikeudenkäynti keskeytettiin Hamasin hyökättyä Israelin eteläosaan 7. lokakuuta.
Oikeistolaisen Likud-puolueen johtajaa Netanjahua syytetään lahjonnasta, petoksesta ja luottamusaseman väärinkäytöksestä. Hän on kiistänyt syytökset.
Likud-puoluetta edustava alueellisen yhteistyön ministeri David Amsalem luonnehti oikeudenkäynnin jatkamista sodan aikana häpeälliseksi.
Netanjahu ja hänen liittolaisensa ovat väittäneet, että syytökset ovat luonteeltaan poliittisia. Hän on ensimmäinen Israelin pääministeri, joka on joutunut oikeuteen.
Netanjahun oikeudenkäynti alkoi jerusalemilaisessa oikeusistuimessa toukokuussa 2020.
17.16: Egypti ei huoli gazalaisia
Gazan rajanaapuri Egypti on tehnyt selväksi, ettei se halua päästää palestiinalaisia pakolaisia alueelleen, ja se on vastustanut jyrkästi palestiinalaisten mahdollisia pakkosiirtoja. Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Timo R. Stewart ei usko, että Egypti ikinä suostuisi avaamaan rajaa palestiinalaispakolaisille.
– Egypti ei halua sitä, että sen puolelle rajaa siirtyy Hamasin taistelijoita tai että Gazan väestö siirretään Egyptiin, jolloin Egypti joutuisi vastuuseen heidän tarpeistaan ja siitä, jos Hamas tekee Egyptin puolelta hyökkäyksiä Israeliin. Tämä on heille hankala kuvio, eivät he halua tällaista terroristijärjestöä valtioonsa yhtään enempää kuin Israelkaan.
Tutkijan mukaan Egypti pelkää myös sitä, että se nähtäisiin Israelin yhteistyökumppanina Gazan tyhjentämisessä, jos Gazan väestö päästettäisiin sen puolelle. Brittilehti Guardianin mukaan Egypti pelkää palestiinalaisten yrittävän ylittää rajan väkisin sen tiukasta vartioinnista huolimatta.
Israel on sanonut, ettei palestiinalaisten ajaminen Egyptiin ole sen tavoitteena. Myös Yhdysvaltojen kantana on ollut se, että gazalaisten tulee voida jäädä koteihinsa.
Lue lisää: Gaza jaettiin ruudukoksi evakuointikehotuksia varten – Egypti ei halua palestiinalaisia
16.21: Punaisen Ristin puheenjohtaja: "Ihmisten kärsimys Gazassa on sietämätöntä"
Punaisen Ristin kansainvälisen komitean (ICRC) puheenjohtaja Mirjana Spoljaric kuvaa ihmisten kärsimystä Gazassa sietämättömäksi. Tänään sodan runtelemaan Gazaan saapunut Spoljaric vaati myös siviilien suojelemista.
Hänen mukaansa on mahdotonta hyväksyä, ettei Gazassa ole turvallista paikka siviileille eikä sotilaallisen saarron aikana ole myöskään mahdollisuutta riittävään humanitaariseen apuun.
Spoljaric vaati viestipalvelu X:ssä, että panttivangit on vapautettava ja ICRC:n edustajien on sallittava vierailla näiden luona turvallisesti.
15.16: Uhriluku Gazassa jo lähes 16 000
Hamasin alaisen Gazan terveysministeriön mukaan 15 899 palestiinalaista on kuollut Israelin iskuissa Gazaan 7. lokakuuta jälkeen. Ministeriön mukaan kuolonuhreista 70 prosenttia on lapsia ja naisia.
12.43: Kymmenet Israelin tankit saapuneet Etelä-Gazaan, kertovat silminnäkijät
Kymmeniä Israelin tankkeja on saapunut Gazan kaistan eteläosiin Khan Yunisiin, kertovat silminnäkijät uutistoimisto AFP:lle. Seudulla on myös nähty Israelin panssaroituja miehistönkuljetusvaunuja ja puskutraktoreita.
Israel on kertonut laajentavansa maaoperaatiotaan koko Gazan alueelle. Aiemmin Israelin maajoukot olivat taistelleet vain Gazan pohjoisosassa.
Israel on moukaroinut Gazan kaistaa sadoilla ilmaiskuilla sen jälkeen, kun aselepo Israelin ja äärijärjestö Hamasin välillä päättyi perjantaina.
STT
11.48: Israel kiistää haluavansa ajaa palestiinalaiset kodeistaan pysyvästi
Gazassa maaoperaatiotaan laajentava Israel sanoo, ettei se halua ajaa Gazan kaistan palestiinalaisia kodeistaan pysyvästi. Monet palestiinalaiset ovat syyttäneet Israelia siitä, että maa pyrkii 75 vuoden takaisten tapahtumien toisintoon. Tuolloin noin 760 000 palestiinalaista pakeni kodeistaan Israelin valtion perustamisen yhteydessä, eivätkä he päässeet koskaan palaamaan kotiseuduilleen.
Israelin mukaan evakuointimääräykset ovat tilapäisiä maan sotiessa Gazaa hallitsevaa äärijärjestö Hamasia vastaan. Hamasin alaisten viranomaisten mukaan sodassa on kuollut Gazassa yli 15 500 ihmistä. Hamasin hyökkäyksessä Israeliin 7. lokakuuta kuoli Israelin mukaan noin 1 200 ihmistä.
(Lähde: STT)
10.09: Israelin ilmaisku osunut 200 kohteeseen Gazassa
Israelin ilmaisku on osunut noin 200 Hamasin kohteeseen Gazassa, väittää IDF (Israelin asevoimat).
Isku tapahtui päivä sen jälkeen, kun Israel ilmoitti laajentavansa maaoperaatiotaan koko Gazan alueelle.
Israel kertoo iskeneensä esimerkiksi Beit Hanounissa sijaitsevaan kouluun, jossa oli IDF:n mukaan tunneli, joissa säilytettiin aseita ja räjähteitä.
Asiasta kirjoitti CNN.
05.19: Israel laajentaa maaoperaatiotaan koko Gazan kaistalle
Israel laajentaa maaoperaatiotaan koko Gazan kaistalle, ilmoitti Israelin asevoimat sunnuntaina muun muassa uutiskanava CNN:n mukaan.
– IDF (Israelin asevoimat) aloittaa uudelleen sekä laajentaa maaoperaatiota (äärijärjestö) Hamasin tukikohtia vastaan koko Gazan alueella, sanoi asevoimien edustaja Daniel Hagari tiedotustilaisuudessa sunnuntaina.
Hagarin mukaan Israel iskisi kohti mitä tahansa sen alueeseen kohdistuvaa uhkaa.
Myös Israelin asevoimien esikuntapäällikkö kenraaliluutnantti Herzi Halevi sanoi Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan, että Israel taistelee voimakkaasti Gazan pohjoisosan lisäksi nyt myös kaistan eteläosassa.
– Taistelimme voimakkaasti ja perusteellisesti Pohjois-Gazan kaistalla, ja teemme niin nyt myös Etelä-Gazan kaistalla, Halevi sanoi puhuessaan reserviläisille.
Israel on moukaroinut Gazan kaistaa sadoilla ilmaiskuilla sen jälkeen, kun aselepo Israelin ja Hamasin välillä päättyi perjantaina.
"Missä on turvallista?"
YK:n lastenjärjestö Unicefin edustaja James Elder kuvaili Gazan eteläosassa Khan Younisin kaupungissa sijaitsevaa Nasserin sairaalaa sotavyöhykkeeksi. Elder sanoi BBC:lle kuulevansa jatkuvasti suuria räjähdyksiä sairaalan läheltä. Hänen mukaansa sairaalaan saapuu lapsia, joilla on muun muassa pää- ja palovammoja.
Elder kertoo käyneensä sairaalassa säännöllisesti, joten perheet ja lapset tuntevat hänet.
– Nämä ihmiset tarttuvat käteeni tai paitaani sanoen, viekää meidät turvaan. Missä on turvallista?
– He esittävät valitettavasti kysymyksen, johon ainoa vastaus on, että missään ei ole turvallista, Elder sanoi.
Sunnuntai 3. joulukuuta tapahtumia
20.24: Yhdysvaltalaista sotalaivaa kohtaan hyökätty Punaisellamerellä?
Yhdysvaltalainen sotalaiva USS Carney ja monet rahtilaivat ovat joutuneet mahdollisesi hyökkäyksen kohteeksi Punaisellamerellä.
Asiasta kertoo muun muassa uutistoimisto Reuters.
Reutersin mukaan Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon sanoo olevansa tietoinen raporteista, jotka koskevat hyökkäystä amerikkalaista sota-alusta USS Carneyta vastaan. Se ei kutenkaan kerro yksityiskohtia asiasta.
Israelista tai Yhdysvalloista ei ole saatu riippumatonta vahvistusta iskuista tai niiden mahdollisesti aiheuttamista vahingoista.
Jemeniläinen huthi-liike ilmoitti Reutersin mukaan hyökänneensä kahta israelilaisalusta vastaan Punaisella merellä aseistetun lennokin ja ohjuksen avulla. Se asettui konfliktissa näin palestiinalaisten rinnalle.
(Lähde: Reuters)