BBC: WTC-iskujen päätekijöiden sopimus peruttu

Yhdysvaltojen puolustusministeri Lloyd Austin on peruuttanut sopimuksen, joka tehtiin syyskuun terrori-iskujen suunnittelusta syytettyjen kanssa, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Perjantaisessa muistiossa Austin ilmoitti myös peruuttavansa sopimuksen allekirjoittaneen upseerin valtuudet.

Syyskuun 11. päivä vuonna 2001 tehtyjen terrori-iskujen syytetyt olivat myöntämässä syyllisyytensä välttääkseen kuolemantuomion, uutisoivat The New York Times (NYT) ja The Washington Post (WP). 

Sopimuksesta oli neuvoteltu yli kaksi vuotta.

Iskujen pääsuunnittelijaksi kutsutun Khalid Sheikh Mohammedin ja niistä syytettyjen Walid bin Attashin sekä Mustafa al-Hawsawin kerrottiin myöntäneen syyllisyytensä tekoon. Terrori-iskuissa kuoli 2976 ihmistä. 

Sopimuksen myötä he olisivat saaneet elinkautiset vankeustuomiot ja välttäneet kuolemantuomion.

Lisäksi he olisivat suostuneet vastaamaan iskun uhrien omaisten kysymyksiin, jotka koskevat muun muassa heidän motiivejaan iskun toteuttamiseen. 

Yhdysvaltain puolustushallinto on yrittänyt saada iskujen toteuttajien tuomitsemista päätökseen yli 20 vuotta. 

New York Times kertoi aiemmin sopimuksen jakavan mielipiteitä iskussa kuolleiden omaisten joukossa. 

Uusi sopimus on syytettyjä edustavan ACLU-kansalaisjärjestön johtaja Anthony Romeron mukaan ainoa käytännöllinen ratkaisu parin vuosikymmenen pituiselle oikeusprosessille.

Oikeudenkäynnin syytetyistä sopimusta eivät tehneet Ramzi bi al-Shibh ja Ammar al-Baluchi.Al-Shibh on todettu syyntakeettomaksi ja al-Baluchi ei osallistunut uuteen sopimukseen. Hän saattaa joutua oikeuteen yksin. 

Iskuista on tuomittu tähän mennessä oikeudessa syylliseksi ainoastaan Zacarias Moussaoui. Hän myönsi syyllisyytensä vuonna 2005 ja suorittaa elinkautista tuomiotaan vankilassa Coloradossa. 

Lue myös:

    Uusimmat