Äärijärjestö al-Qaidan iskut 11. syyskuuta vuonna 2001 muodostuivat historian käännekohdaksi.
Tänään on kulunut 23 vuotta siitä, kun äärijärjestö al-Qaida teki terrori-iskut Yhdysvaltoihin. Lähes 3 000 ihmistä kuoli vuonna 2001 tehdyissä iskuissa.
Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja varapresidentti, demokraattien presidenttiehdokas Kamala Harris osallistuvat tänään iskun vuosipäivän muistotilaisuuteen New Yorkissa.
Syyskuun 11. päivän aamuna terroristit lensivät kaksi kaapattua matkustajakonetta New Yorkissa World Trade Centerin kaksoistorneja päin, minkä seurauksena kaupungin korkeimmat pilvenpiirtäjät romahtivat. Kolmas kaapattu kone törmäsi Yhdysvaltain puolustusministeriön rakennukseen Pentagoniin Virginiassa lähellä Washingtonia.
Neljäs konekin oli matkalla Washingtoniin, mutta se syöksyi maahan Pennsylvanian maaseudulla matkustajien yritettyä taltuttaa kaappaajat.
Iskujen pääarkkitehti oli al-Qaidan saudiarabialaissyntyinen johtaja Osama bin Laden. Iskut toteuttaneesta 19 terroristista 15 oli Saudi-Arabian kansalaisia.
Iskut järkyttivät yhdysvaltalaisia ja maailmaa syvästi. Vaikutusta lisäsi se, että World Trade Centerin savuavien tornitalojen romahtaminen nähtiin ympäri maailman suorassa tv-lähetyksessä.
Lue myös: Syyskuun 11. päivä iskujen päätekijät välttävät kuolemantuomion
Suomalainen Jyri oli New Yorkissa, kun WTC-tornit romahtivat – kertoo kauhistuttavasta hetkestä: "Niin lähellä sitä paikkaa olin"
Pitkäkantoisia seurauksia
Iskuilla oli välittömiä seurauksia esimerkiksi lentomatkailuun. Turvatarkastukset lentokentillä ympäri maailman kiristyivät pysyvästi.
Yhdysvalloissa päivämäärän mukaan nimellä 9/11 tunnetuista terrori-iskuista tuli myös merkittävä historian käännekohta, joka määritti tuoreen presidentin George W. Bushin virkakautta. Esimerkiksi Suomen nykyinen presidentti Alexander Stubb on sanonut, että 9/11 päätti kylmän sodan loppumista seuranneen optimismin aikakauden maailmanpolitiikassa.
Samana syksynä 2001 Yhdysvallat hyökkäsi Afganistaniin ja kaatoi Osama bin Ladenia piilotelleen ääri-islamistisen Taleban-hallinnon. Yhdysvallat julisti myös maailmanlaajuisen terrorismin vastaisen sodan, jonka varjolla maan hallinto sai muun muassa laajoja valtuuksia kansalaisten tarkkailemiseen. Yhdysvallat myös esimerkiksi kidutti terrorismista epäiltyjä vankeja.
Iskujen toinen merkittävä seuraus oli Irakin sota. Maaliskuussa 2003 Yhdysvallat hyökkäsi Irakiin ja kaatoi presidentti Saddam Husseinin hallinnon. Vaikka Irakilla ei ollut varsinaista yhteyttä syyskuun 2001 terrori-iskuihin, Bushin hallinto käytti hyväkseen Yhdysvalloissa vallinnutta pelon ilmapiiriä ja väitti että Saddamin hallinnolla oli joukkotuhoaseita.
Osama bin Laden onnistui pakoilemaan Yhdysvaltoja toukokuuhun 2011 asti. Tuolloin Yhdysvaltain tiedustelu löysi hänet Pakistanista, ja terroristijohtaja surmattiin Bushia presidenttinä seuranneen Barack Obaman hyväksymässä operaatiossa.
Korjattu aiempaa uutista kello 13.22.: Toisessa lauseessa kerrottiin, että iskut tehtiin New Yorkiin ja Washingtoniin. Iskut eivät kuitenkaan osuneet Washingtoniin. Jutun toisesta lauseesta poistettu paikkakunnat.