Mediat: WTC-iskujen päätekijät tunnustivat – välttävät kuolemantuomion

Syyskuun 11. päivä vuonna 2001 tehtyjen terrori-iskujen syytetyt ovat myöntämässä syyllisyytensä välttääkseen kuolemantuomion, uutisoivat The New York Times (NYT) ja The Washington Post (WaPo). 

Asia käy ilmi uudesta syytettä koskevasta sopimuksesta, josta on neuvoteltu yli kaksi vuotta.

Suomessa asiasta uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat

Iskujen pääsuunnittelijaksi kutsutun Khalid Sheikh Mohammedin ja niistä syytettyjen Walid bin Attashin sekä Mustafa al-Hawsawin kerrotaan myöntäneen syyllisyytensä tekoon, jolla he murhasivat 2976 ihmistä. 

Näin ollen he saavat elinkautiset vankeustuomiot ja välttävät kuolemantuomion. 

Lisäksi he suostuvat vastaamaan iskun uhrien omaisten kysymyksiin, jotka koskevat muun muassa heidän motiivejaan iskun toteuttamiseen. 

Yhdysvaltain puolustushallinto on yrittänyt saada iskujen toteuttajien tuomitsemista päätökseen yli 20 vuotta. 

NYT kertoo uuden syytettä koskevan sopimuksen jakavan mielipiteitä iskussa kuolleiden omaisten joukossa. 

Uusi sopimus on syytettyjä edustavan ACLU-kansalaisjärjestön johtaja Anthony Romeron mukaan ainoa käytännöllinen ratkaisu parin vuosikymmenen pituiselle oikeusprosessille. 

Oikeudenkäynnin syytetyistä sopimusta eivät tehneet Ramzi bi al-Shibh ja Ammar al-Baluchi. Al-Shibh on todettu syyntakeettomaksi ja al-Baluchi ei osallistunut uuteen sopimukseen. Hän saattaa joutua oikeuteen yksin. 

Iskuista on tuomittu tähän mennessä oikeudessa syylliseksi ainoastaan Zacarias Moussaoui. Hän myönsi syyllisyytensä vuonna 2005 ja suorittaa elinkautista tuomiotaan vankilassa Coloradossa. 

Lue myös:

    Uusimmat