Takaportti jatkaa kahden reaktorin käyttöä jätettiin vielä auki - mutta toteuttaminen voi olla mahdotonta.
Belgian hallituspuolueet ovat sopineet, että maan kaikki seitsemän ydinreaktoria suljetaan vuoteen 2025 mennessä. Samalla maassa aiotaan kuitenkin investoida 100 miljoonaa euroa pienten modulaaristen ydinreaktoreiden kehittämiseen.
– Meidän tulee katsoa energian tulevaisuuteen pitäen silmät auki innovaatioille ja uudelle teknologialle, visioi pääministeri Alexander de Croo sopimusta esittelevässä tiedotustilaisuudessa.
Tavoite luopua ydinvoimasta on ollut kirjattuna Belgian lainsäädäntöön vuodesta 2003. Takarajaksi asetettiin tuolloin 2025, ja nykyinen koalitiohallitus sitoutui siihen noustessaan valtaan viime vuoden lokakuussa.
Seitsemän puolueen hallituksen ratkaisusta väännettiin yön yli kestäneissä neuvotteluissa. Ranskankielinen liberaalipuolue MR on vastustanut ydinvoimasta luopumista kokonaan, mutta flaaminkielisiä vihreitä edustava energiaministeri Tinne Van der Straeten on pitänyt vanhasta tavoitteesta kiinni. MR katsoo, että ydinvoiman tilalle suunnitellut kaasuvoimalat tuottavat liikaa päästöjä.
Puolet sähköstä ydinvoimalla
Belgiassa toimii kaksi ydinvoimalaa, Doel ja Tihange, jotka ovat tuottaneet noin puolet maan sähköstä. Ensimmäinen yksikkö käynnistettiin Doelissa vuonna 1974, ja sitä seurasivat kaksi seuraavaa yksikköä Doelissa ja Tihangessa jo seuraavana vuonna.
Belgialaisella energiayhtiö Electrabelilla on myös 25 prosentin osuus kahden Ranskassa toimivan yksikön tuotannosta.
Nyt syntynyt sopu jättää kuitenkin vielä porsaanreiän kahden uusimman yksikön käytön jatkumiselle. Myöhemmin julkaistava raportti selvittää, onko energiantuotannon riittävyys turvattu. Jos ei, saattaa kahden uusimman yksikön käyttö vielä jatkua. Tämä mahdollisuus voi kuitenkin jäädä teoreettiseksi. Ydinvoimaloita ylläpitävän Engie-Electrabelin mukaan jatkokäytön toimeenpano vaatisi kuitenkin selvästi pitemmän valmisteluajan ja varmuuden siitä, että käyttö saa jatkua vielä 10–20 vuotta.
Yksi ongelma maan tulevalle energiahuollolle on se, että Vilvoordeen suunniteltu ydinvoimaa korvaava kaasuvoimala ei näytä saavan Flanderin hallitukselta rakennuslupaa, kertoo yleisradioyhtiö RTBF.
Suomessa sen sijaan vuositolkulla odotettu Olkiluoto 3:n reaktori käynnistettiin ensimmäistä kertaa tiistaina.
2:09