Saksa on pitämässä kolmesta ydinvoimalastaan kaksi reservissä Venäjän hyökkäyssodan aiheuttaman energiakriisin vuoksi.
Tämä perustuu tehtyyn selvitykseen maan energiajärjestelmän kestävyydestä Venäjän energiasodan kohteena. Kyseessä on niin sanottu stressitesti.
Valtiovarainministeri Robert Habeckin mukaan Saksa pitää kahta ydinvoimalaa reservissä huhtikuulle 2023. Saksassa on ollut käytössä kolme ydinvoimalaa, joista on ollut määrä luopua vuoden loppuun mennessä.
Kyse on Isar 2 ja Neckarwestheim 2 -voimaloista, joiden molempien kapasiteetti on 1400 megawattia. Voimaloita voidaan käyttää paikkaamaan mahdollista energiapulaa tulevana talvena.
Maaliskuussa tehty ensimmäinen testi vakuutti, että Saksan energiajärjestelmä kestää kaasutoimitusten supistumisen ja ydinvoiman alasajon.
Uudessa testissä huomioitiin kuitenkin Venäjän kaasuntoimitusten loppuminen kokonaan ja ranskalaisen ydinsähkön toimitusongelmat.
– Energiatilanne ja sähkönhinnan voimakas kallistuminen vaikuttavat stressitestin tuloksiin siihen suuntaan, että suositus ainakin kahden ydinvoimalan jatkokäytölle on tulossa, arvioi MTV Uutisten Eurooppa-kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola tänään päivällä.
"Hallitus voisi jopa kaatua"
Piuholan mukaan tämä olisi kova paikka hallitukselle.
– Periaatteessa hallitus voisi jopa kaatua tähän, jos kannoista pidettäisiin tiukasti kiinni.
Esimerkiksi liberaalit ovat ajaneet ydinvoiman käytön jatkoa vuodelle 2024. Sosiaalidemokraateista liittokansleri Olaf Scholz on sanonut odottavansa stressitestin tuloksia.
– Hän on antanut ymmärtää, että voisi olla järkevää pitää ydinvoimaloita käytössä ainakin talven yli, Piuhola toteaa.
Vaikein kysymys on kuitenkin vihreille, jotka ovat olleet tiukasti ydinvoimasta luopumisen kannalla.