Ben Zyskowicziin kohdistunut hyökkäys ei ole lisännyt turvatoimia vaalityössä: "Ei pitäisi mennä ikinä yksin"

Kokoomuksen kansanedustajaan ja ehdokkaaseen Ben Zyskowicziin kohdistunut hyökkäys on järkyttänyt vaaliehdokkaita, mutta turvatoimia ei ole lisätty kampanjoidessa.

Helsingin Narinkkatorilla kampanjoineet eduskuntavaaliehdokkaat eivät ole antaneet Zyskowicziin kohdistuneen hyökkäyksen vaikuttaa vaalityön jatkumiseen. 

– Me kaikki koetaan, että se oli hyökkäys kaikkia ehdokkaita ja koko Suomen kansainvaltaista järjestelmää kohtaan. Ei se vaalityöhön ole vaikuttanut, tehdään lumesta ja tuiskusta huolimatta innolla vaalityötä, kokoomuksen eduskuntavaaliehdokas Matti Niiranen sanoo.

Ensimmäistä kertaa eduskuntavaaleissa ehdolla oleva kokoomuksen Maaret Castrén kertoo, että ehdokkaita on ohjeistettu liikkumaan vaalikentillä ainakin kahden hengen voimin. Lauantain tapauksen jälkeen kokoomus ei ole antanut uusia ohjeistuksia kampanjointiin.

– Demokratian pitäisi mahdollistaa meidän kaikkien seisomisen rinta rinnan, kaikki saa sanoa mielipiteensä ja ihmisten täytyy saada tulla meitä kuulemaan. Siinä pitäisi pystyä kokemaan olonsa turvalliseksi.

Sosialidemokraattien ehdokas Hilkka Ahde pitää hyökkäystä hyvin vakavana, mutta vaaliteltoilla ei ole syntynyt sen myötä hysteriaa.

– En ole tänään kohdannut kuin yhden ainoan aggressiivisen ihmisen, eikä hänkään tullut kohti vaan huuteli sieltä taustalta. Ylipäätään en elä pelossa, Ahde toteaa.

Vihreiden ehdokkaat saivat Zyskowicziin kohdistuneen hyökkäyksen jälkeen muistutuksia turvallisen kampanjoinnin ohjeista.

– Kyllä meillä on aina Vihreissä ollut tosi tarkkaa se, ettei pitäisi mennä ikinä yksin kampanjoimaan. Jos järjestää jotain tapahtumia, pitäisi olla tarkkana siitä, että kaikki turvallisuusaspektit on otettu huomioon, Vihreiden eduskuntavaaliehdokas Amanda Pasanen kertoo.

"Vaalityöntekijään käytiin käsiksi"

Haastatelluilla ehdokkailla ei ole omakohtaisia kokemuksia fyysisesti uhkaavasta käyttäytymisestä, mutta muihin ehdokkaisiin tai vaalityöntekijöihin kohdistuneista tapauksista he ovat kuulleet vuosien saatossa.

– Viime vaaleissa yhteen vaalityöntekijään käytiin käsiksi niin, että häntä potkaistiin. Syy oli aivan joku mitätön erimielisyys, josta keskusteltiin, Niiranen kertoo.

Pasasen mukaan useat nuoret naiset ja vähemmistöön kuuluvat ihmiset pohtivat pitkään ehdolle asettumista, koska uhkaavat tilanteet saattavat pelottaa. 

– Monet nuoret naiset saattavat kohdata internetissä tai vastaavissa paikoissa myös sitä häirintää, Pasanen pohtii.

Vuodesta 1976 asti politiikassa mukana ollut Ahde ei usko uhkaavan käytöksen lisääntyvän.

– Toivon, että tämä oli todella vain yksittäinen hyökkäys. En jaksa uskoa, että tässä olisi suurempia aggressioita tulossa, Ahde sanoo.

Zyskowiczin kimppuun hyökännyt mies vapautettiin

Zyskowiczin pahoinpitelystä epäilty 38-vuotias mies vapautettiin tänään maanantaina. Poliisi kertoi tiedotteessaan, etteivät tutkinnanjohtaja ja syyttäjä nähneet edellytyksiä miehen vangitsemisvaatimuksille.

Mies oli kertonut poliisikuulusteluissa, ettei teon taustalla ollut suunnitelmallisuutta.

– Epäilty on ollut kuulusteluissa yhteistyökykyinen ja myöntänyt pääpiirteissään tapahtumien kulun. Tämänhetkisen käsityksen mukaan tapahtumaketju on ollut ennemminkin päähänpisto kuin ennalta suunniteltu teko, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Tommi Lehtonen tiedotteessa.

Keskustan kansanedustaja Joonas Könttä kertoi Twitterissä tulleensa maanantaina tönityksi kampanjoinnin aikana Jyväskylän keskustassa.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

Tönimisestä kertoi myös perussuomalaisten kansanedustaja Tom Packalén Facebookissa. Packalénin mukaan häirikkö häiritsi ensin kampanjatyöntekijää.

– Menin siihen väliin, ja hän alkoi häiriköimään minuakin. Tuli iholle ja töni, Packalén sanoo STT:lle.

Lue myös:

    Uusimmat