Vaalit

Näin äänet jakautuvat – tästä pääset kuntavaalien tulospalveluun!

Vaalitulospalveluun

Päälle sylkemistä, väkivallalla uhkailua ja vandalisointia: Ehdokkaat joutuneet iljettäviin tilanteisiin – "Olisin ansainnut paikalle poliisin turvaamaan"

Yhä useammat ehdokkaat ovat kuntavaalien alla kertoneet kohtaamastaan uhkaavasta käytöksestä sekä vaalimateriaalinsa vandalisoimisesta. Uhkailua on ollut ilkeistä someviesteistä aina fyysiseen uhkailuun.

– Mies tuli pyytämään rahaa, kun olimme vaalitiimin kanssa sunnuntaina Helsingin Rautatientorilla. Meillä ei ollut rahaa, joten mies lähti pois, mutta kääntyi takaisin, sanoi "en äänestä" ja sylkäisi ehdokasjulisteeseeni. Sylkeä roiskui myös kasvoilleni, kertoo vasemmistoliiton ehdokas Minja Koskela.

Koskelalle tapaukseen lisäjärkytystä toi se, että hänellä oli mukanaan seitsemänkuinen lapsensa. He lähtivät läheiselle vasemmiston vaalimökille kysymään, miten kuuluisi toimia.

– Harkitsen rikosilmoituksen tekemistä, Koskela jatkoi.

 Vaalijulisteiden töhrimisestä ja tuhoamisesta on paljon havaintoja myös Jarno Limnellillä, joka on kokoomuksen listoilla ehdolla Espoossa.

– Havaintoni mukaan mainoksia on rikottu tarkoituksellisesti. Toiminta on tuomittavaa ja sitä ei tarvita suomalaiseen demokratiaan, Aalto-yliopiston kyberturvallisuuden työelämäprofessorina toimiva Limnell sanoo.

Uhkailija palasi ja palasi, hätäkeskuksesta ei apua

Limnell ei ole itse törmännyt ehdokkaiden suoraan uhkailuun, ei kasvokkain eikä digitaalisessa maailmassa. Sen sijaan Vasemmisto-opiskelijat ry:n puheenjohtaja Anna Lemström joutui keskiviikkona keskeyttämään kuntavaaliesitteidensä jaon. Hän kertoi MTV Uutisille joutuneensa hyökkäyksen kohteeksi Helsingin Vaasanpuistikossa, joka tunnetaan kansan keskuudessa myös Piritorina.

Lemström kertoo kampanjoineensa aiemminkin Sörnäisten Vaasanpuistikossa, joka on tunnettu levottomuudestaan, ja poliisi usein päivystääkin samoilla nurkilla. Nyt näin ei ollut.

Lemström kertoo MTV Uutisille henkilön alkaneen uhkailla häntä suullisesti, jolloin hän ja tukitiiminsä jäsen pyysivät henkilöä poistumaan paikalta, tai muuten he soittaisivat poliisit. Häirikkö palasi kuitenkin uudestaan ja uudestaan paikalle, ja alkoi uhkailla naista fyysisemmin.

– Alkoi tehdä ilkivaltaa vaalilipulle, jonka jälkeen sanoin tosi tiukasti, nyt ihan oikeasti soitan poliisit. Siitä hän sitten suuttui. Muutama sivullinenkin sanoi, että nyt pitää soittaa poliisit paikalle.

Lemström kertoi keskiviikkona tuoreeltaan Twitterissä, että häntä uhkailtiin muun muassa skeittilaudalla.

Tunnelma muuttui yhä aggressiivisemmaksi ja lopulta toinen henkilö, joka ei Lemströmin mukaan vaikuttanut tunnistavan alkuperäistä uhkailijaa, sylkäisi Lemströmin päälle samalla ohi kävellessään ja huusi vielä perään.

Lemström soitti hätäkeskukseen, ja kun hän alkoi kuvailla ensimmäisen hyökkääjän tuntomerkkejä, luikki tämä karkuun. Siitä seurasi jotain, mikä yllätti ehdokkaan täysin. Hätäkeskus päätti olla lähettämättä partiota paikalle, koska heidän tulkintansa mukaan uhkaava tilanne oli päättynyt.

Hätäkeskus: Tilanne oli ohi

Hätäkeskuksen johtajan Taito Vainion mukaan hätäkeskuksen työntekijä noudatti viranomaisilta saatuja ohjeita. Vaasanpuistikosta saatujen tietojen perusteella tilanne oli hätäkeskuslaitoksen mukaan ohi muutamassa minuutissa. Myös Helsingin kaupungin rikostarkastaja Jari Illukka korostaa, että päätösvastuu partion lähettämisestä paikalle on hätäkeskuspäivystäjällä.

– Siellä arvioitiin, että tilanne oli ohi, koska epäilty tekijä oli poistunut paikalta. Kehottaisin kuitenkin kaikkia olemaan vastaavissa tilanteissa matalalla kynnyksellä yhteydessä hätäkeskukseen, Illukka kertoo MTV Uutisille.

Lemströmin oli lähdettävä paikalta pois itse, sillä hän koki tilanteen yhä uhkaavaksi.

– Se tarkoitti, etten pystynyt jatkamaan kampanjointia. Koen, että olisin ansainnut siihen turvan. Jos en olisi omilla käsillä pitänyt häntä loitolla, niin uskon, että hän olisi käynyt väkivaltaisesti päälleni. Sanoin, että pelkään hänen tulevan tähän takaisin.

Lemström haluaa korostaa, että hän avasi tapauksesta suunsa korostaakseen vakavaa yhteiskunnallista ongelmaa.

– Mä en halua että ihmiset ajattelee, että olen tässä kalastelemassa ääniä ja hakemassa huomiota. Tätä on tapahtunut ehdokkaille yli puoluerajojen.

Lemströmin mukaan vaalihäirinnän uhrina on yleensä kuitenkin ollut nuori nainen tai eri vähemmistöihin kuuluvat ehdokkaat. Toukokuun lopulla naisehdokasta häirittiin Keravalla, ja poliisi kertoi torstaina tästäkin tapauksesta lisätietoja.

– Fokuksen ei pidä olla minussa, vaan kulttuurissa, jossa tällaista tapahtuu. Se on meidän kaikkien yhteinen tehtävä puuttua, sillä kaikkien pitää voida kampanjoida turvallisesti, jotta kaikilla on uskallusta lähteä mukaan politiikkaan.

Poliisi: Useita rikosilmoituksia vaalihäirinnästä jää tekemättä

Rikostarkastaja Jari Illukan mukaan kuntavaaleihin liittyen on heille kirjattu seitsemän eri rikosilmoitusta, joista valtaosaa tutkitaan vahingontekoina, eli kyse on vaalimainosten rikkomisesta eri tavoin. Lisäksi on kirjattu tapaus vaalitilaisuuden häiritsemisestä, jota tutkitaan lievänä pahoinpitelynä. Poliisin mukaan kohteeksi ei ole painottunut yksittäinen puolue, vaan häirintää ovat kokeneen niin puoluekentän vasen ja oikea laita kuin keskustakin.

Poliisin mukaan tapausten määrässä ei ole merkittävää kasvua, sillä 2019 eduskuntavaalien alla rikosilmoitus tehtiin Helsingissä viidestä vastaavasta tapauksesta. Ilmiön yleistymisestä on kuitenkin huolestuttavia merkkejä. Poliisi myöntää, että valtaosa vaalihäirinnästä jää poliisilta piiloon, sillä rikosilmoituksia ei tehdä.

– Vaalien jälkeen on viimeistään selvitettävä, miksi näin on käynyt ja miten voimme korjata asiaa seuraaviin vaaleihin mennessä, kokoomuksen Jarno Limnell peräänkuuluttaa.

Katso koko MTV Uutiset Liven lähetys vaalihäirinnästä tästä: Syljeskelyä ja aggressiivista uhkailua – tällaista vaalihäirintää ehdokkaat ovat kokeneet

Lue myös:

    Uusimmat