Bensan hinta nousee – kansanedustajat täysin eri mieltä siitä, onko korotus maltillinen: "Tämä on hölmöläisen hommaa"

13:48img
Perussuomalaisten Riikka Purra ja RKP:n Anders Adlercreutz keskustelivat polttoaineveron korotuksesta aamun Huomenta Suomessa.
Julkaistu 16.08.2019 09:20

Eevi Kinnunen

eevi.kinnunen@mtv.fi

Hallitus- ja oppositiopuolueen edustajat ovat täysin eri mieltä siitä, onko hallitusohjelmaan kirjattu polttoaineveron korotus maltillinen. Kansanedustajat Anders Adlercreutz (r.) ja Riikka Purra (ps.) keskustelivat aiheesta perjantaiaamun Huomenta Suomessa.

Polttoaineen kallistuminen on herättänyt keskustelua hallitusohjelman julkaisemisen jälkeen. Ohjelman mukaan hallitus aikoo korottaa fossiilisten polttoaineiden verotusta 250 miljoonalla eurolla vaalikauden aikana.

Veronmaksajien keskusliitto laski kesäkuussa, että korotuksen vuoksi bensiini kallistuu 6,5 senttiä litralta. Laskelman mukaan 17 000 kilometriä vuodessa bensa-autolla ajavalle tämä tarkoittaa sitä, että bensaan menee vuodessa 77 euroa aiempaa enemmän rahaa. 

RKP:n Anders Adlercreutzin mukaan muutos on melko pieni. Hän sanoo, että korotus on linjassa yleisen hintatason nousun kanssa, eikä se vähennä ihmisten ostovoimaa.

– Jos mikään muu ei muutu, niin tämän kauden lopussa bensiini on suhteessa muihin asioihin kuta kuinkin saman hintaista kuin tänään.

Lue myös: Näin rajusti polttoaineveron korotus näkyy lompakossasi – Veronmaksajat ärähtää: "Saa riittää koko vaalikaudeksi"

Muutos tuskin vähentää autoilua

Perussuomalaisten Purra on täysin toista mieltä. Purran mukaan korotus on tuntuva ja se tehdään hänen mielestään siksi, että hallitus pystyy rahoittamaan kasvavia menoja.

Bensan hinnankorotusta on perusteltu esimerkiksi ilmastonmuutoksen torjunnalla. Purran mukaan ilmastoperustelu ontuu, sillä korotus tuskin juuri vähentää autoilua. Sen sijaan bensan kallistuminen tarkoittaa Purran mielestä sitä, että bensaan menee enemmän rahaa, mikä taas on pois muusta kuluttamisesta. 

– Ihmiset eivät ylipäätään aja hirveän paljon huvikseen.

Pienituloiset saavat kompensaatioita

Hallitusohjelman mukaan korotuksen vaikutus pienituloisille otetaan huomioon tuloverotuksen ja etuustasojen muutoksilla. Adlercreutzin mukaan käytännössä tämä tarkoittaa 200 miljoonan euron verohelpotuksia. Lisäksi tietyt etuudet, kuten eläkkeet, paranevat.

Purra ei yhdy myöskään tähän näkemykseen. Hänen mielestään tuloveron alennuksilla ei pystytä kompensoimaan korotusta.

– Tämä on muutenkin vähän tällaista hölmöläisen hommaa. Otetaan toisesta päästä ja annetaan toisesta päästä vähän lisää. 

Tuoreimmat aiheesta

Polttoaine