Matka koiran kanssa Norjaan voi tyssätä rajalle – tiesitkö, että monet suositut rodut on kielletty ulkomailla?

AOP Matkalla koiran kanssa. Koiralla on suojavaljaat kiinnitettynä auton turvavyöhön. Turvallinen matkustaminen tai työmatkat autossa lemmikkieläinten kanssa.
Monet maat rajoittavat tiettyjen koirarotujen pitoa tai maahantuontia. Tämä kuvituskuvan koira matkustaa turvallisesti autossa suojavaljaissa, jotka on kiinnitetty auton turvavyöhön. Koira tai sen rotu ei liity uutiseen.
Julkaistu 14.12.2024 08:34
Toimittajan kuva
Kati Hyttinen

kati.hyttinen@mtv.fi

Jos suunnittelet matkaa lemmikin kanssa, kannattaa tarkastaa maahantuloa koskevat säännöt. Esimerkiksi Norjassa kieltolistalla on useita koirarotuja.

Matka Norjaan voi tyssätä rajalle, jos reissussa on mukana vääränrotuinen koira.

Norjassa kiellettyjä koirarotuja ovat pitbullterrieri, amerikanstaffordshirenterrieri, tosa inu, dogo argentino, fila brasileiro ja tšekkoslovakiansusikoira, kerrotaan muun muassa ulkoministeriön Suomi ulkomailla -sivuilla ja Norjan matkailusivustolla.

Erilaisia hyökkäämään ja puolustamaan koulutettuja koiria ei siis voi viedä Norjaan lomamatkalle tai asumaan. Sääntö koskee myös kauttakulkua Norjan kautta.

Myöskään katukoiria ja -kissoja ei saa viedä Norjaan, ellei ole asunut eläimen kanssa kuutta kuukautta ennen matkustamista. Tämä pitää pystyä myös todistamaan.

Rescue-koira Aku matkusti 3700 kilometriä Espanjasta Suomeen – sähkömopoautolla. Juttu jatkuu videon alla.

5:10img

Katso myös, miten rescue-koira Akun sähkömopomatka Espanjasta Suomeen sujui.

Muut koirat, kissat tai fretit voi ottaa huoletta Norjan matkalle, jos ne täyttävät lemmikkieläimen maahantuontia koskevat vaatimukset.

Niitä ovat muun muassa EU:n hyväksymä lemmikkieläinpassi, tunnistusmerkintä eli tatuointi tai mikrosiru sekä raivotautirokotus. Alle kolmen kuukauden ikäiselle eläimelle ei voi antaa raivotautirokotusta, joten eläimen on oltava yli kolmikuinen.

Suoraan Suomesta matkustavilta koirilta ei sen sijaan vaadita ekinokokkilääkitystä.

Huippuvuorille koiran voi viedä vain Norjan ruokaviraston luvalla. Kissojen ja frettien vienti Huippuvuorille on kielletty kokonaan.

Eläinten maahantuontia koskevan lainsäädännön noudattamista valvoo Norjan ruokavirasto (Mattilsynet).

Lue myös: MTV selvitti: Tämä koirarotu korostuu koirahyökkäyksissä

Norja ei poikkeus

Norjan koirarotukielto ei ole maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen.

Esimerkiksi Egypti kielsi lähes kaikki koirarodut helmikuussa vuosi sitten tapahtuneen koirahyökkäysten takia.

Tällä hetkellä vain kymmenen koirarodun edustajia saa jatkossa pitää vapaasti lemmikkinä Egyptissä, kerrotaan muun muassa Kennelliiton Koiramme-lehdessä.

Sallittuja rotuja ovat muun muassa villakoira ja jackrussellinterrieri. Kieltolistalla taas ovat maassa suositut rottweilerit, saksanpaimenkoirat ja huskyt sekä kaukasianpaimenkoirat, bullmastiffit ja pitbullit.

Muun muassa dogo argentino ja tosa Inu ovat lailla kiellettyjä rotuja muun muassa Tanskassa ja Britanniassa.

AOP Nainen ulkoili koiran kanssa Berliinissä Saksassa, 06. tammikuuta 2021.

Nainen ulkoili koiran kanssa Berliinissä Saksassa tammikuussa 2021.

Myös Saksan Berliinissä koiralainsäädäntö on tiukka: amerikanpitbullterrierin, amerikanstaffordshirenterrierin ja tosan maahantuonti ja jalostus ovat kiellettyjä.

Kaupungissa on lisäksi säädetty musta lista roduista, joiden edustajilta ja omistajilta vaaditaan suoritettua koiranpitokorttia.

Mustalla listalla olevia koiria tulee julkisilla paikoilla pitää remmissä ja kuonokopassa. Koirien tulee lisäksi kantaa pantaa, jossa tunnuksena on vihreä riipus.

Listalla ovat amerikanpitbullterrierin lisäksi esimerkiksi espanjanmastiffi ja fila brasileiro.

Suomessa ei ole kiellettyjä koirarotuja.

Lue myös: 

Kaksi karannutta pitbullterrieriä retuutti cockerspanielin sairaalakuntoon

Koirarodut, joita suomalaiseläinlääkäri ei itse ottaisi

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Tuoreimmat aiheesta

Koirarodut