Berliiniläiset pääsevät äänestämään siitä, pitäisikö suurten kiinteistösijoitusyhtiöiden myydä tuhansia asuntoja kaupungille, kaupungin viranomaiset kertovat.
Asia päätyi äänestykseen sen jälkeen, kun sitä vaativan kuntalaisaloitteen oli allekirjoittanut yli 183 000 berliiniläistä.
Viranomaiset eivät ole vielä päättäneet äänestyksen päivämäärää, mutta sen odotetaan asettuvan syyskuun lopulle, jolloin valitaan myös uusi alueparlamentti ja kaupunginvaltuusto.
Lue myös: Berliini on myllertämässä täysin vuokramarkkinansa – Saksan suurin yksityinen vuokra-asuntoyhtiö: Berliinissä tehdään nyt valintaa sosialismin ja markkinatalouden välillä
Äänestyksen kohteena ovat sijoitusyhtiöt, joilla on omistuksessaan yli 3 000 asuntoa kaupungissa.
Kaikkiaan se koskisi yli 240 000:ta asuntoa. Äänestyksen lopputulos ei ole sitova, mutta se asettaisi painetta aluehallinnolle tarttua toimeen.
Kuntalaisaloite perustaa vaatimuksensa Saksan perustuslain lähes unohdettuun 15. artiklaan, joka sallii maan, luonnonvarojen ja tuotantovälineiden siirron julkiseen omistukseen korvausta vastaan.
Berliinin sosiaalidemokraatteja edustava pormestari Michael Müller on vastustanut aloitetta. Hänen mukaansa asunto-ongelmaa pitäisi ratkoa yhteistyössä yksityisen sektorin kanssa.
3,7 miljoonan asukkaan Berliinissä yli 80 prosenttia asukkaista asuu vuokralla.
Berliinin asunnot olivat pitkään poikkeuksellisen halpoja eivätkä ole vieläkään eurooppalaisittain kalliita, mutta niiden hinnat nousivat 85 prosenttia vuosien 2007 ja 2019 välillä.
Aluehallinto päätti jo aiemmin jäädyttää kaupungin vuokrat viideksi vuodeksi viime vuodesta lähtien, mutta Saksan liittovaltion perustuslakituomioistuin totesi huhtikuussa päätöksen olleen perustuslain vastainen.