Pahamaineisella leirillä on yhä noin 40 vankia.
Yhdysvalloissa presidentti Joe Biden tavoittelee Kuubassa sijaitsevan Guantanamon vankileirin sulkemista kautensa loppuun mennessä.
Valkoisen talon lehdistösihteeri Jen Psaki vahvisti asian perjantaina paikallista aikaa toimittajien kysyessä siitä lehdistötilaisuudessa.
Yhdysvaltojen laivastotukikohtaan perustetun Guantanamon leirin sulkusuunnitelmasta kertoo muun muassa uutiskanava CNN. Vuonna 2002 perustetulla vankileirillä on yhä noin 40 vankia.
Lue myös: Tiesikö Trump, että myös varapresidentti Pence on vaarassa Capitolin mellakassa? Puolustus kiistää – ei pidä paikkaansa, uutisoi CNN
Psakin mukaan Yhdysvaltain kansallinen turvallisuusneuvosto selvittää seuraavaksi, mille tolalle Guantanamon asiat jäivät edellisen hallinnon aikana ja mitä mahdollisuuksia Bidenin hallinnolla asiassa on.
Yhdysvaltain puolustusministeriön tiedottajan mukaan myös puolustusministeri Lloyd Austin tukee ajatusta Guantanamon sulkemisesta, CNN kertoo.
Guantanamon sulkemisesta puhui myös Yhdysvaltojen edellinen demokraattipresidentti Barack Obama vaalilupauksenaan vuonna 2008, mutta Obaman kahden kauden jälkeen leiri oli yhä käytössä. Biden toimi Obaman varapresidenttinä.
Bidenia edeltänyt presidentti, republikaanien Donald Trump puolestaan varmisti, ettei leiriä suljeta hänen kaudellaan. Trump katsoi, että leirille voidaan myös ottaa lisää vankeja, CNN kertoo.
Ei syytteitä, ei oikeudenkäyntejä
Yhdysvallat lanseerasi terrorismin vastaisen sodan vuoden 2001 syyskuun 11. päivän terrori-iskujen jälkeen.
Guantanamon vankileiri perustettiin presidentti George W. Bushin kaudella paikaksi, jossa terrorismikytköksistä epäiltyjä, Yhdysvaltojen vangitsemia ihmisiä voitiin kuulustella. Vankien on kerrottu joutuneen kidutuksen ja muun epäinhimillisen kohtelun kohteeksi.
Lue myös: Trumpin puolustus kutsui virkarikossyytteitä vasemmiston noitavainoksi – näihin kolmeen keskeiseen asiaan syyttäjä pyrkii saamaan todisteita
Uutistoimisto AFP:n mukaan noin 40 nykyisestä vangista 26 on sellaisia, joita ei vaarallisuutensa vuoksi haluta vapauttaa.
Leirillä on yhä esimerkiksi Khalid Sheikh Mohammed, jota pidetään syyskuun 2001 keskeisenä suunnittelijana.
Osaa leirillä pitkään olleista vangeista ei ole koskaan syytetty mistään, eikä heillä ole ollut mahdollisuutta oikeudenkäyntiin. Toisten kohdalla tapaukset ovat niin monimutkaisia, että oikeuskäsittely ei edisty, AFP kertoo.
Yhteensä Guantanamossa on ollut vuosien aikana noin 780 vankia.