Tällainen on kiistelty CIA:n johtoon valittu nainen: Käski tuhota videonauhat vankien kuulusteluista, joissa käytettiin vesikidutusta

1:05img
Julkaistu 18.05.2018 17:20
Toimittajan kuva
Janne Puumalainen

janne.puumalainen@mtv.fi

@puumajanne

Yhdysvaltain senaatti vahvisti eilen Gina Haspelin, 61, nimityksen maan keskustiedustelupalvelun CIA:n johtoon. Senaattorit hyväksyivät nimityksen äänin 54-45. Haspel on ensimmäinen nainen CIA:n johtajana.

Kuusi demokraattia äänesti nimityksen puolesta. Kaksi republikaania, eli presidentti Donald Trumpin puoluetoveria, vastusti valintaa. Nimitys herätti paljon keskustelua ennen vahvistamistaan, sillä Haspel on yhdistetty CIA:n aiemmin, varsinkin vuoden 2001 terrori-iskujen jälkeen, käyttämiin kyseenalaisiin kuulustelutekniikoihin.

Metodeihin kuului muun muassa vesikidutus, jossa kiinnisidotun kuulusteltavan päälle kaadetaan vettä aiheuttaen hukkumisrefleksin.

Salainen vankila Thaimaassa

Vuonna 2002 Haspel johti Thaimaassa CIA:n salaista vankilaa, jossa käytettiin näitä kyseenalaisia kuulustelumetodeja, mukaan lukien vesikidutusta. Kolme vuotta myöhemmin Haspel kirjoitti määräyksen tuhota videonauhat näistä kuulusteluista.

Tarkempia tietoja Haspelin tarkemmasta roolista salaisessa vankilassa ei ole julkaistu, vaikka muun muassa tiedusteluvaliokunnan entinen puheenjohtaja, senaattori Dianne Feinstein (dem.) on sitä vaatinut. Feinsteinin mukaan Haspelin sopivuutta tiedustelupalvelun johtoon ei voida arvioida ilman näitä tietoja.

Mielipide kidutuksesta jättää varaa tulkinnalle

Haspelin nykyinen suhtautuminen kidutukseen on jäänyt monelle epäselväksi, vaikka sitä on häneltä ennen nimityksen vahvistamista kyselty useaan kertaan.

Viime viikolla senaatin tiedusteluvaliokunnan kuulemisessa Haspel kieltäytyi suorilta käsin tuomitsemasta vuosien 2002–2005 kuulusteluohjelmaa.

– En usko, että kidutus toimii, Haspel sanoi, mutta kuitenkin lisäsi, että al-Qaidan jäseniltä saatiin kuulustelutekniikoilla arvokasta tietoa syyskuun 11. päivän iskujen jälkeen.

Haspel vakuutti kuulemisessa, ettei CIA hänen alaisuudessa käynnistä kuulusteluohjelmaa, jossa kidutusta käytettäisiin.

Voimakkaita mielipiteitä yli puoluerajojen

Ennen nimitystä republikaanien vuoden 2008 presidenttiehdokas, senaattori John McCain vastusti Haspelin nimitystä äänekkäästi. Itse kidutuksen uhriksi sotavankina Vietnamissa joutunut McCain sanoi, että maan pitäisi käyttää vain keinoja, jotka ovat sen arvojen mukaisia, eikä Haspelin nimitys siksi ole hyväksyttävää.

McCain ei äänestänyt torstain äänestyksessä, sillä on ollut koko vuoden poissa Washingtonissa sairastaessaan syöpää.

Donald Trumpin hallinnon jäsenet tukivat Haspelin valintaa voimakkaasti, kuten myös nykyiset ja entiset tiedusteluviranomaiset.

– Uskon, että hän voi ja tulee puhumaan presidentille totta ja vastustamaan, jos tämä määrää hänet tekemään jotain laitonta tai moraalitonta, kuten palaamaan kidutukseen, sanoi tiedustelukomitean johtava demokraatti Mark Warner, joka tuki Haspelin valintaa.

Lukuisat ihmisoikeusjärjestöt ovat tuominneet valinnan. Human Rights Watch järjestön Laura Pitter kutsui sitä "arvattavissa olevaksi ja perverssiksi lieveilmiöksi, joka seuraa USA:n kyvyttömyydessä käsitellä väärinkäytöksiään".

Lähteet: Reuters, Guardian, BBC

Tuoreimmat aiheesta

Trumpin Yhdysvallat