Biden ja Macron laskivat seppeleen tuntemattoman sotilaan haudalle

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on aloittanut tänään Ranskan-matkansa valtiovierailuosuuden.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron otti Bidenin vastaan Riemukaaren luona, minkä jälkeen presidentit laskivat seppeleen tuntemattoman sotilaan haudalle.

Ohjelmassa oli myös yhteinen kävelyhetki Champs Elysees'llä tasavaltalaiskaartin suojissa ja keskustelut Mactonin kanssa. Valkoisen talon mukaan presidenttien on määrä keskustella useista globaaleista haasteista ja kahdenvälisistä asioista.

Keskustelujen jälkeisessä tiedotustilaisuudessa Biden kommentoi Israelin lauantaista operaatiota, jossa Israelin armeija kertoi saaneensa pelastettua neljä panttivankia Gazan kaistalta.

– Emme lopeta ennen kuin kaikki panttivangit on saatu tuotua kotiin ja aselepo on saavutettu. Tämä on välttämätöntä, Biden sanoi.

Myös Macron esitti onnentoivotuksensa panttivankien perheille näiden vapauttamisesta.

Ranskan presidentin kanslian mukaan presidenttien tapaamisen asialistalla oli myös Ukrainan "vankkumaton ja pitkäaikainen" tukeminen. Biden vakuuttikin tiedotustilaisuudessa Yhdysvaltojen jatkavan Ukrainan tukemista Venäjän hyökkäystä vastaan.

Kyseessä on Bidenin presidenttikauden ensimmäinen valtiovierailu Ranskaan. Vierailu päättyy sunnuntaina.

Biden jättää rauhankokouksen väliin

Biden saapui Ranskaan jo keskiviikkona, jolloin hän tapasi pääministeri Gabriel Attalin. Torstaina Biden ja Macron osallistuivat monen muun valtionjohtajan rinnalla Normandian maihinnousun 80-vuotisjuhlallisuuksiin.

Normandian juhlallisuuksien lomassa Biden tapasi muun muassa Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin.

Biden tapaa Zelenskyin myös ensi viikolla Italiassa, jossa hän osallistuu G7-maiden kokoukseen. Biden ei kuitenkaan osallistu heti G7-maiden kokouksen jälkeen järjestettävään Ukrainan rauhankokoukseen Sveitsin Luzernissa. Poissaolo on saanut Zelenskyiltä kritiikkiä.

Bidenin on kerrottu jättävän rauhankokouksen väliin Kaliforniassa järjestettävän vaalivarainkeräystapahtuman vuoksi.

Juttu päivitetty kauttaaltaan 8.6.2024 kello 18.54

Lue myös:

    Uusimmat