Biden kutsui presidentti Xitä diktaattoriksi, mutta kehui maiden jännitteiden lientyneen

Kiinan ja Yhdysvaltojen välisten jännitteiden vähentämisessä edistystä, sanoo Yhdysvaltain presidentti Joe Biden.

Presidentit sopivat maiden asevoimien viestintäyhteyksien palauttamisesta. Puheenaiheena olivat myös muun muassa Taiwan ja tekoäly.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja Kiinan presidentti Xi Jinping tapasivat Yhdysvalloissa Kaliforniassa keskiviikkona paikallista aikaa. San Franciscossa pidetyn neljä tuntia kestäneen tapaamisen tavoitteena oli kahden suurvallan jäisten suhteiden lämmittäminen.

Biden kertoikin tuoreeltaan viestipalvelu X:ssä, että maiden välisten jännitteiden vähentämisessä saavutettiin todellista edistymistä. Bidenin mukaan maailmanlaajuiset haasteet edellyttävät häneltä ja Xiltä yhteistä johtajuutta, ja hän kuvaili käytyjä keskusteluja hedelmällisiksi ja tuottoisiksi.

Tapaamisen jäkeen Biden kutsui Xi Jinpingiä diktaattoriksi. Hän kertoi arvionsa Kiinan johtajasta tapaamisen päätyttyä pitämänsä tiedotustilaisuuden lopuksi vastauksena toimittajan esittämään kysymykseen. Biden on sanonut Xitä diktaattoriksi jo aiemmin tänä vuonna.

Asevoimien "kuuma linja" palautetaan

Yhdysvallat ja Kiina sopivat tapaamisessa avaavansa maiden asevoimien väliset korkean tason viestintäsuhteet uudelleen. Viestintä on ollut katkolla viime vuoden elokuusta lähtien, jolloin Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi vieraili Taiwanissa Kiinan närkästykseksi.

Maiden välisen sotilaallisen "kuuman linjan" puuttuminen on nähty Yhdysvalloissa kriittisenä ongelmana, ja uutistoimisto AFP:n aiemmin haastatteleman virkamieslähteen mukaan viestintäyhteyksien avaaminen oli maan tavoitteena presidenttien tapaamisessa.

– Tämä on ollut huolestuttavaa, näin onnettomuuksia ja väärinkäsityksiä tapahtuu, Biden totesi viestintäsuhteiden puuttumisesta tiedotustilaisuudessaan varhain torstaina Suomen aikaa.

Biden kertoi lisäksi, että hän ja Xi sopivat myös suorasta presidenttien välisestä puhelinyhteydestä kriisitilanteissa.

– Sovimme, että kumpi tahansa voi nostaa luurin, soittaa toiselle suoraan ja tulla välittömästi kuulluksi, Biden summasi.

Tekoäly tapetilla

Biden kertoi tiedotustilaisuudessaan käyneensä Xin kanssa keskusteluja myös tekoälystä. Biden sanoi, että asiantuntijat Yhdysvalloista ja Kiinasta tulevat kokoontumaan tekoälyn aiheuttamien riskien ja turvallisuuteen liittyvien asioiden tiimoilta.

– Lähes minne tahansa menenkin, jokainen merkittävä johtaja haluaa keskustella kanssani tekoälyn vaikutuksesta. Nämä ovat konkreettisia askeleita oikeaan suuntaan sen määrittelemiseksi, mikä on hyödyllistä ja mikä ei, mikä on vaarallista ja mikä hyväksyttävää.

Biden lisäsi, että vaikka Kiinan ja Yhdysvaltojen välillä on kilpailua tekoälyn suhteen, aikovat maat tehdä yhteistyötä jaettujen intressien eteen, eikä tilanteen anneta kärjistyä vaaralliseksi.

"Yhdysvaltojen lopetettava Taiwanin aseistaminen"

Presidenttien keskustelussa esiin nousi odotetusti myös Taiwanin tilanne. Xi kehotti Yhdysvaltoja lopettamaan Taiwanin aseistamisen. Xin mukaan Taiwanin jälleenyhdistäminen Kiinaan on vääjäämätöntä, ja Yhdysvaltojen pitäisi tukea prosessia.

Biden puolestaan pyysi Kiinaa kunnioittamaan Taiwanin tulevia presidentinvaaleja, jotka järjestetään tammikuussa.

Kiina pitää Taiwanin itsehallintoaluetta kapinallisena maakuntana, jonka se voi tarvittaessa vallata sotilaallisesti. Yhdysvallat vastustaa Taiwanin aseman muuttamista sotilaallisin keinoin ja on tukenut aluetta muun muassa asekaupoilla.

Lue myös:

    Uusimmat