Kirjeenvaihtajan kommentti: Biden tapaa Kiinan Xi:n kasvotusten vuoden tauon jälkeen – nämä ovat suurvaltajohtajien tavoitteet

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja Kiinan presidentti Xi Jingping tapaavat keskiviikkona Kaliforniassa poikkeuksellisen jännittyneessä tilanteessa.

Aasian ja Tyynenmeren maiden talousjärjestö APEC:in San Franciscon kokouksen yhteyteen järjestetyn suurvaltatapaamisen odotusarvo on korkealla. Ei siksi, että Kiinan ja Yhdysvaltain uskotaan pääsevän yhteysymmärrykseen monestakaan asiasta, vaan siksi, että presidenttitason tapaaminen ylipäätänsä tapahtuu. Kiina ja Yhdysvallat tuottavat noin 40 prosenttia maailman tuotteista ja palveluista, joten maiden välit vaikuttavat kaikkialle.

Yhdysvaltain ja Kiinan suhteet ovat poikkeuksellisen jännittyneet ja tuoreimmassa kannatuskyselyssä ennätysmäärä, 58 prosenttia amerikkalaisista, sanoi Kiinan muodostavan kriittisen uhan Yhdysvalloille. 

Julkisen palvelun radiokanava NPR:n julkistamassa kyselyssä Kiinan uhkakuvat yhdistivät niin republikaaneja, demokraatteja kuin sitoutumattomiakin. Osa asiantuntijoista kuvailee suhteita niin huonoiksi, että jos tapaamisessa ei riitauduta enempää, niin sitä voi jo kutsua menestykseksi.

Entinen presidentti Donald Trump aloitti presidenttikaudellaan Kiinan kanssa kauppasodan korottamalla kiinalaisille tuotteille tuontitulleja, jotka Biden on pitänyt pääasiassa voimassa.

Kiina on pysytellyt läheisissä väleissä Venäjän kanssa Ukrainan sodan aikana eikä se ole Yhdysvalloille mieleen. 

Kiina myös raivostui Yhdysvalloille sen jälkeen, kun edustajainhuoneen entinen puhemies, demokraatti Nancy Pelosi, vieraili Taiwanissa elokuussa 2022. Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken puolestaan perui alkuvuoden Kiinan-vierailunsa Kiinan jäätyä kiinni niin sanottujen vakoilupallojen lennättämisestä Yhdysvaltain ilmatilassa. Mitä tapaamiselta voi siis odottaa?

Bidenin tavoitteet

Bidenin kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan vahvisti sunnuntaina CBS-kanavan haastattelussa, että Bidenin yksi päätavoitteista on maiden välisen sotilasviestinnän palauttaminen.

Kiina katkaisi maan sotilasvoimien suoran kommunikoinnin Pelosin Taiwanin matkan jälkeen, sillä se kokee itsehallinnollisen Taiwanin osaksi Kiinaa. Pelosi vieraili Taiwanissa siis ilman Kiinan lupaa, ja Yhdysvallat on myös tukenut sotilaallisesti Taiwania. Kiina on asettanut muun muassa amerikkalaisyrityksen Lockheed Martinin pakotelistalle, sillä yhtiö on myynyt sotakalustoa Taiwanille. 

Kiina on lisännyt omaa sotilaallista läsnäoloa Etelä-Kiinan merellä, ja Yhdysvaltain huolena ovat mahdolliset vahinkotilanteet ja tilanteen eskaloituminen, mikäli maiden sotavoimat eivät kommunikoi keskenään.

Biden toivoo Kiinalta apua Lähi-idän tilanteen rauhoittamiseksi. Yhdysvaltain huolena on Israelin ja Hamasin sodan laajentuminen, ja Biden yrittänee saada Xi:tä keskustelemaan Iranin kanssa, jotta se rauhoittaisi sen tukemien toimijoiden kuten Hizbollahin hyökkäyksiä Israeliin. 

Pentagonin mukaan myös amerikkalaisjoukkoja vastaan on isketty eri puolella Lähi-itää Hamasin ja Israelin tuoreimman sodan alettua. Biden uskoo, että Kiinalla on vaikutusvaltaa Iraniin, sillä Kiina ostaa Iranilta merkittäviä määriä öljyä.

Biden haluaa myös rauhoittaa Kiinan ja Yhdysvaltain kauppasotaa, tosin tullien purkamiseen harva uskoo. Biden puolustaneekin tuontitullien pidennyksiä kiinalaisille mikrosiruille.

Xi:n tavoitteet

Kiinan presidentti on puolestaan pulassa Kiinan yskivän talouden kanssa ja Xi haluaa varmasti lähettää viestin, että Kiinaan kannattaa yhä sijoittaa. Xi halunnee kuulla Bidenilta, ettei Yhdysvaltain presidentti tue Kiinan talouden heikentämistä tai kylmää sotaa.

Kiina haluaa myös vakuuttelua, että Yhdysvallat pidättäytyy tunnustamasta Taiwania itsenäiseksi valtioksi, mikä on ollutkin tähän astinen Bidenin ja Yhdysvaltain linja.

Asiantuntijat eivät odota presidenteiltä yhteislausuntoja, mutta Valkoisen talon mukaan Biden aikoo pitää lehdistötilaisuuden tapaamisen jälkeen. 

Lue myös:

    Uusimmat