Bidenin hallinto ei pidä Gazan tapahtumia kansanmurhana

Yli 100 000 paennut Rafahin kaupungista, USA uhkaa lopettaa Israelin aseavun – näin Risto E.J. Penttilä kommentoi tilannetta 4:13
Yli 100 000 paennut Rafahin kaupungista, USA uhkaa lopettaa Israelin aseavun. Risto E.J. Penttilä kommentoi tilannetta alueella.

Presidentti Joe Bidenin hallinto "on selkeästi hylännyt väitteen", että Israel tekisi Gazassa palestiinalaisten kansanmurhaa.

Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan sanoi maanantaina, että presidentti Joe Bidenin hallinto ei pidä kansanmurhana sitä, että Israel on tappanut palestiinalaisia Gazassa sodassaan Hamasia vastaan, kirjoittaa uutistoimisto Reuters.

Valkoisessa talossa toimittajille puhunut Sullivan sanoi, että Yhdysvallat haluaa nähdä Hamasin kukistuvan. Sullivan sanoi myös, että sodan keskelle joutuneet palestiinalaiset ovat "helvetissä" ja että Israelin suuri sotilasoperaatio Rafahissa on virhe.

– Emme usko, että Gazan tapahtumat ovat kansanmurha. Olemme selkeästi hylänneet tuon väitteen, Valkoisessa talossa puhunut Sullivan sanoi.

Uudelleenvalintaa presidentinvaaleissa tavoitteleva Biden on saanut kotimaassa kovaa kritiikkiä kannattajiltaan Israelin tukemisesta. Osa kritiikkiä antaneista on syyttänyt Israelia kansanmurhasta.

Israelia syytetty kansanmurhasta

Maaliskuussa YK:n palestiinalaisalueiden erityisraportoija FrancescaAlbanese syytti Israelia kansanmurhasta raportissaan.

Albanesen mukaan on selviä viitteitä siitä, että Israel on rikkonut kolmea viidestä YK:n kansanmurhia koskevassa yleissopimuksessa listatusta rikoksesta.

Raportissaan Albanese listasi Israelin surmanneen ainakin yksittäisen kansanryhmän jäseniä, aiheuttaneen heille vakavia ruumiillisia tai henkisiä vammoja sekä luoneen heille tahallisesti sellaiset elinolosuhteet, joiden on arvioitu johtavan ryhmän fyysiseen tuhoon osittain tai kokonaan.

Albanese on YK:n ihmisoikeusneuvoston nimittämä riippumaton asiantuntija, joka ei kuitenkaan suoraan puhu YK:n puolesta.

Albanese tähdensi myös korkea-arvoisten israelilaisvirkamiesten esittäneen lausuntoja, joissa on alleviivattu pyrkimyksiä karkottaa palestiinalaiset alueelta ja korvata heidät israelilaissiirtolaisilla.

Raportin mukaan evakuointikäskyjä ja turva-alueita on puolestaan käytetty kansanmurhan välineinä etnisen puhdistuksen saavuttamiseksi.

Israel torjui Albanesen syytökset ja väitti niiden olevan todellisuuden vääristelyä.

Hamas pettyi Bidenin kommenttiin

Sullivan toisti Bidenin lauantaisen kommentin, että Gazassa voitaisiin saada aikaan tulitauko vaikka seuraavana päivänä, jos Hamas vapauttaisi panttivangit.

Äärijärjestö Hamas sanoi sunnuntaina, että Bidenin kommentti panttivangeista oli takaisku Gazan sodan aseleponeuvotteluille.

Sullivanin mukaan maailman pitäisi vaatia Hamasia palaamaan neuvottelupöytään ja hyväksymään tulitaukosopimus.

Sullivan sanoi myös, että Yhdysvallat pyrkii pikaisesti sopimukseen ja panttivankien vapauttamiseen. 

Sitä Sullivan ei osannut ennustaa, että saadaanko tulitaukosopimusta ylipäätään aikaan ja milloin. 

Gazan terveysviranomaisten mukaan Gazassa on kuollut yli 35 000 palestiinalaista.

Lue myös:

    Uusimmat