Israel jatkaa iskuja Gazaan – YK: avustustarvikkeet ovat lähes loppuneet

Israel on jatkanut iskujaan Gazan kaistalle sen jälkeen, kun se eilen lauantaina laajensi määräystään evakuoida siviilejä Rafahin rajakaupungista.

YK on varoittanut Israelia laajentamasta hyökkäystään Rafahiin, jota Israel on itse kuvaillut "rajatuksi" operaatioksi.

YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Volker Türkin mukaan Israel ei voi tehdä täysimittaista hyökkäystä Rafahin kaupunkiin eteläisessä Gazassa. Sitä ei hänen mukaansa voi sovittaa yhteen kansainvälisen oikeuden kanssa.

Israelin armeija sanoi eilen, että jo noin 300  000 ihmistä on lähtenyt itäisestä Rafahista sen jälkeen, kun Israel määräsi lisää alueita evakuoitavaksi. Lukuja ei ole voitu vahvistaa.

Türkin mukaan uusimmat evakuointimääräykset koskevat lähes miljoonaa ihmistä Rafahissa. Gazassa ei ole turvallista paikkaa, hän sanoo lausunnossaan.

Kaksi lääkäriä kuoli

Hamasin alaisuudessa toimivien Gazan viranomaisten mukaan Israelin iskuissa Deir al-Balahissa kuoli tänään kaksi lääkäriä.

AFP:n kirjeenvaihtajien mukaan kiivaita taisteluita käytiin lähellä Gazan kaupunkia, jossa Israel tulitti aluetta helikoptereista.

Silminnäkijöiden mukaan Israel iski eilen lauantaina myös lähelle Rafahin rajanylityspistettä.

Uusia poistumiskäskyjä 

Israel on jälleen määrännyt kymmeniätuhansia palestiinalaisia poistumaan Rafahista, kertoo BBC.

Israel välitti evakuointimääräyksen Rafahin kaupungin itäosiin pudottamissaan lentolehtisissä sekä sosiaalisen median viesteissä.

Kuten eilisessäkin määräyksessä, asukkaita kehotettiin siirtymään al-Mawasin niin sanotulle humanitaariselle alueelle, joka YK:n ja alueella toimivien järjestöjen mukaan on jo ylikansoittunut.

YK vaatii välintöntä aselepoa

YK:n pääsihteeri on vaatinut välitöntä aselepoa Gazan kaistalle sekä panttivankien vapauttamista.

Pääsihteeri Antonio Guterres vaati videoviestissään myös välittömästi humanitaarista apua Gazan kaistalle.

Videoviesti esitettiin Kuwaitissa järjestetyssä kansainvälisessä avunlahjoittajien kokoontumisessa sunnuntaina.

– Gazan sota aiheuttaa hirvittävää inhimillistä kärsimystä, tuhoaa ihmishenkiä, repii perheitä erilleen ja jättää valtavan määrän ihmisiä kodittomiksi, nälkäisiksi ja traumatisoituneiksi, Guterres sanoi videolla.

Avustustarvikkeet uhkaavat loppua

YK:n mukaan sen järjestöiltä on loppumassa kaikki aiemmin Gazan kaistalle kuljetettu humanitaarinen apu, kertoo CNN.

YK:n humanitaaristen asioiden koordinointitoimiston Gazan-osaston johtajan mukaan ruoka ja avustustarvikkeet saattavat loppua jo huomiseen mennessä.

Tämä tarkoittaisi hänen mukaansa, että gazalaisille jäisi enää heille aiemmin jaettu apu, jos sitä oli vielä jäljellä kodeissa tai väliaikaismajoituksissa.

Gazan kaistalla olleista avustusjärjestöjen 12 leipomosta oli hänen mukaansa toiminnassa enää neljä ja nekin vain osittain. Leipomojenkin varastot loppunevat viikonlopun aikana, hän lisäsi.

Lue myös:

    Uusimmat